Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Κατάσχεται η περιουσία του πρώην υφυπουργού Γιάννη Ανθόπουλου.

Κατάσχεται η περιουσία του πρώην υφυπουργού Γιάννη Ανθόπουλου. 
 
Ποινή κάθειρξης 15 ετών για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της τοκογλυφίας σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο, Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην Υφυπουργό Παιδείας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και τους 3 συγκατηγορούμενους του, επιβάλλοντας τους την ίδια ποινή. 
Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση. Παράλληλα αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας. 
Συγκεκριμένα: 1,7 εκ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανόμενου του σπιτιού του στη Βούλα και 5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Ακόμη στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα όπως και η δικαστική δαπάνη υπέρ του δημοσίου.  

Γαλλία! Η Cgt Δημοσίων Υπαλλήλων προκήρυξε απεργία 22 ημερών...

 
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη μπορεί να...αποσχισθεί από το Έθνος...» Palmiro Togliatti


* "Κίτρινα γιλέκα": Τα επίσημα αιτήματά τους και το "εν ζωή" προϊόν της τραπεζικής ελίτ των Ρότσιλντ!
* "Κίτρινα Γιλέκα"... χωρίς τα ψέματα του κυρίαρχου ρεύματος (mainstream)

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Γαλλίας προχωρούν σε 22 ημέρες Απεργίας εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν και συμπαρατάσσονται με τα "κίτρινα γιλέκα"!

Στην ανακοίνωση του συνδικάτου Cgt Service Publiques που υπογράφει ο Γραμματέας της Baptiste Talbot, προκηρύχθηκε Απεργία με ημερομηνία έναρξης 9 Δεκέμβρη μέχρι και 31 Δεκέμβρη, που σημαίνει ότι θα παραλύσει στην κυριολεξία ο δημόσιος τομέας και πως η σύγκρουση του υπαλλήλου των Ρότσιλντ με τις λαϊκές μάζες είναι ακόμη σε αρχικά στάδια.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της 22ήμερης Γενικής Απεργίας διαρκείας, περιλαμβάνει:
* Βασικό μισθό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 1.800 ευρώ.
* Επαναφορά τους φόρου για τους πλούσιους.
* Μορατόριουμ στις αυξήσεις φόρων.
* 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
* Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις ("αξιοποίηση") των δημόσιων υπηρεσιών κι επιχειρήσεων.

Η σύγκρουση γενικεύεται- Τσώρτσιλ προς Σκόμπυ: «…σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη» Εγγλέζικα τανκς ρίχνουν την πύλη του Πολυτεχνείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ karagiannhs@imerodromos.gr

Οι Εγγλέζοι παρεμβαίνουν ανοιχτά στις μάχες μετά από εντολή του Τσώρτσιλ. Ο βρετανός πρωθυπουργός διατάσσει τον στρατηγό Σκόμπυ: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις ομάδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη». Και προσθέτει: «Μην διστάζετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές σε δρόμο της Πλάκας. (Φωτογραφία του Dmitri Kessel «Ελλάδα του ’44», εκδόσεις ΑΜΜΟΣ, Αθήνα 1994).

Η Γενική απεργία συνεχίζεται και χιλιάδες λαού κατακλύζουν το κέντρο της πόλης. Νέο πολύνεκρο χτύπημα των διαδηλωτών από ταγματασφαλίτες και αστυνομικούς της Ασφάλειας που είναι οχυρωμένοι στο ξενοδοχείο «Μητρόπολις» κοντά στην Ομόνοια.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ διατάσσει το Α΄ Σώμα Στρατού να εκκαθαρίσει τις συνοικίες και να καταλάβει τα αστυνομικά τμήματα που δεν είχαν εξουδετερωθεί. Ο λόχος σπουδαστών της ΕΠΟΝ μπαίνει στο Πολυτεχνείο και χτυπά το απέναντι κτίριο της Γενικής Ασφάλειας. Εγγλέζικα τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Οι Επονίτες αποσύρονται μετά από άνιση μάχη.

Φ. Ένγκελς: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη»

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Φριντριχ Ένγκελς (28 Νοεμβρίου 1820 – 5 Αυγούστου 1895),μια κορυφαία μορφή του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Καρλ Μαρξ θεμελίωσαν τον επιστημονικό κομμουνισμό, έγραψαν κι έδρασαν για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου από τα καπιταλιστικά δεσμά. Ο Ένγκελς και ο Μαρξ έδωσαν θεωρητική μάχη ενάντια στην ιδεαλιστική φιλοσοφία, τεκμηριώνοντας την υλιστική διαλεκτική. Ο Ένγκελς δεν ήταν μόνο μια από τις σημαντικότερες μορφές του πνεύματος, ήταν κι επαναστάτης στην πράξη, αφού πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Ο Φρίντριχ Ένγκελς είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Επιλέγουμε να αναδημοσιεύσουμε σήμερα ένα εκτενές απόσπασμα από το έργο του «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» (οι υπογραμμίσεις δικές μας), θέλοντας να καταδείξουμε πως η κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου, η κομμουνιστική προοπτική, δεν είναι ένα γενικό «όραμα», αλλά «το πήδημα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας» (Ένγκελς):

«Από τότε που εμφανίστηκε στην ιστορική σκηνή ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, μονωμένα πρόσωπα ή και ολόκληρες αιρέσεις συχνά φαντάζονταν λίγο-πολύ θολά σαν μελλοντικό ιδεώδες το πέρασμα στην κατοχή της κοινωνίας όλων των μέσων παραγωγής. Όμως αυτό θα γίνει μπορετό, θα γίνει ιστορική ανάγκη μοναχά όταν θα υπάρχουν οι πραγματικοί όροι της πραγμάτωσης του. Το πέρασμα αυτό, όπως και κάθε άλλη κοινωνική πρόοδος, μπορεί να γίνει όχι με την κατανόηση ότι η ύπαρξη των τάξεων αντιφάσκει στη δικαιοσύνη, την ισότητα κτλ., όχι με την απλή επιθυμία της κατάργησης των τάξεων, αλλά με ορισμένους νέους οικονομικούς όρους.

«Οι Σύριοι μουσουλμάνοι έσωσαν την προσφυγική οικογένεια της γιαγιάς μου»

«Εμείς, οι απόγονοι προσφύγων, Πόντιοι και Μικρασιάτες, δεν έχουμε δικαίωμα να συμπεριφερόμαστε ξενοφοβικά και ρατσιστικά απέναντι στους σημερινούς προσφυγές από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η καθηγήτρια-φιλόλογος και συγγραφέας-ερευνήτρια Γιώτα Ιωακειμίδου, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της «Ματωμένος Νόστος» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κυριακίδη».

Το πρώτο ιστορικό/κοινωνικό βιβλίο της Γιώτας Ιωκειμίδου επιχειρεί να διαλευκάνει μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, αυτή της εξόντωσης Ελλήνων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με το διωγμό τους υπό την στρατιωτική φρούρηση των Τούρκων προς τη Μέση Ανατολή. «Ήταν η λεγόμενη "Λευκή γενοκτονία". Δεν χύθηκε αίμα, αλλά εξορίστηκε ολόκληρος λαός σε συνθήκες θανατηφόρους. Πέθαναν πολλοί στο δρόμο από την πείνα και τις αρρώστιες...» εξηγεί η συγγραφέας.

Ο Γολγοθάς των παππούδων τής Γιώτας Ιωακειμίδη ξεκίνησε από τα χωριά Τιφλίκ της Σεβάστιας και Κοφ-Τεπέ του Πόντου όπου είχαν φτάσει από την Αργυρούπολη ως μετανάστες, όταν στα μέσα του 19ου αιώνα έκλεισαν τα εκεί μεταλλεία.