Σεισμός στο Ελαζίγκ και τη Μαλάτια στις 25 Ιανουαρίου: 41 νεκροί, 1607 τραυματίες, πάνω από 500 κατεστραμμένα κτίρια.
Χιονοστιβάδα στην επαρχία Βαν στις 5 Φεβρουαρίου: 33 νεκροί και πέντε ακόμη αγνοούμενοι.
5 Φεβρουαρίου. Αεροπλάνο βγαίνει εκτός διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν. Κόβεται στα δύο με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 179 να τραυματιστούν.
Επιπλέον, κάθε μέρα τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώνονται σε εργοτάξια. Θάνατοι που καταχωρούνται επίσημα ως «εργατικό ατύχημα», αλλά τα συνδικάτα εργαζομένων και οι ειδικοί των εργατικών δικαιωμάτων τα ονομάζουν «εγκλήματα στο χώρο εργασίας».
«Πρόκειται για κατάρα», «ο Αλλάχ μας τιμωρεί», λένε κάποιοι πιστοί. «Καμία σχέση δεν έχει ο Αλλάχ ή η θρησκεία. Είναι απλώς ελλείψεις μέτρων», απαντούν οι επιστήμονες και αυτό σίγουρα δεν κάνει την κυβέρνηση Ερντογάν να νιώθει άνετα, καθώς επιδιώκει να επιβάλει στην κοινωνία τη δική της αντίληψη για τα γεγονότα: «Ανθρώπινα όντα είμαστε και υπάρχει η μοίρα».
Βέβαια όλο και περισσότεροι πολίτες απορρίπτουν αυτήν την άποψη: «Όταν χτίζεις σπίτια που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα είναι φυσιολογικό στον παραμικρό σεισμό αυτά να καταρρεύσουν», δήλωσε ένας εκ των κατοίκων που είδε το σπίτι του να καταστρέφεται στη Μαλάτια.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κατασκευαστών (ΤΟΚΙ, Collective Housing Authority, HLM) επιδιώκοντας το μεγαλύτερο κέρδος δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα, που απαιτούν επιπλέον επενδύσεις και μεγαλύτερο κόστος για την ανέργεση σπιτιών. «Όλοι γνωρίζουν το πως κινούνται σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές. Δεν βάζουν απαραίτητη ποσότητα τσιμέντου ή σιδήρου», υπογραμμίζει μέλος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών. Επιπλέον οι τοπικές αρχές δεν εποπτεύουν σωστά αυτές τις κατασκευές.