Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ο Αλλάχ δεν έσωσε την Τουρκία…

Σεισμός στο Ελαζίγκ και τη Μαλάτια στις 25 Ιανουαρίου: 41 νεκροί, 1607 τραυματίες, πάνω από 500 κατεστραμμένα κτίρια.

Χιονοστιβάδα στην επαρχία Βαν στις 5 Φεβρουαρίου: 33 νεκροί και πέντε ακόμη αγνοούμενοι.

5 Φεβρουαρίου. Αεροπλάνο βγαίνει εκτός διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν. Κόβεται στα δύο με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 179 να τραυματιστούν.
Επιπλέον, κάθε μέρα τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώνονται σε εργοτάξια. Θάνατοι που καταχωρούνται επίσημα ως «εργατικό ατύχημα», αλλά τα συνδικάτα εργαζομένων και οι ειδικοί των εργατικών δικαιωμάτων τα ονομάζουν «εγκλήματα στο χώρο εργασίας».

«Πρόκειται για κατάρα», «ο Αλλάχ μας τιμωρεί», λένε κάποιοι πιστοί. «Καμία σχέση δεν έχει ο Αλλάχ ή η θρησκεία. Είναι απλώς ελλείψεις μέτρων», απαντούν οι επιστήμονες και αυτό σίγουρα δεν κάνει την κυβέρνηση Ερντογάν να νιώθει άνετα, καθώς επιδιώκει να επιβάλει στην κοινωνία τη δική της αντίληψη για τα γεγονότα: «Ανθρώπινα όντα είμαστε και υπάρχει η μοίρα».
Βέβαια όλο και περισσότεροι πολίτες απορρίπτουν αυτήν την άποψη: «Όταν χτίζεις σπίτια που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα είναι φυσιολογικό στον παραμικρό σεισμό αυτά να καταρρεύσουν», δήλωσε ένας εκ των κατοίκων που είδε το σπίτι του να καταστρέφεται στη Μαλάτια.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κατασκευαστών (ΤΟΚΙ, Collective Housing Authority, HLM) επιδιώκοντας το μεγαλύτερο κέρδος δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα, που απαιτούν επιπλέον επενδύσεις και μεγαλύτερο κόστος για την ανέργεση σπιτιών. «Όλοι γνωρίζουν το πως κινούνται σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές. Δεν βάζουν απαραίτητη ποσότητα τσιμέντου ή σιδήρου», υπογραμμίζει μέλος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών. Επιπλέον οι τοπικές αρχές δεν εποπτεύουν σωστά αυτές τις κατασκευές.

Δικτάτορες και δωσίλογους παρουσιάζει το Ελλάδα 2021 - Επιλεκτικές προσθήκες μετά την κατακραυγή


Με μια μεγαλοπρεπή και αντιδημοκρατική γκάφα ξεκίνησε η πολυδιαφημισμένη εθνική φιέστα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.


Μετά την πολυσυζητημένη παρουσίαση του -αμφιλεγόμενου- λογότυπου και την παρουσίαση της ιστοσελίδας, διαπιστώθηκε ότι στην κατηγορία "Ηγεσία του Κράτους" οι υπεύθυνοι έχουν συμπεριλάβει τους δικτάτορες του 20ου αιώνα, τους δωσίλογους της Κατοχής και άλλους διορισμένους σε διακοσμητικά αξιώματα σε περιόδους δημοκρατικής εκτροπής.

Έτσι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους δικτάτορες Μεταξά, Παπαδόπουλο, Πάγκαλο, τους Κατοχικούς Πρωθυπουργούς Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο, Ράλλη αλλά και ανδρείκελα όπως οι Κόλιας, Μαρκεζίνης, Ανδρουτσόπουλος, Γκιζίκης.


Η ΕΕ μετά το Brexit αντιμέτωπη με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας της


Είναι πλέον επίσημο! Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από μια συνεχή περίοδο διευρύνσεων έχασε το πρώτο μέλος της, αφού η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται -από τις 31 Ιανουαρίου 2020- εκτός του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. 
Το χτύπημα για τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα σκληρό μιας και δεν πρόκειται για μια εξαρτημένη χώρα της περιφέρειας αλλά για την πιο ισχυρή στρατιωτικά ιμπεριαλιστική χώρα της Ευρώπης και τη δεύτερη σε οικονομική δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για την ΕΕ σημαίνει ακόμη απώλεια του 13% του πληθυσμού της και του 14% του ΑΕΠ της.
Στο Λονδίνο το κλίμα ήταν πανηγυρικό, με σημαιοστολισμούς κτιρίων και συγκεντρώσεις, ενώ στις Βρυξέλλες επικράτησε προβληματισμός και χαμηλοί τόνοι, με τα στελέχη της ΕΕ να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, αφού το πλήγμα είναι τεράστιο και οι κλυδωνισμοί πολύ δυνατοί.
Μπορεί η άτακτη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από παλινωδίες και αντιπαραθέσεις 3,5 ετών να αποφεύχθηκε προς το παρόν με την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης, όμως τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν.
Μια νέα περίοδος σκληρών διαπραγματεύσεων ανοίγεται μπροστά, μέχρι τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καθορίζει τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις αλλά και σε άλλους τομείς, όπως της ασφάλειας, της ενέργειας, της αλιείας κλπ.
Μάλιστα όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020, αν και προβλέπεται δυνατότητα παράτασης έως δύο χρόνια, καθώς ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπ. Τζόνσον έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση αυτής της επιλογής.
Στην περίοδο αυτή δεν θα αλλάξουν πολλά στις σχέσεις των δύο μερών, αφού η Βρετανία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Παρόλα αυτά δεν παύουν οι φωνές που ανησυχούν για την πιθανότητα ατυχήματος σε αυτή την περίοδο, που θα επαναφέρει το άτακτο Brexit από την “πίσω πόρτα”.

Οι γονείς της Πεντέλης άνοιξαν μια μεγάλη αγκαλιά για τα ασυνόδευτα προσφυγάκια

Μια μεγάλη αγκαλιά για τα ασυνόδευτα προσφυγάκια άνοιξαν οι Σύλλογοι Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης, του 1ου Δημοτικού Μελισσίων, του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης, του Γυμνασίου Πεντέλης, του 2ου Δημοτικού Πεντέλης και Γονείς από το 2ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης. «Φέτος δεν την κόψαμε την πίτα. Την ενώσαμε! Δεν χώρισε ο καθένας το κομμάτι του! Αρκετά χωρίσαμε» είπαν και έκαναν πράξη την αλληλεγγύη, πραγματώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της ιδιότητας του γονιού.

Στη δομή φιλοξενίας στο πρώην ΑΤ Πεντέλης, «ενώσαμε μια μεγάλη αγκαλιά και καλωσορίσαμε τα ασυνόδευτα προσφυγάκια που φιλοξενούνται στη γειτονιά μας! Τους χαρίσαμε συμβολικά από ένα τετράδιο και μολύβι, επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλες και προσπαθήσαμε να τους προσφέρουμε έστω ελάχιστα από αυτά που τόσο στερήθηκαν. Γονείς εθελοντές προσφέρθηκαν να τους κάνουν μαθήματα γλωσσών, υπολογιστών, κατασκευών. Τα προσκαλέσαμε να παρακολουθήσουν τα απογεύματα και τα Σάββατα, τις εξωσχολικές μας δραστηριότητες όπως σκάκι, κρουστά, ρομποτική - θα αρχίσουμε και κρίκετ!

»Τα είχαμε καλέσει άλλωστε το περασμένο Σάββατο, μαζί με τους δασκάλους τους και διασκεδάσαμε παίζοντας όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τι άλλο? ποδόσφαιρο μετά μουσικής, στο γηπεδάκι απέναντι από το Κρυστάλλειο. Αξιοποιήσαμε μάλιστα τον εξοπλισμό (τέρματα, μπάλες κλπ) που μας χάρισαν το Ίδρυμα της Barcelona, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Praksis από το περσινό πρόγραμμα FutbolNet που είχαμε την τιμή σαν Σύλλογος Γονέων να φιλοξενήσουμε (Για την ιστορία το ματς έληξε 5-1 με 2 γκολ - μάλλον οφσάιντ - του 5χρονου Αχιλλέα!)