Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Οι επικίνδυνες αποστολές του «κουτσού» Σουλτάνου


Ραγκίπ Ντουράν

Το πρόγραμμα των συμβούλων του Προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμένο, πολύ βεβαρυμένο. Υπάρχουν περισσότεροι των εξήντα συμβούλων στο Παλάτι της Άγκυρας, εκ των οποίων είκοσι ένας επικεφαλής σύμβουλοι. Αλλά ο Ένας και Μοναδικός Άνδρας δεν λαμβάνει υπόψη του όλους τους συμβούλους του.

Μόνο αυτός γνωρίζει τα πάντα: την οικονομία, την πολιτική, το δίκαιο, τη γεωγραφία, την ιατρική, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, ενώ είναι απόφοιτος ενός θρησκευτικού σχολείου και το πτυχίο του είναι πιθανότατα πλαστό. Ουδείς μέχρι τώρα τον έχει δει να διαβάζει ένα βιβλίο. Θεωρεί τον εαυτό του, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές πεποιθήσεις, μεγάλο σωτήρα, απεσταλμένο του Αλλάχ στη γη προς όφελος της ανθρωπότητας. Καθώς, όμως, αντιμετωπίζει δυσκολίες κατανόησης, αντιλαμβάνεται το «όφελος της ανθρωπότητας» ως «καταστροφή της γης».

Ο Ερντογάν, ενώ είναι ο διαχρονικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που -σύμφωνα με τα τουρκικά δικαστήρια- δέχτηκε τις περισσότερες προσβολές από τους συμπολίτες του, δεν σταματά ποτέ ο ίδιος να προσβάλλει -κατά τους οικείους και παλιούς φίλους του- όταν οι υποθέσεις του δεν εξελίσσονται καλά.

Ο κατάλογος των προς επίλυση προβλημάτων είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και αφορά στον τρόπο:
Εκμετάλλευσης της σύγκρουσης μεταξύ των Αζέρων και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Προσαρμογής στη νέα κατάσταση στη Λιβύη, μετά την αποχώρηση του φίλου του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράι
Ορισμού του ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Αποδυνάμωσης της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στη Βόρεια Συρία
Αποτροπής των πιθανών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες
Περαιτέρω καταστολής της κουρδικής και λοιπής αντιπολίτευσης στην Τουρκία
Φίμωσης της αντιπολίτευσης και του Τύπου στην Τουρκία
Διάσωσης της -στα πρόθυρα της χρεοκοπίας- οικονομίας
Καταπολέμησης της ολοένα και πιο απειλητικής πανδημίας του κορωναϊού
Επιδίωξης εγκαθίδρυσης μιας ισλαμικής τάξης στην Τουρκία και καταπολέμησης των κοσμικών πρακτικών
Εξεύρεσης νέων συμμάχων ενόψει των εκλογών
Ενίσχυσης στις δημοσκοπήσεις
Υποστήριξης και ελέγχου μικρών και μεγάλων ισλαμιστικών αιρέσεων εντός της κρατικής μηχανής
Χρήσης του ρωσικού συστήματος άμυνας S400 εναντίον της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ
Μεταφοράς, στο εξωτερικό, των νέων εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε

Κάθε θέμα έχει δεκάδες προεκτάσεις.

Ουδείς σύμβουλος τολμά να αντιταχθεί στον Πρόεδρο. Όλοι εγκρίνουν τις ιδέες και τις προτάσεις του Ερντογάν, με στόχο τη διατήρηση των θέσεών τους. Ειδάλλως, μπορούν να βρεθούν εν μία νυκτί φυλακισμένοι. Διότι, σε περίπτωση έκφρασης διαφορετικής άποψης, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ως γκιουλενιστές, ο ηγέτης του κινήματος των οποίων αποτελεί πρώην σύμμαχο αλλά τον νυν υπ’αριθμόν ένα εχθρό.

Ορισμένοι στην Τουρκία -και ειδικά στο εξωτερικό- πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο σύγχρονος αδελφός του Αδόλφου Χίτλερ. Πράγματι, αρκετές πρακτικές και πολιτικές του Ενός Μοναδικού Ανδρός της σημερινής Τουρκίας παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτές του Φύρερ του Βερολίνου, των ετών 1933-45: Εσωτερική καταστολή εναντίον των Κούρδων και όλων των αντιπάλων (των Εβραίων και Κομμουνιστών), διπλωματία και μιλιταριστική -άλλως ειπείν, επεκτατική στο εξωτερικό (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία)- δράση, επιθετικότητα εναντίον όλων σχεδόν των γειτόνων της (Γαλλίας, Βελγίου, κ.ά.), προσπάθειες αναζωογόνησης του ένδοξου παρελθόντος (εκδίκηση της ήττας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και, τέλος, διαμόρφωσης της πεποίθησης ότι είναι προικισμένος με εξαιρετική ποιότητα (σωτήρας της ανθρωπότητας) ...

Πρέπει να θυμίσουμε ότι η σημερινή Τουρκία δεν διαθέτει, ούτε τα οικονομικά μέσα, ούτε τη συγκεκριμένη βούληση για πραγματοποίηση των νεο-οθωμανικών ονείρων του Σουλτάνου. Επιπλέον, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και ο αραβικός κόσμος, η Μόσχα και το Πεκίνο δεν θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού του τρελού ονείρου.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό κρίσεων που δημιουργεί ο ίδιος, μπορεί να ενισχυθεί. Όλοι, εκτός από αυτόν, βλέπουν πολύ καλά ότι καθημερινά βυθίζεται ολοένα και περισσότερο.

Ένας συνάδελφος, που κάλυψε, την περασμένη εβδομάδα, τη συνέντευξη Τύπου των Τούρκων και Κούρδων αντιπολιτευόμενων στο Βερολίνο, δήλωσε: «Θα ήθελα μία μέρα, και όχι πολύ αργά, να καλύψω, επίσης, τη δίκη του επικεφαλής της κυβέρνησης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης». 

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία

https://tvxs.gr/news/kosmos/oi-epikindynes-apostoles-toy-koytsoy-soyltanoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου