Κονγκό: Το πιο πλούσιο υπέδαφος και η πιο παραγωγική γη στον κόσμο. Μέχρι το 2009 το ΑΕΠ μειωνόταν 3% ετησίως, ενώ ο πληθυσμός του (70 εκατ., 85% χριστιανοί) συνεχίζει τον από δεκαετίες εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά το τέλος της βελγικής αποικιοκρατίας.
Του Δημήτρη Ψαρρά *
Έχει τεράστια αποθέματα νερού, λίμνες και ποτάμια, έχει ενέργεια με τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα, έχει χρυσό, πλατίνα και διαμάντια όσο όλος ο πλανήτης. Έχει "σπάνιες γαίες", τα μικρο-μεταλλεύματα τα οποία χρησιμεύουν για να φτιαχτούν τα κινητά, τα air-condition, όλες οι πλακέτες των ηλεκτρονικών συσκευών που ΟΛΟΙ κάθε μέρα χρησιμοποιούμε και για την εξόρυξη των οποίων πεθαίνουν στα ορυχεία εκατοντάδες παιδιά, μιας και χρειάζονται μικροκαμωμένα άτομα για τις πολύ μικρές τρύπες εξόρυξης.
Έχει γεωργία, κακάο, καφέ, βαμβάκι, τσάι, καουτσούκ και ζάχαρη.
Έχει από όλα, αλλά οι κάτοικοι πεινάνε, εκδιώκονται, σκοτώνονται.
Από το 2009 μαζί με όλες τις ομάδες (κάθε πολυεθνική-μεγάλη δύναμη έχει και από μία) που λαμβάνουν μέρος στον εμφύλιο προστέθηκε και μία που "σπονσοράρει" η Κίνα.
Απότομα άρχισε το ΑΕΠ να ανεβαίνει 12,5% μεν, αλλά οι διαμάχες ανάμεσα στις φυλές, οι βιασμοί σαν μέσο πολέμου, οι τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών συνεχίζονται όπως πρώτα...
Με την είσοδο της Κίνας στο παιχνίδι εμφανίστηκε ένα νέο μέσον εκδίωξης του πληθυσμού. Το νέο αυτό μέσο λέγεται "η αρπαγή της γης" και, με επίσημο τίτλο στα Αγγλικά "Land Grab", ο ΟΗΕ το έβαλε πλέον στη λίστα των μέσων πολέμου.