Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τι πραγματικά επιδιώκει η Γαλλία του Μακρόν;



Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Γαλλία του Μακρόν, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο της πρεστίζ, ως μια παγκόσμια, ηγετική και “αυτόνομη” δύναμη. Οι ενέργειες της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής, δείχνουν με σαφήνεια τη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, από το άνοιγμα γαλλόφωνων σχολείων στην Αφρική, έως τις επισκέψεις Μακρόν στη Βηρυτό τις αμέσως επόμενες μέρες μετά την έκρηξη, την “ταύτιση απόψεων” με τον ευρωπαϊκό Νότο στο ζήτημα του ευρω-ομόλογου και των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο, τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, περί “εγκεφαλικά νεκρού” ΝΑΤΟ αλλά και φυσικά την “έμπρακτη” στήριξη προς την Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά, ο Μακρόν, και η γεωπολιτική ατζέντα της κυβέρνησης του, έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: Να δείξουν ότι η Γαλλία είναι παρούσα και δυνατή στην ευρωπαϊκή (και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια) γεωπολιτική σκηνή και πως τα συμφέροντα της, “πρέπει” να γίνονται σεβαστά από όλους.

“Ο Μακρόν ελπίζει ότι θα εξισορροπήσει την παντοδυναμία της Γερμανίας στην Ευρωζώνη”

Για να πετύχει όμως κάτι τέτοιο, σε παγκόσμια κλίμακα, αναγκαία είναι η ισχυροποίηση της θέσης της Γαλλίας, στο “σπίτι της”, δηλαδή, στην Ευρώπη, όπου η κυριαρχία της Γερμανίας, είναι έκδηλη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καπόπουλος, στο tvxs, “Ο Μακρόν ξεκίνησε τη θητεία του το 2017, με δύο λόγους όπου εξέθεσε το ευρωπαϊκό του όραμα, τον έναν στην Πνύκα στην Αθήνα και τον άλλον στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης στο Παρίσι” και συνεχίζει: “Δύο ήταν λοιπόν τα εργαλεία του Μακρόν. Ένα, η πολιτική εμβάθυνση της ΟΝΕ, της Ευρωζώνης, να υπάρχει δηλαδή έλεγχος από τους πολίτες στις λειτουργίες του Κοινού Νομίσματος και να υπάρχει παράλληλα ευελιξία ως προς τις υιοθετούμενες δημοσιονομικές πολιτικές, με άλλα λόγια να μην είναι οι περικοπές και η λιτότητα ο μόνος δρόμος”.

Ελένη Τουλουπάκη δεν είσαι μόνη σου

Όπως δεν είναι μόνος του και όποιος ορθώνει ανάστημα απέναντι στο βαθύ γραφειοκρατικό παρακρατικό κατεστημένο, σεβόμενος πρώτα τον εαυτό του και τον όρκο που έδωσε να πράττει ευσυνείδητα το καθήκον του δίχως διακρίσεις και σκοπιμότητες.

Όπως δεν είναι μόνος του και όποιος ορθώνει ανάστημα απέναντι στο βαθύ γραφειοκρατικό παρακρατικό κατεστημένο, σεβόμενος πρώτα τον εαυτό του και τον όρκο που έδωσε να πράττει ευσυνείδητα το καθήκον του δίχως διακρίσεις και σκοπιμότητες. Πολύ περισσότερο όταν αυτός η αυτή βρίσκεται στον ταλαιπωρημένο, πολύπαθο και όχι άδικα βαλλόμενο κατά καιρούς, χώρο της δικαιοσύνης. Της δικαιοσύνης που δεινοπάθησε και δεινοπαθεί από τις αγοραίες και χυδαίες πολλές φορές πολιτικές παρεμβάσεις , αλλά και από τα έργα και τις ημέρες μερίδας επίορκων δικαστών. Έστω και αυτή η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα δικαιοσύνη δεν έπαψε να είναι το καταφύγιο και η απαντοχή αυτών που αδικήθηκαν και αδικούνται, των ανήμπορων και μη εχόντων, που καταφεύγουν σ αυτή μήπως και βρούνε το δίκιο τους. Και τούτο γιατί σε αυτήν δεν βρίσκεται μόνο η φύρα και η ντροπή, μα και δικαστές που εννοούν να κάνουν τη δουλειά τους, δικαστές που μερικές φορές πληρώνουν και το κόστος γιατί τόλμησαν να ελέγξουν, να κρίνουν αντικειμενικά και με οδηγό τα στοιχεία και την συνείδηση τους να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σε αυτή την κατηγορία αυτών που επιμένουν να πράξουν το καθήκον τους, κλείνοντας τα αυτιά τους στις απειλές και τα υβριστικά υπονοούμενα κρατικών αξιωματούχων και υπουργών της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, είναι και η παραπάνω δικαστικός. Και μιας και δεν εννοούσε να καταλάβει ότι πρέπει να αφήσει στην ησυχία τους τα δεξιά και ακροδεξιά λεβεντόπαιδα που οργίασαν από θέσεις ευθύνης στο φαρμακωμένο σκάνδαλο της NOVARTIS , της φόρτωσαν μια σειρά πλημμελημάτων και ένα κακούργημα δια δήθεν κατάχρηση εξουσίας, για να βάλει μυαλό και να τρέχει και να μη φτάνει.