Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός και το στέμμα της ανθρώπινης παντοδυναμίας: Σε κοινό δράμα θεατές

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επικαιρότητα καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του ψυχισμού μας. Πρόσφατα ένας παγκόσμιος υγειονομικός εγκέλαδος έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα και φυσικά στο ψυχικό μας γίγνεσθαι. Μια αόρατη απειλή πλανάται και παρακινεί τον άνθρωπο να απασχολείται όχι με το πώς αρχίζει αλλά με πιο τρόπο τελειώνει η ζωή, σαν να παρακολουθεί μια ταινία αγωνίας, τρόμου και βίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας εν τω γεννάσθαι, περιπλέχθηκε με συναισθήματα αποστροφής κι ενός είδους συλλογικής απάρνησης της σοβαρότητας που δε θέλαμε να πιστέψουμε πως υπάρχει.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αναφορικά με την εξάπλωση μιας νέας ασθένειας μας φέρνει αντιμέτωπους με βαθιές ανάγκες φροντίδας αλλά και με μια σκοτεινή δύναμη απόλαυσης μέσα από την καταστροφή. Ο Σαίξπηρ ξεκινώντας ένα από τα σκοτεινότερα έργα του, το Μάκβεθ, ορίζει αυτή την κατάσταση μέσα από το λόγο των μαγισσών: “είναι ωραίο το φρικτό, και το φρικτό είναι ωραίο”. Ο Φρόυντ, πριν από περίπου 100 χρόνια στην ώριμη περίοδο του ψυχαναλυτικού του έργου, ανέλυσε πώς οι άνθρωποι κινούνται από δύο ασυνείδητες δυνάμεις: εκείνη που έχει στόχο την ευχαρίστηση και τη διατήρηση της ζωής αλλά και από μια άλλη δύναμη που ωθεί τον άνθρωπο στην καταστροφή.

Η παράλληλη πανδημία του «Μεγάλου Αδελφού»


«Eξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) και εφαρμογές (apps), πιστωτικές κάρτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δορυφόροι, τεχνολογίες εντοπισμού και βιομετρικής πιστοποίησης ταυτότητας. Ανοιχτά και δημόσια πια, η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις επιστρατεύουν μέσα ψηφιακής επόπτευσης των πολιτών τους ως όπλο στη μάχη κατά της εξάπλωσης του φονικού Covid-19.
Ορισμένα εξ αυτών χαρακτηρίζονται αναλογικά και αναγκαία εν μέσω πανδημίας. Αλλά επιβάλλονται βεβιασμένα και χωρίς επαρκείς ρήτρες ελέγχου και ισχύος, κλωνίζοντας εκ νέου τις ήδη διαταραγμένες ισορροπίες μεταξύ δημόσιας ασφάλειας και ατομικών ελευθεριών. Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί πλέον προειδοποιούν για πιθανή νέα κερκόπορτα για περαιτέρω παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας. Ακόμη κι όταν η κρίση αυτή θα έχει πια παρέλθει. Ακόμη και από τα πλέον δημοκρατικά κράτη. Το έχουμε δει να συμβαίνει, άλλωστε, μαζικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου...

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πανδημίες, η ιδιωτικότητα πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το να σώσουμε ζωές», εκτιμά η Μίλα Ρομανόφ, επικεφαλής του UN Global Pulse, ενός προγράμματος του ΟΗΕ για τη χρήση δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. «Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στις εταιρείες και στις δημόσιες αρχές να συνεργαστούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σωστά στο δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει στους New York Times. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος παραβίασης της ιδιωτικότητας, τονίζει, θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στον όγκο και στη χρήση των δεδομένων. «Ομως», θέτει ρητορικά το ερώτημα, «πόσα δεδομένα είναι εν τέλει αρκετά;».

Προκλητικές αυξήσεις για golden boys των ΔΕΚΟ εν μέσω πανδημίας

Την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει μισθούς σε δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, εξετάζοντας μάλιστα την επιβολή ανάλογου μέτρου και στο δημόσιο, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζεται να διπλασιάσει τον μισθό στα «γαλάζια» στελέχη των διοικήσεων ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει, ο μισθός τους διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 7.500 ευρώ, ενώ με 400 αντί 50 ευρώ θα αμείβεται κάθε συνεδρίαση Δ.Σ.

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. συντελέστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις των προηγουμένων διοικήσεων από διεθνείς εταιρίες αξιολόγησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να έρθουν στο «φως» οι αξιολογήσεις των στελεχών που απομακρύνθηκαν πριν το τέλος της θητείας τους, αλλά και όσων τους αντικατέστησαν. Ανάμεσα στα ονόματα των νέων διοικήσεων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο, εντοπίζονται αυτά των Χάρη Δαμασκού και Στέφανου Αγιάσογλου. Ο τελευταίος ήταν μέχρι πρότινος αν. τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ και τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΟΣΥ, ενώ ο Χ. Δαμασκός, ο οποίος ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στη ΣΤΑΣΥ, ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αττικής το 2010 με το συνδυασμό του Βασίλη Κικίλια, ενώ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών.

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας

Όλοι οι ξένοι στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές ώστε να διασφαλισθεί πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματά τους στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο και μόνο επειδή η αίτησή τους δεν έχει ακόμη εξετασθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ η Κλαούντια Βελόζο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. «Σ' αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς, τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να είναι εγγυημένα».

Η πολιτική αυτή έχει επίσης στόχο να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της υπηρεσίας τελωνειακού ελέγχου και τους αιτούντες, αναφέρεται στη δήλωση.