Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Λένιν: 100 χρόνια μετά


Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν και ο ηγέτης των μπολσεβίκων αποτελεί και σήμερα ένα ορόσημο για την επαναστατική πολιτική και την αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος. Όχι μόνο γιατί η πολιτική και θεωρητική του κληρονομιά είναι θεμελιακός πυλώνας για τους επαναστάτες όλων των εποχών, αλλά και γιατί έχουμε ανάγκη την ανατρεπτική του προσέγγιση στα πράγματα.

Η σημαία της επανάστασης

Στις 21 Γενάρη του 1924 πέθανε ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ ή αλλιώς Λένιν. Τα 100 χρόνια από τον θάνατό του είναι αφορμή για αποτίμηση της σκέψης και της δράσης αυτού που το όνομά του, όσο κανένα άλλο, συνδέθηκε με την επανάσταση του Οκτώβρη. Την παραμονή της επανάστασης (24 Οκτώβρη 1917) σε γράμμα του προς την ΚΕ των μπολσεβίκων έγραφε: «Πρέπει με κάθε θυσία, σήμερα το βράδυ, απόψε τη νύχτα να συλλάβουμε την κυβέρνηση, αφού αφοπλίσουμε (αφού νικήσουμε, αν προβάλλουν αντίσταση) τους ευέλπιδες κ.λπ. Δεν πρέπει να περιμένουμε! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!». Είναι συνήθης η εστίαση σ’ αυτήν ακριβώς τη διάγνωση της αποφασιστικής στιγμής για την κατάληψη της εξουσίας, μαζί με τη σύγκλιση των παραγόντων που έστεψαν με επιτυχία την «έφοδο στον ουρανό».

Η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι ευλογία για όλο τον κόσμο



Κείμενο: Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
«Θα έχουμε αύξηση στον αριθμό των φίλων της Ρωσίας» – αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν τις παγκόσμιες συνέπειες που μπορούν να αναμένονται μετά τη νίκη της Ρωσίας στην ουκρανική ειδική επιχείρηση. Αυτές οι συνέπειες θα είναι ευεργετικές όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η θέση ότι «ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιες καταστροφές εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία» είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα στο οπλοστάσιο με το οποίο η δυτική κοινωνία είναι πεπεισμένη για την ανάγκη να συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου. Τόσο οι πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) όσο και τα κορυφαία δυτικά μέσα μιλούν για «καταστροφές».

Και όλοι περιγράφουν αυτές τις καταστροφές - ξεκινώντας από τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει ευρωπαϊκές χώρες και τελειώνοντας με το γεγονός ότι άλλα κράτη (για παράδειγμα, η Κίνα) θα αρχίσουν να λύνουν τα προβλήματά τους με τους γείτονές τους με στρατιωτικά μέσα. Το οποίο, με τη σειρά του, θα συνεπάγεται παγκόσμιο πόλεμο, χάος και σχεδόν το τέλος του πολιτισμού.

Οι αγρότες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τη στάση της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας


@REUTERS/Yves Herman

Κείμενο: Valeria Verbinina
Η έννοια της ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Στην πραγματικότητα καταδικάστηκε από τις διαμαρτυρίες Γάλλων, Βέλγων, Ισπανών και άλλων αγροτών που σάρωσαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ παραδέχονται ανοιχτά ότι τα συμφέροντα των δικών τους αγροτών είναι πολύ πιο σημαντικά για αυτούς από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι υποδειγματικές και ακόμη και κάπως βαρετά σωστές Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα έγιναν το σκηνικό σημαντικών γεγονότων που κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Γεγονός είναι ότι κύματα διαμαρτυρίας από τους Ευρωπαίους εργάτες της γεωργίας έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες έφτασαν στις Βρυξέλλες με τρακτέρ, γέμισαν τους νυσταγμένους δρόμους με ήχους κόρνες, καμένα λάστιχα, σκουπίδια και στάχυα σανού σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαίτησε να εισακούονται.

«Παράγουμε με ζημία, πρέπει να συμπληρώσουμε στοίβες γραφειοκρατίας και ακόμη και οι υπάλληλοι που υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν με συμβουλές δεν μπορούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το σύστημα», είπε ένας παραγωγός γαλακτοκομικών που ήρθε από το δυτικό Βέλγιο. Ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας που βρίσκεται στη γαλλική Βρετάνη κάνει μια ακόμη πιο κατηγορηματική απαίτηση: «Θέλουμε η Ευρώπη να σταματήσει να υπογράφει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δεξιά και αριστερά, εξαιτίας των οποίων τα προϊόντα μας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο Ν.Μεντβέντεφ ζήτησε να κηρυχθούν «Νόμιμοι στόχοι Ρωσίας» Λάρισα, Σούδα, Αλεξανδρούπολη

Από iskra

O Ρώσος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ν.Μεντβέντεφ χαρακτήρισε ως «νόμιμο στόχο της Ρωσίας τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ, λιμένες και αεροδρόμια οι οποίες χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την εξόρμηση εναέριων μέσων, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού της Συμμαχίας που στάλθηκε στην Ουκρανία».

Αυτό σημαίνει ότι πλέον για την Μόσχα υπάρχει η επιλογή πλήγματος στην λιμένα της Αλεξανδρούπολης που μεταφέρει όλη την αμερικανική βοήθεια από τον νότο στην Ουκρανία, στην 110 ΠΜ στην Λάρισα που χρησιμοποιείται από τα αναγνωριστικά MQ-9 των ΗΠΑ για αποστολές στην Μαύρη Θάλασσα, ο λιμένας και το αεροδρόμιο της Σούδας και λοιπές εγκαταστάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Σημείωσε ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα της συμμαχίας, αλλά εάν παρασυρθούν καταπατήσουν την ακεραιότητα της Ρωσίας, θα λάβουν αμέσως μια επαρκή απάντηση.

Αυτό θα σημαίνει μόνο ένα πράγμα, έναν μεγάλο πόλεμο, από τον οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να απομακρυνθεί πλέον. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί εάν οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ αρχίσει να παρέχει τα αεροδρόμιά της στους υποστηρικτές των Ουκρανών ή βοηθήσει τα ουκρανικά στρατεύματά.

Με απειλές στους κατεχόμενους η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή



Καθ’ οδόν προς τη Μ. Ανατολή βρίσκεται για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Αναμένεται να επισκεφτεί Ισραήλ, Αίγυπτο, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Δυτική Όχθη, την ώρα που οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου που καίει απ’ άκρη σ’ άκρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, στην ατζέντα ανάμεσα σε άλλα θα βρεθεί και το ζήτημα της «ανθρωπιστικής παύσης» στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται αδιάκοπα από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, προκειμένου απλά και μόνο να προχωρήσει η απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με την σχετική ισραηλινή πρόταση.
Ταυτόχρονα ο Σάλιβαν προανήγγειλε και παραπέρα κλιμάκωση στην περιοχή, μετά και τα δολοφονικά χτυπήματα σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη, λέγοντας πως «Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα πλήγματα, και επιπρόσθετη δράση, να συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν όταν οι δυνάμεις μας δέχονται επίθεση, όταν άνθρωποί μας σκοτώνονται».

Πρόσθεσε δε πως

Forbes: «Ο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία»

Με τίτλο «Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία—και οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν», αρθρογράφος της αμερικανικής επιθεώρησης Forbes δίνει μια διαφορετική διάσταση στην πρόσφατη δωρεά πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που πανηγυρίστηκε από την κυβέρνηση.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, ο David Axe θεωρεί ότι η αμερικανική δωρεά εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι ο «έξυπνος τρόπος» που βρήκε ο Τζο Μπάιντεν για να παρακάμψει το ρεπουμπλικανικό μπλόκο και «να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

«Είναι, στην ουσία, μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας – το λεγόμενο Ringtausch . Οι Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την κατανόηση ότι η Ελλάδα δωρίζει στην Ουκρανία μερικά από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα», σημειώνει.

Επικαλείται μάλιστα ρεπορτάζ της Καθημερινής που αναφέρει: « η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει ήδη τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε, απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμοί που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για νέα εξοπλιστικά προγράμματα».