Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Επιστροφή στον Μεσαίωνα ζητούν οι θεολόγοι

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «σχεδιαζόμενη από πολλούς πορεία αποχριστιανοποίησης του ελληνικού σχολείου και της κοινωνίας» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τους θεολόγους, η «συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Με άλλη επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, βάλλουν κατά της «άγνωστης στην ορθόδοξη πίστη “πολυθρησκευτικής θεολογίας”» στο νέα πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά που εφαρμόζεται πιλοτικά σε μικρό αριθμό σχολείων. Ζητούν μάλιστα την άμεση συζήτηση του θέματος στην Ιερά Σύνοδο των Ιεραρχών.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με την επιστολή της στον υπουργό Παιδείας στις 7 Φεβρουαρίου 2014, αναφέρει επίσης ότι «φημολογείται ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ετοιμάζει πλήρη κατάργηση των αργιών των Τριών Ιεραρχών, της Σύναξης του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (7 Ιανουαρίου), των εορτών των πολιούχων αγίων κ.α. στο πλαίσιο σχεδιασμού επιμήκυνσης του σχολικού έτους». Κάτι τέτοιο, σημειώνει, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην «πορεία αποχριστιανοποίησης του ελληνικού σχολείου και της κοινωνίας».

Αποκαλύφθηκαν οι Ουκρανοί πραξικοπηματίες.

Του Γιώργου Δελαστίκ
Πολιτική βόμβα που τίναξε στον αέρα όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα των Αμερικανών για την Ουκρανία ήταν η αποκάλυψη της απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Βρετανή Κάθριν Αστον.
«Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν βρισκόταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τον νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό!» δηλώνει κατηγορηματικά ο Εσθονός υπουργός, αναφερόμενος σε ελεύθερους σκοπευτές που σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς πυροβολώντας στο ψαχνό εναντίον του πλήθους στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, λίγες ώρες πριν ανατραπεί ο Γιανουκόβιτς.

Σε εξέλιξη οι πρώτες απολογίες για την εγκληματική οργάνωση

Από το πρωί περνούν εκ νέου το κατώφλι της ανακρίτριας οι 4 από τους 6 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν καταφέρει να ζημιώσουν το Ελληνικό δημόσιο με 3 εκατομμύρια ευρώ και είχαν πάρει από ιδιώτες επιχειρηματίες το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Οι απολογίες των μελών του κυκλώματος αναμένεται να είναι πολύωρες.
Την ερχόμενη δευτέρα θα απολογηθούν οι άλλοι δύο μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος.

Ευρωπαϊκή υποταγή στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Καλή η υψηλή γεωπολιτική και τα αλυτρωτικά ιστορικά απωθημένα της Γερμανίας περί «Οστπολιτίκ» και ανάγκης για ανάκτηση του... ζωτικού χώρου, αλλά τώρα που η αρκούδα ξύπνησε, όλοι θυμήθηκαν πόσο αλληλεξαρτώμενοι είναι σήμερα με τη Ρωσία.

Καλή η υψηλή γεωπολιτική και τα αλυτρωτικά ιστορικά απωθημένα της Γερμανίας περί «Οστπολιτίκ» και ανάγκης για ανάκτηση του… ζωτικού χώρου, αλλά τώρα που η αρκούδα ξύπνησε, όλοι θυμήθηκαν πόσο αλληλεξαρτώμενοι είναι σήμερα με τη Ρωσία

Ο Πούτιν μπορεί πλέον να κάτσει με άλλον αέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να το παίξει… ειρηνοποιός, υπαγορεύοντας τους όρους για την επόμενη μέρα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία και η Αριστερά

Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Τα δραµατικά γεγονότα στην Ουκρανία εξελίσσονται στην πιο επικίνδυνη διεθνή κρίση µετά το τέλος του Ψυχρού Πολέµου, ίσως και µετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το 1962. Κάθε προοδευτικός άνθρωπος δεν µπορεί παρά να εξοργίζεται βλέποντας να βγαίνουν από τα ντουλάπια της Ιστορίας βρικόλακες του προηγούµενου αιώνα, µε φανατικούς εθνικιστές και ορκισµένους νεοναζί να αναλαµβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις σε µια χώρα 45 εκατ. ανθρώπων, στην καρδιά της Ευρώπης. Έναν ακριβώς αιώνα µετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου, ο κόσµος µοιάζει να παλινδροµεί στην εποχή της λυσσαλέας, κυνικής σύγκρουσης µεγάλων ιµπεριαλιστικών αυτοκρατοριών, που ποδοπατούν λαούς ολόκληρους όπως τα µανιασµένα βουβάλια λιώνουν στους βάλτους τα βατράχια.

Μια αριστερή θεώρηση των γεγονότων που εκτυλίσσονται µε κινηµατογραφική ταχύτητα στην Ουκρανία οφείλει να έχει σηµείο εκκίνησης την ανάλυση των ταξικών δυνάµεων που συγκρούονται. Ο παράγοντας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κρίση του καθεστώτος Γιανουκόβιτς –και ελάχιστα έχει προβληθεί από µια δηµοσιογραφία που περιορίζεται κατά κανόνα στο επίπεδο της γεωπολιτικής– ήταν η διεθνής οικονοµική κρίση του 2008-2012. Αυτός ο πλανητικών διαστάσεων «σεισµός», µπορεί να είχε επίκεντρο τη Γουόλ Στριτ, αλλά έπληξε µε ιδιαίτερη καταστροφική δύναµη τις πιο ευάλωτες «κατασκευές» που βρήκε στο διάβα του. Η Ουκρανία –όπως και η Ελλάδα, και οι χώρες της «Αραβικής Άνοιξης»– ήταν µια από αυτές: το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδηµα της χώρας σήµερα δεν φτάνει ούτε το 50% του 1990, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Ρωσία και το Καζακστάν κυµαίνονται στο 130% και 250% αντίστοιχα. Η δηµογραφική της αιµορραγία είναι ακατάσχετη, καθώς έχει χάσει το 10% του πληθυσµού της την τελευταία δεκαετία.

Ο σεξισμός στις λέξεις.

 Της Agnes Callamard
Η γενικευμένη χρήση του αρσενικού γένους είναι το πρόσφατο προϊόν μιας ιστορίας η οποία επικαλείται την οικουμενικότητα, ενώ κρύβει, επί σειρά ετών, το ρατσισμό και το σεξισμό. Η δε γλώσσα συνοδεύει και σημαδεύει τις κοινωνικές εξελίξεις. Από τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη το 1789, μέχρι την οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου το 1948... Της Agnes Callamar

Τι υπάρχει σε μια λέξη ; [1] Μια ιστορία, μια ανακάλυψη, μια μεταμόρφωση, αλλά επίσης μια ταυτότητα, ένας αγώνας, μια νίκη ή μια ήττα. Μια λέξη μπορεί να εκφράσει τον οίστρο ενός πολιτικού, τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη, την κραυγή απόγνωσης ενός αγωνιστή. Υπάρχουν λέξεις που προτρέπουν στη βία κι άλλες στην ειρήνη. Υπάρχουν λέξεις που εκφράζουν τη δύναμη να αποκλείεις, κι άλλες τη βούληση να περιλαμβάνεις.

Kριμαία: «Πριν το τέλος Μαρτίου μέρος της Ρωσίας»

Η Κριμαία θα αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν το τέλος του Μαρτίου, δήλωσε ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass. Επίσης,υποσχέθηκε σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία. Στο μεταξύ, την υποψιότητά του για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς παράταξης «Δεξιός Τομέας», Ντμίτρο Γιάρο. Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία, παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό, δήλωσε την Κυριακή ένας εκπρόσωπος των συνοριοφρουρών.
Ο Όλεγκ Σλομπόντιαν ανέφερε ότι η βάση Τσερνομορσκόγε, στη δυτική άκρη της Κριμαίας, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να υπάρξει αιματοχυσία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 βάσεις της συνοριοφρουράς στην Κριμαία.

Ο οπουρτουνισμός του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΑ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΙΣΥΦΕ;

Γράφει ο Στέφανος Πρίντσιος

Σε όσους είναι ή αισθάνονται αριστεροί απευθύνεται ο παρακάτω προβληματισμός:

Μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας αριστερός συνασπισμός κομμάτων, κινήσεων, οργανώσεων και κινημάτων συνολικής αποδοχής 4%, ακίνδυνη φωνή διαμαρτυρίας για την καθεστηκυία τάξη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε και το ακίνδυνο ρυάκι φούσκωσε, έγινε ορμητικός χείμαρρος, ικανός να παρασύρει στο διάβα του νοοτροπίες δεκαετιών! Η αντίδραση του κατεστημένου ήταν άμεση και αποτελεσματική, με λυσσαλέα χτυπήματα κατασυκοφάντησης του, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Άλλοι τον κατηγορούν για δεξιά μνημονιακή στροφή, άλλοι για σταλινισμό και γκουλάγκ, άλλοι ότι θα τους πάρει την κατσίκα, άλλοι για αναρχισμό, άλλοι για χρυσαυγιτισμό και δεν συμμαζεύεται!

Αι εν υπαίθρω συναθροίσεις δύναται να απαγορευθούν

Του Γιώργου Ανανανδρανιστάκη
Η μεγαλύτερη ήττα είναι να συνηθίζεις το αδιανόητο, να το βλέπεις μπροστά σου και να σου μοιάζει αυτονόητο ή έστω ανεκτό. Μέσα σε ενάμιση χρόνο το αδιανόητο έχει συμβεί τρεις φορές, τρεις φορές απαγορεύθηκαν οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις, με εντολή της αστυνομίας. Και τις τρεις φορές η απαγόρευση έγινε σε επισκέψεις ηγετών της Γερμανίας, της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Γκάουκ, έτσι για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί τους ποιος κάνει τα κουμάντα. Να βολτάρει ο ηγεμόνας στην πόλη και οι υπήκοοι να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους ή να κουνάνε σημαιάκια στους δρόμους, ως φολκλορικό ντεκόρ. Την επόμενη φορά θα μας ντύσουν τσολιαδάκια.

Ο καπιταλισμός ξαναβρίσκει τον εαυτό του

Του Στέλιου Ελληνιάδη

Επιτέλους έχουμε έναν κανονικό καπιταλισμό, όπως τον γνώρισε η ανθρωπότητα, μέχρι τη διάβρωση του από τις σοσιαλιστικές ιδέες.

Ταξικό, πολεμικό, επεκτατικό και αυταρχικό. Η πολλή δημοκρατία, επί πολύ, του είναι ασύμβατη. Μετά από μία μεγάλη παρένθεση, μπαίνει φρένο στο κοινωνικό κράτος και γίνεται συντεταγμένη επιστροφή στους επιθετικούς τυχοδιωκτικούς πολέμους, στις γενοκτονίες και στην αρπαγή. Τα καπιταλιστικά κράτη σκοτώνονται μεταξύ τους, οι ισχυροί τρώνε τους ανίσχυρους, τρέφοντας τα κανόνια τους με τους υπηκόους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έκαναν πολέμους με τα σοσιαλιστικά κράτη, αλλά πάντα μεταξύ τους. Είχαν μεγάλη αντίθεση με τα σοσιαλιστικά κράτη γιατί περιόριζαν την επέκτασή τους και «μόλυναν» τις δυτικές κοινωνίες με ανατρεπτικές ιδέες, αλλά δεν ήταν ανταγωνιστές στις αγορές.

Αιχμές Βενιζέλου για Παπανδρέου και ΔΗΜΑΡ

Δεντράκι ευλογημένο και πάντα φουντωτό
με τις ελιές γεμάτο (είναι μες στον αγρό) ] 2x
Λαδάκι για φαγάκι θα γίνουν οι ελιές | 2x
και φωτεινό καντήλι Θ' ανάβουν οι εκκλησιές | 2x
 Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή 

Στον απόηχο της έντονης χθεσινής αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και της άρνησης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραβρεθεί, ξεκίνησε το Σάββατο η ανοιχτή διάσκεψη της «Ελιάς», που οργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, τους «58» και τις συνεργαζόμενες κινήσεις.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της ΔΗΜΑΡ καθώς και όλων όσων «έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, αλλά δεν είναι», χαρακτηρίζοντας την απουσία αυτή ως «προσωπική και ιστορική ευθύνη» απέναντι στις ανάγκες της χώρας, αλλά και της παράταξης. Στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα υπό τον τίτλο «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη», όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν δημιουργήθηκε για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».