Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021


Γιώργος Στάμκος

Σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το οποίο μαστίζεται από την πανδημία της Covid-19, την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και μια εντεινόμενη γεωπολιτική ρευστότητα, κάθε είδους προβλέψεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο να πέσουν στο κενό, καθώς η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Ωστόσο η ναυαρχίδα προπαγάνδας της κυβέρνησης Ερντογάν, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, επέλεξε στις αρχές του νέου έτους να προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα, δημοσιεύοντας ένα άρθρο - «ιδεολογικό μανιφέστο» του αρχισυντάκτη της Ιμπραήμ Καραγκιούλ, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Μια καταιγίδα θα χτυπήσει μετά την πανδημία.

Η Τουρκία θα συγκλονίσει περαιτέρω τον κόσμο το 2021!». Σ' αυτό το άρθρο ο Καραγκιούλ περιγράφει τους λόγους της γεωπολιτικής εξακτίνωσης της Τουρκίας κατά τον 21ο αιώνα ως νέα υπερδύναμη, η οποία θα είναι σε θέση να αναδιατάξει και να επαναδιαμορφώσει το, βρισκόμενο σε μεταβατική κατάσταση, παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό. 

Τουρκία: κυρίαρχη δύναμη στην Ενδιάμεση Περιοχή

Ανασύροντας τη γεωπολιτική θεωρία της Ενδιάμεσης Περιοχής ο αρχισυντάκτης της Γενί Σαφάκ προβλέπει στο άρθρο του ότι, παρά τα προβλήματα, η άνοδος της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναπόφευκτη κατά τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό θα τη μετατρέψει σε μια νέα υπερδύναμη-ισορροπιστή μεταξύ πιο αυταρχικής Ανατολής και της πιο φιλελεύθερης Δύσης. «Η Τουρκία εκπλήσσει τον κόσμο. Ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο δυναμικές και ισχυρές δυνάμεις της τεράστιας περιοχής που εκτείνεται στον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια και τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και του Εύξεινου Πόντου», αναφέρει στο άρθρο του ο Καραγκιούλ.