Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Τη διενέργεια έρευνας παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο 8 πολίτες, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για την φονική πλημμύρα θα «τρέξουν» δύο παράλληλες έρευνες. Η μία από την Πυροσβεστική, για παραλείψεις και λάθη στον χειρισμό του φαινομένου και μια από τον αρμόδιο πταισματοδίκη, για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, δόθηκε στον αρμόδιο πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Ασύλληπτη τραγωδία: Ο χείμαρρος «άρπαξε» μέσα από τα χέρια του πατέρα το 8 μηνών βρέφος

Νέες πληροφορίες που αφορούν τον τραγικό θάνατο του 8 μηνών βρέφους από την κακοκαιρία στην Εύβοια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες, ήθελαν τη νεροποντή να έπιασε στον ύπνο την οικογένεια και τους γονείς του βρέφους να ξύπνησαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι ψάχνοντας το παιδί τους.

Τα νεότερα στοιχεία όμως, αναφέρουν πως ο χείμαρρος έσπασε το τζάμι του υπνοδωματίου στο οποίο κοιμόντουσαν οι γονείς με το βρέφος. Συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας μιλά  για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι γονείς του παιδιού.

«Τους έπιασε στον ύπνο ο χείμαρρος. Κοιμόντουσαν οι άνθρωποι όταν ο χείμαρρος έσπασε το τζάμι από τη δύναμη του νερού και μπήκε μέσα στο δωμάτιο. Σηκώθηκε έντρομος ο πατέρας και βούτηξε το μωρό στην αγκαλιά και έτρεξε μαζί με τη γυναίκα του να βγουν από το σπίτι. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού για να βγουν έξω, τους έσπρωξε ο χείμαρρος και του γλίστρησε το μωρό από τα χέρια. Φώναζε η μητέρα για το παιδί της, δεν είχαν ρεύμα, δεν έβλεπαν τίποτα, ήταν πίσσα σκοτάδι και τους παρέσυρε όλους το νερό», 

Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς, επέβαλλαν πρόστιμο στο ΚΚΕ…


…διότι “δεν συνεμορφώθη” με το νόμο που ζητάει να ρουφιανεύει και να καταδίδει όσους ενισχύουν το Κόμμα με 2 και 5 ευρώ!

Κατ΄αρχάς η είδηση: Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς και της “λίστας Πέτσα”, το πολιτικό σύστημα που φορολογεί… οικειοθελώς τους εφοπλιστές και παρέχει ασυλία στους τραπεζίτες, με δυο λόγια το κράτος που διοικήθηκε από Τσοχατζόπουλους, Μαντέληδες και Λιάπηδες (εκείνος που έφτιαξε πλαστές πινακίδες για να μην πληρώνει τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου), το κράτος που διοικήθηκε από κυβερνήσεις στις οποίες μιντιάρχες δημοσιοποιούσαν ότι κατέθεταν επιταγές εκατομμυρίων προς ενίσχυσή τους, επέβαλλε πρόστιμο στο ΚΚΕ ύψους 4% επί της κρατικής του επιχορήγησης.

Ο λόγος: Διότι το ΚΚΕ δεν συνεμορφώθη με τον αντιδραστικό νόμο που λέει ότι το Κόμμα θα πρέπει να ρουφιανεύει, να ενημερώνει και να καταδίδει, σε αυτό το κράτος και στις υπηρεσίες του, όποιον του δίνει μια συνδρομή του ενός ή των 2 και 5 ευρώ… Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τα ΑΦΜ και τους αριθμούς ταυτότητας – όπως ζητάει το κράτος – των ανθρώπων που το στήριξαν οικονομικά… (εδώ η ανακοίνωση του ΚΚΕ). 

Πάμε τώρα παρακάτω:

Όταν η «Siemens» μοιράζει 1,5 δισ. ευρώ σε «μαύρο» χρήμα για να κάνει τις δουλειές της σε 160 χώρες ανά τον κόσμο, αυτό λέγεται «μίζες», «διαφθορά» και «σκάνδαλο». Όταν, όμως, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων επιχορηγούνται με 1,5 δισ. δολάρια από τους πολυεθνικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα, αυτό λέγεται «εκλογές». Κι όταν η Novartis ελέγχεται στα αμερικανικά δικαστήρια για επηρεασμό “κρατικών αξιωματούχων” στην Ελλάδα, αυτό λέγεται “εξωδικαστικός συμβιβασμός”…

Zazous: Με τζαζ μουσικές και ατημέλητα χτενίσματα, τα έβαλαν με τη ναφθαλίνη και τη σβάστικα

Το 1940 οι ναζί είχαν καταλάβει τη Γαλλία. Σε συνεργασία με το καθεστώς του Βισύ, τη φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας και χαρακτηριζόταν για την εξαιρετικά συντηρητική ηθική της, είχαν αρχίσει να επιβάλλουν από νωρίς σειρά από νόμους ενάντια σε μια ανήσυχη και απογοητευμένη νεολαία.

Επικεφαλής του καθεστώτος του Βισύ, το οποίο βρισκόταν νοτίως του Λίγηρα, ήταν ο Γάλλος στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, άνθρωπος με μεγάλο κύρος στη Γαλλία λόγω των επιτυχιών στις οποίες είχε οδηγήσει τον γαλλικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εργασία, Οικογένεια, Πατρίδα»

Την ίδια περίοδο στο Παρίσι, που βρισκόταν στη ζώνη κατοχής των Γερμανών, βορειότερα του καθεστώτος Βισύ, οι νέοι είχαν αρχίσει να συναντιούνται στις καφετέριες και να κοροϊδεύουν στις συζητήσεις τις πολιτικές της εποχής. Αυτή η αυθόρμητη εξέλιξη ήρθε ως αντίδραση στο καταπιεστικό καθεστώς των ναζί και του Πετέν, ο οποίος είχε εξαγγείλει μια «εθνική επανάσταση», την οποία συνόψιζε στο σύνθημα «Εργασία, Οικογένεια, Πατρίδα». Οι νέοι συναντιούνταν ακόμη σε σινεμά, υπόγεια κλαμπ και πάρτι που διοργανώνονταν σχεδόν απροειδοποίητα.

Εύβοια: Στους 7 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Στους 7 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο θύμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 40-45 ετών ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.
Φέρεται να είναι ένας από τους δύο άνδρες των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο σύζυγος του έκτου θύματος που εντοπίστηκε νωρίτερα στην περιοχή της Αμφιθέας.

Νωρίτερα, έξι ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών, μία 38χρονη γυναίκα και ακόμη ένας άνθρωπος που δεν έχει ταυτοποιηθεί, είχαν ανασυρθεί νεκροί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός ακόμη άνδρα - ηλικίας περίπου 70 ετών - από το Μπούρτζι, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία.

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Μια συμφωνία στο σκοτάδι


Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Έλλάδας και Αιγύπτου, είναι πως παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποφωτισμένη ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί, με τη δύναμη της επικοινωνίας, να μιλά με γενικότητες και αοριστίες, σε πανηγυρικό τόνο, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

Αντιθέτως με τη στάση και τους όρους της συμφωνίας, δίνει τροφή στα σενάρια πως ασκεί μυστική διπλωματία και ότι - υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα - έχει ήδη προδιαγράψει σοβαρές υποχωρήσεις. 

Μεγάλο είναι το κενό ενημέρωσης αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ή στους πολιτικούς αρχηγούς τη συμφωνία αλλά τη διέρευσε επιλεκτικά στον Τύπο. Οι βασικές γραμμές πάντως είναι σαφείς και προκαλούν κριτική στην κυβέρνηση πως η συμφωνία, παρότι αντικρούει το τουρκολυβικό σύμφωνο - άρα πιστοποιεί ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο- αποφεύγει να αγγίξει τις περιοχές που έχει "γκριζάρει" η Τουρκία. Αυτή ήταν άλλωστε και η πρόταση που προωθούσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος από τον Ιούνιο και επισήμως δεν γινόταν αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. 

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού έως την 31η Αυγούστου, προς περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Αναλυτικά:

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους συνάθροισης κοινού

Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού cOvID-19, ως εξής:
Επιχειρήσεις-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα
Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα -Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα 
Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα

Ποιος ο νέος ρόλος της Γερμανίας σε Ευρώπη και Μεσόγειο;


Αν και η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά (82 εκ. κάτοικοι) χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ΑΕΠ και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της, και δεν απειλείται άμεσα και στρατιωτικά από κανένα, χάρη και στους Δυτικούς προστάτες της (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ), εντούτοις δεν βλέπει πλέον το μέλλον της με την ίδια αισιοδοξία, όπως πριν δέκα ή είκοσι χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Το λυκόφως μιας σιωπηλής υπερδύναμης;
Η αρχή του τέλους του «γερμανικού θαύματος»

Καταρχάς το περίφημο “γερμανικό οικονομικό θαύμα” φαίνεται πως έχει φτάσει στα όριά του και αρχίζει πλέον να ξεφουσκώνει. Τόσο οι εμπορικοί πόλεμοι, που κήρυξε ο Τραμπ, όσο και η πανδημία, και κυρίως οι απαρχαιωμένες βιομηχανικές προϋποθέσεις της γερμανικής οικονομίας, καθιστούν τη συνέχιση της πολιτικής των εμπορικών πλεονασμάτων προβληματική, αν όχι ανέφικτη. Το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο, που βασίζεται κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και εργαλείων, σε χημικά-φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και στην παραγωγή και εξαγωγή οπλικών συστημάτων, δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

Η Γερμανία βρίσκεται ήδη πίσω σε μια σειρά από τομείς αιχμής και τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας: από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και μπαταρίες, μέχρι ηλεκτροκίνητα οχήματα, ρομποτική, δίκτυα 5G, λογισμικό και Τεχνητές Νοημοσύνες (ΑΙ). Ακόμη κι αν προσπαθήσει, δύσκολα πλέον θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα απέναντι σε ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, που καλπάζουν. Η Γερμανία καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω της κατάργησης όλων των πυρηνικών σταθμών τα επόμενα χρόνια, αλλά και πάλι δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Γήρανση και πληθυσμιακή συρρίκνωση της Γερμανίας

Ο οικονομικός ανταγωνισμός με την Κίνα δημιουργεί μεγάλα υπαρξιακά άγχη στο Βερολίνο. Από την άλλη ο γερμανικός πληθυσμός αργά αλλά σταθερά μειώνεται και γηράσκει δημογραφικά, μειώνοντας το εργασιακό δυναμικό της χώρας. Ακόμη και με την αθρόα έλευση προσφύγων και μεταναστών, που η Γερμανία προσπαθεί να ενσωματώσει οικονομικά και κοινωνικά, η χώρα δε θα αποφύγει να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται το 2060 γύρω στα 70 εκατομμύρια από τα σημερινά 82 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο η γειτονική Γαλλία, έχοντας σαφέστατα πιο νεανικό δυναμικό, θα δει τον πληθυσμό της να αυξάνει από τα σημερινά 66 εκατομμύρια στα 77 εκατομμύρια κατοίκους το έτος 2060 και να καθίσταται έτσι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με καλύτερες οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας, ενδέχεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της Ευρώπης προς το Παρίσι, για πρώτη φορά έπειτα από δύο αιώνες.