Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ο βιαστής είσαι εσύ: Εκρηκτική φεμινιστική διαμαρτυρία στη Χιλή

 Η χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες από δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του Σεμπαστιάν Πινιέρα, της κυβέρνησής του, αλλά και της αστυνομικής βίας.
Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο κίνημα έχουν αναδειχθεί σημαντικές προβληματικές πτυχές της χιλιανής κοινωνίας (και όχι μόνο), ενώ οι γυναίκες έχουν πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαμαρτυρίες.
Πριν από μερικές ημέρες το φεμινιστικό κίνημα της χώρας προχώρησε σε μία συγκλονιστική διαμαρτυρία σε δρόμους, αλλά μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, έπειτα από πολλές καταγγελίες για βιασμούς και βασανιστήρια σε γυναίκες από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα χρησιμοποιώντας τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό ως μέσο.
«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα» τραγουδούν οι γυναίκες της Χιλής με τα μάτια τους δεμένα με ένα μαύρο μαντήλι προκαλώντας πραγματική ρίγη.

efsyn.gr

Κίνα: Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από το πιο απρόσιτο χωριό του κόσμου Αφού πρώτα έζησαν σε αυτό για περισσότερα από 200 χρόνια.

NewsroomHuffPost Greece
BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

Οι χωρικοί που ζουσαν σε μια απομακρυσμένη κορυφή 800 μέτρων στη νοτιοδυτική Κίνα, η οποία έγινε διάσημη για τις επικίνδυνες σκάλες που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο κόσμο, μεταφέρθηκαν επιτέλους σε ένα νέο αστικό συγκρότημα κατοικιών.



Το Ατουλέρ, ένα χωριό 200 ετών στην επαρχία Σιτσουάν, έγινε γνωστό σε όλο τον πλανήτη το 2016 όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες μαθητών που κατέβαιναν από το βράχο από τις αιωρούμενες στον αέρα σκάλες - τις «σκάλες του ουρανού», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι.
VCG VIA GETTY IMAGES
BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES


Η δίωρη κατάβαση ήταν ο μόνος τρόπος των χωρικών να έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο, οι οποίοι μάλιστα έπρεπε να μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο και τα τα αγροτικά τους προϊόντα για να τα πουλήσουν στην πλησιέστερη αγορά που βρισκόταν μίλια μακριά. Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές αντικατέστησαν τις χειροποίητες σκάλες με μια ατσάλινη είχε κιγκλιδώματα, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο του ριψοκίνδυνου καθημερινού ταξιδιού τους.

Οι μοναδικές χώρες στον πλανήτη που δεν έχουν (ακόμη) κανένα κρούσμα κορονοϊού

Κι όμως, υπάρχουν ακόμη κάποια λιγοστά μέρη που δεν έχει αγγίξει η πανδημία.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί (13/5) σε 215 χώρες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια λιγοστά κράτη - 12 στο σύνολο - που μέχρι τώρα δεν έχουν ούτε καταγράψει ένα κρούσμα κορονοϊού στην επικράτειά τους.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η περίπτωση της Βόρειας Κορέας, αν και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία ως προς την φερεγγυότητα των στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ούν.

Πολιτική και θεσμική εκτροπή στην δίκη Τοπαλούδη;


Σοβαρό πολιτικό και θεσμικό ζήτημα ανοίγει η παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στην εξέλιξη της δίκης Τοπαλούδη - μια παρέμβαση που εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρά της, καθώς έγινε μία ημέρα πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και μετά την αγόρευση της εισαγγελέως που ήταν καταπέλτης για τους δύο κατηγορούμενους.

Hδη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του κ. Σκέρτσου, ο οποίος με την δημόσια κριτική του μέσω Facebook στόχευσε στην αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα παραλληλίζοντάς την με… σόου και θεατρική παράσταση και γράφοντας χαρακτηριστικά πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή». Η αγόρευση Δόγκα συγκλόνισε με την φόρτισή της, προκάλεσε όμως την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως υποστηρίζοντας ότι απαξίωσε τον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης.

Υπερθεματίζοντας, ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε την εισαγγελέα για «συναισθηματική ταύτιση» με το θύμα υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου». Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε πως καταθέτει τις απόψεις του ως «απλός πολίτης» και όχι ως κυβερνητικό στέλεχος, καθώς, ωστόσο, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού προκύπτει σαφές πολιτικό ζήτημα.

Νέα «βόμβα» Δημητρίου: Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ήταν στον Άρειο Πάγο όταν αποφάσιζαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες!


Στην αποκάλυψη ότι την ημέρα που ο Άρειος Πάγος επρόκειτο να αποφασίσει για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, εκεί ήταν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υψηλόβαθμος εισαγγελέας Δημήτρης Κράνης, προέβη η Ξένη Δημητρίου κατά την κατάθεσή της για πέμπτη μέρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. 

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Δώρας Αυγέρη, η πρώτην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επεσήμανε ότι είδε τον υφυπουργό να "χαριεντίζεται" με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη. Υπενθυμίζεται ότι πρν γίνει εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός, ο Δημήτρης Κράνης ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 30-6-2019 ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος για τη θέση της Β. Θάνου, όταν είχε αποχωρήσει από τη θέση της Προέδρου του Αρέιου Πάγου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Α. Κατσιρώδης είναι αυτός που καταψηφίζει διαρκώς την Ελένη Τουλουπάκη τόσο κατά τον ορισμό όσο και κατά την ανανέωση της θητείας της ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.