Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Εντολή ΗΠΑ-Ισραήλ: Πάμε Υεμένη και όπου βγει

Η απόφαση Μητσοτάκη και Δένδια να στείλουν φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα:

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

♦ Κινδυνεύει να εμπλέξει την Ελλάδα σε όλο και πιθανότερο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ αφενός και σειράς αντιπάλων κρατών και κινημάτων (ΧαμάΧεζμπολάχ, Συρία, Υεμένη, σιϊτικές πολιτοφυλακές Ιράκ, Ιράν) με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει σήμερα και χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα.

♦ Έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, που δεν επιτρέπουν ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον τρίτου κράτους χωρίς σχετική εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

♦ Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κηρύξει ουσιαστικά πόλεμο στην Υεμένη, χωρίς να έχει ζητήσει καν τη γνώμη των κομμάτων, να έχει προκαλέσει σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ή σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

♦ Η απόφαση είναι ηθικά κατάπτυστη στο μέτρο που συνιστά έμμεση πλην σαφή υποστήριξη στη συντελούμενη από το Ισραήλ γενοκτονία των Παλαιστινίων. Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία που πάνε ή που έρχονται από το Ισραήλ, ζητώντας ακριβώς να σταματήσει η σφαγή. Αντί να ζητάει η Ελλάδα τη διακοπή της γενοκτονίας, κάτι που θα επέτρεπε και την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας, επιτίθεται σε αυτούς που προσπαθούν να τη σταματήσουν.

Κασσελάκης από Σπέτσες: «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο» – Η εισήγηση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες στις Σπέτσες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη να εργάζονται πάνω στην συνδιαμόρφωση αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και να λειτουργεί για όλους πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την έναρξη της συνάντησης εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις Σπέτσες, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά για μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», αφορά στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη με στόχο την ευημερία και την πρόοδο για όλους, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, για μια πατριωτική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάθε τομεάρχης παρουσιάζει τις προτεραιότητες του τομέα στον οποίο είναι επικεφαλής και τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ! Οικονομικός Αρμαγεδδών θα σαρώσει τον κόσμο το 2024...


Δεδομένου του πώς πήγε το 2023, το 2024 θα είναι εκτός ελέγχου…
Γνωρίζουμε ότι η ηλικία μέγιστης απόδοσης για τους ανθρώπους ποικίλλει ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Ένας αθλητής μπορεί να φτάσει στο peak του μεταξύ 20 και 30 ετών, ενώ ένα άτομο που συγγράφει ακαδημαϊκές εργασίες φαίνεται να φτάνει στο peak του μεταξύ 40 και 50 ετών.
Όταν οι άνθρωποι γίνονται 80 ετών, εύλογα έχουν την ισχυρή υποψία ότι η υγεία και άλλες πτυχές απόδοσής τους θα επιδεινωθούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Με όρους φυσικής, οι οικονομίες ομοιάζουν με τα ανθρώπινα όντα.
Πρόκειται για δύο διαφορετικές δομές διάχυσης.
Απαιτούν ενέργεια για να διατηρήσουν τα συστήματά τους λειτουργικά.
Για τους ανθρώπους, κύρια πηγή αυτής της ενέργειας είναι η τροφή.
Η οικονομία πρέπει να προσαρμόζεται στο εκάστοτε μείγμα ενέργειας.
Η σημερινή οικονομία απαιτεί συγκεκριμένο μείγμα ενέργειας: απευθείας από τον ήλιο, τα ορυκτά καύσιμα, τη βιομάζα και την πυρηνική ενέργεια.

Ο ηλεκτρισμός είναι φορέας ενέργειας από διαφορετικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι διαθέσιμος τη σωστή ώρα της ημέρας και την κατάλληλη εποχή του χρόνου για να λειτουργεί η οικονομία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι οικονομίες αναπτύσσονται και τελικά καταρρέουν.

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πρόταση για μία ισχυρή, ανθρώπινη και σύγχρονη πολιτεία με σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα


Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ρ/στ «Flash FM 99,4»

«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός γιατί μέσα από ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα μετά την εκλογή νέου προέδρου ολοκληρώσαμε ένα καινοτόμο, ενδιαφέρον και αποτελεσματικό κείμενο θέσεων. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρά στο Συνέδριό του και αυτό δεν είναι μία εσωτερική συζήτηση αλλά η προσυνεδριακή περίοδος πρέπει να τροφοδοτήσει τη συζήτηση με την κοινωνία. Γιατί την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά ζητήματά μας αλλά πώς θα ζει καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι υποχρεωμένος μέσα από το συνέδριό του να δώσει απαντήσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως οι μισθοί, η επιχειρηματικότητα, η ακρίβεια αλλά και τα θέματα της παιδείας, της υγείας, της δημοκρατίας, που αμφισβητούνται σήμερα στη χώρα μας. Θεωρώ ότι η πορεία προς το Συνέδριο θα δημιουργήσει μία κοινωνική κινητικότητα γιατί αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ και έχει προτάσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash Fm 99,4» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Β.Στολάκη.

«Είναι γεγονός» πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, «ότι, μετά τις δύο μεγάλες ήττες στις βουλευτικές εκλογές το 2023 και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, που ήταν ένα σοκ για όλους στο ΣΥΡΙΖΑ, χρειαζόμαστε μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα. Σήμερα το μοντέλο πολιτικής που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Το μόνο που βλέπουμε είναι η ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες και βεβαίως πρωτιές στην ακρίβεια στα τρόφιμα, ενώ μάλιστα πολλά από αυτά παράγονται στην Ελλάδα, όπως το λάδι, τα τυροκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά κ.ά. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για την πρωτιά της χώρας μας στην ακρίβεια. Από την άλλη ο κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε λιγότερους φόρους προεκλογικά και μετεκλογικά ξεκίνησε με ένα χαράτσι στους επαγγελματίες και με αύξηση των φορολογικών εσόδων από το ΦΠΑ. Χρειάζεται, λοιπόν, στη χώρα μας να αλλάξουμε πολιτική κατεύθυνση, χρειάζεται μία πρόταση πολιτικής αλλαγής για την Ελλάδα».

Contro vento Ένα βιβλίο για το ΑΜΕΕ Ιταλίας στα χρόνια της δικτατορίας (1967-1974)

Του Ρούντι Ρινάλντι

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Στέλιου Μανούσακα –από τις εκδόσεις Ψιμύθι– με τίτλο «Contro vento, μνήμες από τον αντιδικτατορικό αγώνα 1967-1974 Ιταλία», το οποίο αναφέρεται κυρίως στη δράση της σημαντικότερης ελληνικής αντιδικτατορικής οργάνωσης στην Ιταλία, του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού).

Στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να παραχαραχθεί σε μεγάλο βαθμό η ιστορία του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, και βασικά να αποσιωπηθούν σημαντικές οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα. Κυριαρχεί δε η άποψη ότι υπήρξαν δύο βασικές αριστερές παρατάξεις, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, ενώ κάποιες φορές γίνεται μια γενικόλογη αναφορά σε «αριστεριστές» ή εξωκοινοβουλευτικούς. Συνήθως μάλιστα τέτοιες αναφορές αφορούν τις μικρότερες καταστάσεις ή κινήσεις αυτού του χώρου, ή υπερπροβάλλονται τροτσκιστικές κινήσεις, που ποτέ δεν είχαν σημαντική εμβέλεια. Για τις οργανώσεις του μαρξιστικού λενινιστικού χώρου –όπως αυτές αυτοαποκαλούνταν– υπάρχει αποσιώπηση, ή το αστειάκι για το «μ-λ μπροστά ή πίσω». Με άλλα λόγια, δεν γίνεται καμία αναφορά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις του ρεύματος αυτού, ή ακόμα στην εμβέλεια, τη σημασία, τις ιδιαιτερότητές του. Περίπου σαν να μην υπήρξε.

Ο Πρόεδρος της Κούβας υποδέχθηκε τον Υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής

Πηγή: cubaminrex.cu

"Καλώς ήρθατε στην Κούβα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με πολύ συνεκτικό τρόπο", δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Mιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, το απόγευμα της Δευτέρας, όταν υποδέχθηκε τον Σεργέι Γκλάζιεβ , Υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής.

Από το Παλάτι της Επανάστασης, ο αρχηγός του κράτους είπε στον επισκέπτη φίλο ότι η παρουσία του στη χώρα της Καραϊβικής "έχει σημαντική σημασία για εμάς". Και υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η άφιξή του "δίνει συνέχεια σε όλες τις σχέσεις που διατηρούμε με την Ευρασιατική Ένωση".

Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος αξιολόγησε ως πολύ επιτυχημένη την Τρίτη Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής και της Κούβας, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή τη Δευτέρα στην Αβάνα και της οποίας ηγήθηκαν ο Κουβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων, Ρικάρντο Καμπρίσας Ρουίς, και ο Σεργκέι Γκλάζιεβ.

Tο Βρώμικο '89...??? Αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου..!! Και αποκάλυψη της σκευωρίας να μη, το Ξεχνάμε:

Γιατί λαός που δεν έχει μνήμη, τέτοια ζοφερά φαινόμενα, μπορεί να τα ξαναζήσει.
Όσοι δεν έζησαν από κοντά την ζοφώδη εκείνη εποχή, είναι αδύνατο να φανταστούν τα φρικώδη στοιχεία της. Το βρώμικο '89 η δεξιά και η αυτοαποκαλούμενη αριστερά του Φλωράκη και του Κύρκου τα βρήκαν για να εξοντώσουν τον Ανδρέα, γιατί η ΝΔ εθισμένη στον κυβερνητισμό και στην διαχείριση της εξουσίας ήθελε μόνο να κάνει κυβέρνηση και οι άλλοι με τη φανέλα του Συνασπισμού της Αριστεράς, ενδιαφερόταν μονάχα να αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Ήταν 16 Ιανουαρίου του 1992 όταν έμπαινε οριστικά τέλος στο περιβόητο «βρώμικο 89». Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6 και ακυρώνεται η προσπάθεια – για πολλούς – του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη να «κλείσει στη φυλακή τον Ανδρέα».
Από τα μέσα του 1988 η χώρα βρισκόταν στον αστερισμό του σκανδάλου Κοσκωτά, του νεαρού τραπεζίτη, που ήλθε από το πουθενά για να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον τραπεζικό και εκδοτικό χώρο. Εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δραχμών (19 Οκτωβρίου 1988) και όλοι περίμεναν την έκδοσή του στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε διαφύγει και συλληφθεί.
Τον χορό της κριτικής κατά

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ..??? ΩΣ ΤΑΧΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ...


"Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια" είναι ο τίτλος του χθεσινού Δελτίου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Έκθεση του ΕΚ για την παρούσα κατάσταση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια και είναι άκρως αποκαλυπτική για αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου:
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό."
Στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες για για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες και απευθύνονται ειδικές συστάσεις στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία, Κύπρο και Ισπανία.
Ειδικά για την Ελλάδα μεταξύ των συστάσεων περιλαμβάνονται:

Γάμος ομόφυλων: Τί απαντά το Μαξίμου στην πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα


O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε το πρωί της Παρασκευής από τη Νέα Μάκρη σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, ενώ έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος.

«Θα συνέλθει η Ιεραρχία μετά από 2-3 μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να πάρει θέση, ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς μπορεί να εκφράσει τη θέλησή του. Στο τέλος είναι ο κόσμος τι θα αποφασίσει, ο λαός μας. Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του», τόνισε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δημιουργείται μια νέα κοινωνία, δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε κάποιες τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει ο καθένας το δικαίωμα να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας. Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέφτεται τι θα πουν η Δεξιά, η Αριστερά και η κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια», συμπλήρωσε.

Ισχυρό πλήγμα για το λιμάνι του Πειραιά οι επιθέσεις των Χούθι: 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει παρακάμπτοντας το αποκλεισμένο Σουέζ

Οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά να μην μένει ανεπηρέαστο

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου, 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση» εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς σημειώνοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

67 ΕΤΩΝ! Πέθανε ο (πρώην βουλευτής Συνασπισμού και ΔΗΜΑΡ) Νίκος Τσούκαλης...


Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από μάχη με ασθένεια, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ...

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από μάχη με ασθένεια, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ΔΗΜ.ΑΡ., Νίκος Τσούκαλης.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 2007 με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και επανεκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις εκλογές του 2009, ενώ το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Αχαΐας με την Δημοκρατική Αριστερά. Επίσης, ο Νίκος Τσούκαλης ήταν μέλος της «Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου», καθώς και συνιδρυτής της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας. Ακόμη, είχε υπηρετήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση, ως νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας από το 1999 έως το 2007 και επικεφαλής της παράταξης, «Αχαϊκή Συμπολιτεία».

Ο Νίκος Τσούκαλης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης απ΄ όπου αποφοίτησε το 1981. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής Θεσσαλονίκης (1978-1979).

Θλιβερή κατάντια

Κάποια στιγμή, πάντως, ακόμη και τα παιδικά επιχειρήματα εξαντλούνται

Είναι τουλάχιστον θλιβερό η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ασχολείται για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία διετία με θέματα καταπάτησης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Να καταγγέλλεται η Ελλάδα για παραβίαση αρχών και αξιών από σχεδόν όλες τις πολιτικές πτέρυγες του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και να απομένουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθούν με σαθρά και ενίοτε γελοία επιχειρήματα να πείσουν ότι πίσω από τις καταγγελίες που βαρύνουν τη χώρα κρύβονται κομματικές σκοπιμότητες. Ακόμη και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη -ίσως είναι και η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη σε αυτό-, αφήνουν πλέον αιχμές για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου σε μία χώρα που, όπως φροντίζει να μας υπενθυμίζει ο πρωθυπουργός, δεν είναι Δημοκρατία της… Μπανανίας.

Δικαιώματα και «δικαιώματα»

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί

Εδώ και μέρες βομβαρδιζόμαστε για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» με αφορμή μια νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ. για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Λίγο πριν βομβαρδιζόμασταν για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ χθες μάθαμε τον βομβαρδισμό της Υεμένης από ΗΠΑ και Αγγλία για να προστατευτεί το «δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα». Πριν 25 χρόνια 19 χώρες του ΝΑΤΟ κήρυξαν τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία στο όνομα των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» και καθιέρωσαν τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» πόλεων, αμάχων, υποδομών νερού και ηλεκτρισμού, διαλύοντας εν τέλει μια ολόκληρη χώρα. Ο Δυτικός «πολιτισμός» (δηλαδή ο Δυτικός ιμπεριαλισμός) εκφοβίζει ευθέως ότι έχει τη δυνατότητα να στείλει 50 ή και 100 χρόνια πίσω κάθε χώρα ή λαό που απειλεί ή αμφισβητεί την κυριαρχία του.

Θα ρωτήσει ο αναγνώστης (εν μέρει δικαιολογημένα): τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Κάποια σχέση έχουν, αφού τα «ανθρώπινα δικαιώματα» έχουν γίνει σημαία της παγκοσμιοποίησης με διπλή κατεύθυνση: άμεσου στρατιωτικού και οικονομικού καταναγκασμού και επεμβάσεων οπουδήποτε νομίζουν ότι «χρειάζεται», αλλά και μιας ορισμένης κοινωνικής μοντελοποίησης στο εσωτερικό όλων των χωρών της Δύσης (κι όπου αλλού αυτό είναι δυνατόν).

Νικήτας Κακλαμάνης: «Όταν ένας υπουργός διαφωνεί με τον πρωθυπουργό παραιτείται»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι για εκείνον δεν υπάρχει η πιθανότητα αποχής από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και επεσήμανε πως θεωρεί αυτονόητο ότι «το σύνολο των μελών της Κυβέρνησης είτε ψηφίζει ή όποιος δεν ψηφίζει παραιτείται».

Για το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του επεσήμανε πως εάν όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο τότε θα το ψηφίσει.

Την ίδια ώρα έστειλε και ένα μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι σκέφτονται την αποχή από τη σχετική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας πρέπει όλοι οι βουλευτές να ψηφίσουν και όποιος δεν το κάνει να παραιτηθεί.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Κακλαμάνης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους βουλευτές της ΝΔ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχής τους από την ψηφοφορία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την προτροπή του πρωθυπουργού.

Αρχικά, ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε: «Εγώ για πρώτη φορά ενημερώθηκα σε συνάντηση που είχα και δεν την προκάλεσα εγώ, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργό κ. Πατέλη αρχές Οκτωβρίου. Του είπα την άποψή μου επί της ουσίας η οποία συμπίπτει από αυτά που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη στον κ. Κουβαρά. Εφόσον αυτά τα δω αποτυπωμένα στο χαρτί θα ψηφίσω το σχέδιο νόμου.

Αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς οι πρώτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για Σπέτσες: «Έχουμε να πούμε πολλά»

Με το Flying Cat 5 αναχώρησαν σήμερα το πρωί, στις 09:00, δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προορισμό τις Σπέτσες, όπου θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εργασιών, μετά από σχετική πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη. Οι υπόλοιποι θα ταξιδέψουν οδικώς μέχρι την Κόστα κι από εκεί θα μεταβούν στο νησί με θαλάσσιο ταξί.

Στο καράβι, το οποίο θα φτάσει στις 12:10 στις Σπέτσες, ανέβηκαν οι: Χρήστος Γιαννουλης, Πέτρος Παππάς, Μίλτος Ζαμπάρας, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέτα, Αλέξανδρος Μεικοπουλος, Γιώργος Καραμερος, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Γιάννης Σαρακιωτης, Αλέκος Αυλωνίτης.

Εκεί βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μια νέα διαδικασία, νομίζω ότι θα είναι πολύ παραγωγική, πολύ ουσιαστική. Έχουμε να πούμε πολλά. Θα γυρίσουμε δυναμικότεροι, προκειμένου να καταθέσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου σε μας», είπε ο Πέτρος Παππάς λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμες αυτές οι διαδικασίες. Χρησιμοποιούνται από εταιρείες. Εγώ ως γιατρός το κάναμε συχνά σε περιοχές που δεν υπάρχουν περισπάσεις. Θα είναι πολλές οι ώρες της δουλειάς, αλλά σίγουρα θα συσφίξουμε και τις σχέσεις μας».

Διάλυση του ΕΣΥ: Χαριστική βολή στα νοσοκομεία από γρίπη, λοιμώξεις, κορονοϊό και Αδωνη


Κώστας Παναγιώτου

Πολλές συγχωνεύσεις αλλά και παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα χρόνια προβλήματα του εγκαταλειμμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί οι κυβερνώντες της ΝΔ ήρθαν ξανά στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες με την εμφάνιση εκατοντάδων περιστατικών κορονοϊού, γρίπης κι αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα δημόσια νοσοκομεία ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής εμφάνισαν ξεκάθαρα σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης, αφού οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και δέκα ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) για να εξεταστούν από γιατρό.

Εικόνες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε στηθεί το δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), καθώς τα εξιτήρια δίνονται γρήγορα αφού η γρίπη κυριαρχεί έναντι του κορονοϊού. Οι μονάδες ΠΦΥ όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανασυγκροτηθεί για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Το πολυσυζητημένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης σπεύδουν στα νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχουν κέντρα υγείας εξοπλισμένα και οργανωμένα ούτε άλλες μονάδες για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Ευρωκοινοβούλιο: «Ελληνική τραγωδία»! Σοσιαλδημοκράτες: Να μη γίνει η Ελλάδα του Μητσοτάκη, Ουγγαρία

 -
Πυρ ομαδόν από την Ευρώπη για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σφυροκόπημα συνεχίζεται, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, μέλος του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ, και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με μέλος τον ΣΥΡΙΖΑ – προς το παρόν, τουλάχιστον – να κάνουν λόγο για «ελληνική τραγωδία», με φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού διόλου κολακευτικές…

Στο ουδόλως τιμητικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας, με άλλα λόγια για την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες, ζητείται να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και επαναλαμβάνεται η ανησυχία για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας.

Σοσιαλδημοκράτες: Να μη γίνει η Ελλάδα Ουγγαρία
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σημειώνει η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Τονίζει, μάλιστα, πως «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές, επιθέσεις – μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς – η ιδιωτική τους ζωή παραβιάζεται εν γνώσει του πρωθυπουργού και ο κατάλογος συνεχίζεται…».

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου;

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

379 Μέγας Θεοδόσιος αναγορεύεται συναυτοκράτορας του Ρωμαϊκού Κράτους, μαζί με τους Ουαλεντινιανό Β’ και Γρατιανό.

399 Γεννήθηκε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Πουλχερία η οποία στη συνέχεια αγιοποιήθηκε και γιορτάζεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Είχε μεγάλη φήμη στο Βυζαντινό χριστιανικό κόσμο και το λεξικό Σουίδα συμπεριλαμβάνει ένα αρκετά εκτενές λήμμα για τη δράση της.