Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Οι επικίνδυνες αποστολές του «κουτσού» Σουλτάνου


Ραγκίπ Ντουράν

Το πρόγραμμα των συμβούλων του Προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμένο, πολύ βεβαρυμένο. Υπάρχουν περισσότεροι των εξήντα συμβούλων στο Παλάτι της Άγκυρας, εκ των οποίων είκοσι ένας επικεφαλής σύμβουλοι. Αλλά ο Ένας και Μοναδικός Άνδρας δεν λαμβάνει υπόψη του όλους τους συμβούλους του.

Μόνο αυτός γνωρίζει τα πάντα: την οικονομία, την πολιτική, το δίκαιο, τη γεωγραφία, την ιατρική, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, ενώ είναι απόφοιτος ενός θρησκευτικού σχολείου και το πτυχίο του είναι πιθανότατα πλαστό. Ουδείς μέχρι τώρα τον έχει δει να διαβάζει ένα βιβλίο. Θεωρεί τον εαυτό του, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές πεποιθήσεις, μεγάλο σωτήρα, απεσταλμένο του Αλλάχ στη γη προς όφελος της ανθρωπότητας. Καθώς, όμως, αντιμετωπίζει δυσκολίες κατανόησης, αντιλαμβάνεται το «όφελος της ανθρωπότητας» ως «καταστροφή της γης».

Ο Ερντογάν, ενώ είναι ο διαχρονικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που -σύμφωνα με τα τουρκικά δικαστήρια- δέχτηκε τις περισσότερες προσβολές από τους συμπολίτες του, δεν σταματά ποτέ ο ίδιος να προσβάλλει -κατά τους οικείους και παλιούς φίλους του- όταν οι υποθέσεις του δεν εξελίσσονται καλά.

Ο κατάλογος των προς επίλυση προβλημάτων είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και αφορά στον τρόπο:
Εκμετάλλευσης της σύγκρουσης μεταξύ των Αζέρων και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Προσαρμογής στη νέα κατάσταση στη Λιβύη, μετά την αποχώρηση του φίλου του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράι