Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Διάλυση του ΕΣΥ: Χαριστική βολή στα νοσοκομεία από γρίπη, λοιμώξεις, κορονοϊό και Αδωνη


Κώστας Παναγιώτου

Πολλές συγχωνεύσεις αλλά και παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα χρόνια προβλήματα του εγκαταλειμμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί οι κυβερνώντες της ΝΔ ήρθαν ξανά στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες με την εμφάνιση εκατοντάδων περιστατικών κορονοϊού, γρίπης κι αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα δημόσια νοσοκομεία ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής εμφάνισαν ξεκάθαρα σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης, αφού οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και δέκα ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) για να εξεταστούν από γιατρό.

Εικόνες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε στηθεί το δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), καθώς τα εξιτήρια δίνονται γρήγορα αφού η γρίπη κυριαρχεί έναντι του κορονοϊού. Οι μονάδες ΠΦΥ όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανασυγκροτηθεί για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Το πολυσυζητημένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης σπεύδουν στα νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχουν κέντρα υγείας εξοπλισμένα και οργανωμένα ούτε άλλες μονάδες για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Ερευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι σήμερα περίπου τέσσερα στα δέκα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μονάδες ΠΦΥ.

Της καταλογίζουν άγνοια

Υπενθυμίζεται ότι την ανασυγκρότηση του συστήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αναλάβει η εκλεκτή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καν τον σχεδιασμό των αλλαγών, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Documento. Κάτι που αποδίδεται ακόμη και από κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες, στην άγνοια της κ. Αγαπηδάκη για τον τομέα της νοσοκομειακής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ομως και από τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα όποια σχέδια έχουν ανακοινωθεί δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αποτέλεσμα είναι τα δημόσια νοσοκομεία να ασφυκτιούν και πάλι ακόμη και από απλά περιστατικά γρίπης, καθώς οι πολίτες δεν βρίσκουν αλλού αποκούμπι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα ΤΕΠ, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους έχοντας συμπτώματα κορονοϊού, γρίπης ή διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στους ίδιους χώρους συγκεντρώνονται και τα έκτακτα περιστατικά, που μπορεί να είναι από τροχαία μέχρι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Οι εικόνες αυτές έχουν… ριζώσει στο ΕΣΥ αφού ουδείς τα τελευταία χρόνια έχει φροντίσει να οργανώσει τα ΤΕΠ παρά τις όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει από κυβερνητικά στελέχη.

Τα πρόσφατα ανακοινωμένα σχέδια για αλλαγές από τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θάφτηκαν μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σήμερα το σύστημα διαλογής των περιστατικών στα ΤΕΠ παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με συνέπεια ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας να είναι στην αναμονή χωρίς να μπορούν να εξεταστούν από γιατρό.
Ελλειψη προσωπικού

Οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο λόγω της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς παρά τις ανακοινώσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού για άμεσες προσλήψεις, μέχρι στιγμής αυτές έχουν παγώσει.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει πολλές φορές ότι οι πρώτες 4.500 προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ θα γίνονταν μέχρι το τέλος του 2023. Λίγο αργότερα μιλούσε για τους πρώτους μήνες του 2024. Μέχρι σήμερα όμως η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωρά.

Από την άλλη, και οι κρίσεις των γιατρών στα νοσοκομεία κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Τα νοσοκομεία και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί εξετάζουν το ιατρικό προσωπικό που προσέρχεται για να προσληφθεί μέσω μιας απολύτως χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Ομως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και τα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν, αφού με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων θα ανέβουν κατακόρυφα και θα αρχίσουν να μειώνονται από τον Φεβρουάριο και μετά. Και το ζήτημα είναι ότι φέτος πιο επιθετική εμφανίζεται η γρίπη τύπου Α, που οδηγεί ακόμη και στις ΜΕΘ κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο νέος υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην πρώτη του εμφάνιση από τη θέση αυτή δεν φάνηκε ανήσυχος για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία παρά το κύμα των εισαγωγών αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Μάλιστα έκρινε ότι είναι φυσιολογικό να είναι σε αναμονή οι ασθενείς ακόμη και οκτώ με δέκα ώρες στα νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των πολιτών και την εικόνα στα ΤΕΠ. Οπως είπε: «Την ώρα που έχεις μια αυξημένη θετικότητα και προσέλευση στα νοσοκομεία είναι σίγουρο ότι κάποια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρξει. Δεν μπορεί να μη γίνει αυτό».

Αναμένεται ωστόσο να γνωστοποιήσει το γενικότερο σχέδιό του για τις αλλαγές στην υγεία που θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΥ που έχει διαφημίσει εδώ και καιρό ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ενα σχέδιο που ουδέποτε ξεκίνησε, παρότι είχε ανακοινωθεί ήδη από την πρώτη θητεία της ΝΔ το 2019.

https://www.documentonews.gr/article/dialysi-toy-esy-xaristiki-voli-sta-nosokomeia-apo-gripi-loimoxeis-koronoio-kai-adoni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου