Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι ευλογία για όλο τον κόσμο



Κείμενο: Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
«Θα έχουμε αύξηση στον αριθμό των φίλων της Ρωσίας» – αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν τις παγκόσμιες συνέπειες που μπορούν να αναμένονται μετά τη νίκη της Ρωσίας στην ουκρανική ειδική επιχείρηση. Αυτές οι συνέπειες θα είναι ευεργετικές όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η θέση ότι «ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιες καταστροφές εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία» είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα στο οπλοστάσιο με το οποίο η δυτική κοινωνία είναι πεπεισμένη για την ανάγκη να συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου. Τόσο οι πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) όσο και τα κορυφαία δυτικά μέσα μιλούν για «καταστροφές».

Και όλοι περιγράφουν αυτές τις καταστροφές - ξεκινώντας από τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει ευρωπαϊκές χώρες και τελειώνοντας με το γεγονός ότι άλλα κράτη (για παράδειγμα, η Κίνα) θα αρχίσουν να λύνουν τα προβλήματά τους με τους γείτονές τους με στρατιωτικά μέσα. Το οποίο, με τη σειρά του, θα συνεπάγεται παγκόσμιο πόλεμο, χάος και σχεδόν το τέλος του πολιτισμού.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η νίκη της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ένα εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση, νίκη σημαίνει την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του SVO. Εδαφική - ειδικότερα, η απελευθέρωση των ρωσικών εδαφών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Πολιτικό – διασφάλιση της μη εισόδου της Ουκρανίας στα δυτικά στρατιωτικά-πολιτικά μπλοκ, καθώς και αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση του ουκρανικού καθεστώτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιτυχημένα αποτελέσματα της ρωσικής ειδικής επιχείρησης θα εμπνεύσουν τα κράτη του κόσμου να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν τη δική τους κυριαρχία. Το οποίο, με τη σειρά του, θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια πιο αρμονική παγκόσμια τάξη.

«Η νίκη της Ρωσίας στην τρέχουσα αντιπαράθεση θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου πολυπολικού κόσμου και στη μείωση της κλίμακας της δυτικής ηγεμονίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί θα δείξει ότι το τελευταίο δεν είναι τόσο τρομερό και ισχυρό όσο φανταζόμασταν προηγουμένως. Ότι μπορείς να αντισταθείς και αυτή η αντίσταση φέρνει αποτελέσματα», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Anton Khashchenko στην εφημερίδα VZGLYAD. Στην πραγματικότητα, ακόμη και τώρα το ίδιο το γεγονός της επιτυχημένης αντίστασης της Ρωσίας στις ενέργειες του φιλοδυτικού συνασπισμού στην Ουκρανία εμπνέει μεμονωμένα κράτη - για παράδειγμα, τις ίδιες αφρικανικές χώρες που απαλλάσσονται από τη γαλλική κυριαρχία.

Η κατάκτηση της κυριαρχίας θα συμβαδίσει με την αποαποικιοποίηση. Απαλλάσσοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες από τους κανόνες του παιχνιδιού που επιβάλλει η Δύση, στο πλαίσιο των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη εξάγουν πόρους από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους επιβάλλουν τις «αξίες» τους που βοηθούν τη διαδικασία άντλησης πόρων.

«Η απελευθέρωση της Ουκρανίας θα είναι ένα βασικό μήνυμα που θα υποδεικνύει την αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, καθώς και του νεοαποικιακού τους συστήματος. Και θα συνεπάγεται μια ολόκληρη σειρά αλλαγών. Μεταξύ αυτών είναι η απόσυρση από τις υποδουλωτικές συμφωνίες με τη Δύση, η εθνικοποίηση παράνομα ιδιωτικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων, η επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, η αντίσταση στην εξωτερική δικτατορία σε ορισμένα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα», λέει ο Nikita Mendkovich, επικεφαλής της Eurasian Analytical Club.

Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτών των χωρών θα διευκολυνθεί όχι μόνο από την απελευθέρωσή τους από τις δυτικές επιταγές, αλλά και από τον αναπροσανατολισμό των εμπορικών και οικονομικών ροών, που ήταν συνέπεια του πολέμου κυρώσεων που εξαπέλυσε η Δύση κατά της Ρωσίας. Ουσιαστικά, η Μόσχα (της οποίας οι ενεργειακοί πόροι έχουν γίνει ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης) βρέθηκε αποκλεισμένη από την ευρωπαϊκή οικονομία - και είναι πλέον έτοιμη να προσφέρει διάφορες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

«Η Ανατολική Ασία έχει ήδη κερδίσει – ανεξάρτητα από το είδος της νίκης που επιτυγχάνει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Η περιοχή έλαβε πετρέλαιο και άνθρακα από τη Ρωσία και στο μέλλον θα λάβει επίσης μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Η προσιτή ενέργεια θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και να εκτοπίσουν πολλά εισαγόμενα αγαθά από τις αγορές τους, εξηγεί ο Ivan Lizan, επικεφαλής του αναλυτικού γραφείου SONAR-2050. «Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Αφρική έχει την ευκαιρία να εξισορροπήσει την επιρροή της Κίνας, καθώς και να αποκτήσει πρόσβαση σε ρωσικές γεωργικές τεχνολογίες και ενεργειακούς πόρους, μειώνοντας τον αριθμό των πεινασμένων ανθρώπων».

Μια άλλη συνέπεια θα είναι η δημιουργία νέων, δικαιότερων συστημάτων παγκόσμιας διακυβέρνησης που θα ελέγχονται από πραγματιστικές και όχι ιδεολογικές δυνάμεις.

«Στη διεθνή πολιτική, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης μέσω του SCO και των BRICS έχουν ενταθεί. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων και τη δημιουργία ενός συστήματος διεθνών πληρωμών με χρήση ψηφιακών νομισμάτων, το οποίο θα πρέπει να είναι απρόσβλητο σε κυρώσεις», λέει η Lizan. Και εκείνα τα κράτη που προηγουμένως έδρασαν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές δομές της Δύσης θα ενσωματωθούν σε αυτά τα συστήματα.

«Θα έχουμε αύξηση του αριθμού των φίλων της Ρωσίας, μεταξύ άλλων σε βάρος εκείνων των κρατών που προηγουμένως εξέτασαν τη γνώμη της Ουάσιγκτον

και δεν είχε την πολυτέλεια να ακολουθήσει μια πλήρη ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», προβλέπει ο Khashchenko. Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένουμε έναν εσωτερικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, και προς το καλύτερο.

Η ήττα στην Ουκρανία θα δείξει στην Αμερική τα όρια της ισχύος της και θα ενισχύσει τη θέση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων στις αμερικανικές ελίτ που αντιτίθενται στην επιθετική επέμβαση των ΗΠΑ σε όλες τις παγκόσμιες διαδικασίες. Νεο-απομονωτιστές υπό όρους. Και αν αυτές οι δυνάμεις έρθουν στην εξουσία στην Ουάσιγκτον, τότε οι Πολιτείες θα επικεντρωθούν περισσότερο στα εσωτερικά προβλήματα - την επιδημία ναρκωτικών, την αύξηση της βίας στην κοινωνία, τη μεταναστευτική κρίση και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο επιτυχημένοι στην επίλυσή τους.

Όσο για την Ευρώπη, η ήττα της Δύσης στην Ουκρανία θα είναι επίσης ήττα για εκείνους τους πολιτικούς που υποστήριξαν την ατέρμονη επέκταση των ευρωατλαντικών θεσμών προς την Ανατολή και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις πανευρωπαϊκές οικονομικές και στρατιωτικοπολιτικές δομές. Από το ευρωπαϊκό σύστημα συλλογικής ασφάλειας. Εάν αυτές οι δυνάμεις αντικατασταθούν από πραγματιστές, τότε η Ευρώπη θα έχει την ευκαιρία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Μόσχα, να επιστρέψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και, με τη βοήθεια της Ρωσίας, να διασφαλίσει την ασφάλεια του Παλαιού Κόσμου από απειλές για την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
https://vz.ru/world/2024/2/4/1251502.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου