Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αποκάλυψη: Το γαλλογερμανικό κόλπο με τα ελληνικά ομόλογα


Ενα «μεγάλο κόλπο» των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζών που κόστισε ακριβά στην Ελλάδα της κρίσης αποκαλύπτουν τα εμπιστευτικά πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο μνημονιακό δάνειο στην Ελλάδα.
Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία έφερε στο φως χθες η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» και έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην εν λόγω συνεδρίαση διαμήνυσαν στο Συμβούλιο τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών των χωρών τους να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ηταν ένα από τα επιχειρήματά τους για να εγκριθεί το δάνειο στην Ελλάδα και να αρθούν οι επιφυλάξεις όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να προηγηθεί ένα κούρεμα του χρέους.

Κατάσχεση καταθέσεων υποδεικνύει η Γερμανία

του Λεωνίδα Βατικιώτη- ΠΡΙΝ

Ένα πολύ γνώριµο σκηνικό πιέσεων και εκβιασµών αρχίζει να διαµορφώνεται σιγά σιγά µε ευθύνη της Γερµανίας και της τρόικας. Η άρνηση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης την προηγούµενη ∆ευτέρα 27 Ιανουαρίου να δώσουν το πράσινο φως στον Στουρνάρα για την έγκριση της πολυαναµενόµενης δόσης κι η επιµονή τους να συνεχίσουν να τον παραπέµπουν στην τρόικα (οι διαπραγµατεύσεις µε την οποία διαρκούν πάνω από 6 µήνες!) δηµιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, που...
ως πρώτο ζητούµενο έχει την υλοποίηση των απαιτήσεών της. Συγκεκριµένα, την ψήφιση ορισµένων ακόµη µέτρων στην κατεύθυνση της απελευθέρωση της αγοράς (π.χ. επιµήκυνση της ηµεροµηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος) που ζητά η ελληνική εργοδοσία και το διεθνές κεφάλαιο για να αυξήσουν τα κέρδη τους και τα οποία δεν σηµατοδοτούν τίποτε θετικό για την κοινωνία και τους εργαζόµενους. Ρουσφετάκια ζητούν οι τροϊκανοί, εν ολίγοις, υπό τη µορφή µάλιστα φωτογραφικών διατάξεων που ευνοούν συγκεκριµένες πολυεθνικές επιχειρήσεις… Κι όλα αυτά µάλιστα συµβαίνουν ενώ η καταιγίδα των απελευθερώσεων των προηγούµενων χρόνων, βεβαιωµένα πλέον, το µόνο αποτέλεσµα που είχε ήταν να συντρίψει τα µεσαία στρώµατα, προς όφελος του µεγάλου κεφαλαίου. Τι επίπτωση στην τελική τιµή του προϊόντος, για παράδειγµα, είχε η απελευθέρωση του καθεστώτος πώλησης των τσιγάρων;

Το φυντάνι κι αν το πλένεις...

Όποιος δει τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τα χτεσινά συμβάντα στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα συμφωνήσει ασφαλώς με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι είναι ολοφάνερο ποιος επιτέθηκε σε ποιον, ποιος επιδιώκει να τρομοκρατήσει ποιον, ποιος στέκεται απέναντι στη δημοκρατική νομιμότητα. Και τι κουμάσια είναι "τα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ" -ο χαρακτηρισμός διατυπώνεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.- εν συγκρίσει μάλιστα με τα φυντάνια της αστυνομίας. 

Βλέπεις λοιπόν στα σχετικά στιγμιότυπα: Τα φυντάνια να τρομοκρατούν την πόρτα του Βαρβιτσιώτη με αυτοκόλλητα. Τα φυντάνια να πετούν εναντίον των δυνάμεων της τάξεως αιχμηρά αλλά και αμβλέα συνθήματα όπως "πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών" και άλλα ακόμα χειρότερα που αφορούν σε ζώντες πολιτικούς και νεκρούς μετανάστες. Τα φυντάνια να επιτίθενται στις χειροπέδες των αστυνομικών με τα χέρια τους, στα κλομπ με φωτογραφικές μηχανές, στην τάξη εν γένει με την αταξία τους. 

Το ερώτημα Krugman και η κατάρρευση της οικονομικής ορθοδοξίας

 του Θ. Τζήμα

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ταραγμένη Τουρκία και ο κίνδυνος μετάδοσης» ο Paul Krugman θέτει ένα από τα κατεξοχήν ερωτήματα αναφερόμενος στον καπιταλισμό των ημερών μας: «Γιατί συνεχίζουμε να έχουμε αυτές τις κρίσεις; Υπάρχει και το εξής: Τα διαστήματα μεταξύ των κρίσεων μοιάζουν να μικραίνουν ενώ οι επιπτώσεις από κάθε κρίση μοιάζουν να είναι χειρότερες από τις προηγούμενες. Τι συμβαίνει;
Το ερώτημα τι συμβαίνει με τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις αυξανόμενης έντασης στον παγκόσμιο καπιταλισμό μοιάζει- μαζί με τη λέξη «καπιταλισμός»- απαγορευμένο, ιδίως στην Ελλάδα. Διόλου περίεργο: η κατεστημένη, συντηρητική οικονομική ορθοδοξία, όπως κάθε ορθοδοξία, όταν δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα, απλά το απαγορεύει.

Όταν η Ελλάδα είχε πολιτικό ηγέτη κι όχι τραπεζοϋπάλληλους πολιτικούς...


http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ο Δένδιας, το λιμενικό και ο ποιοτικός έλεγχος

Του Κώστα Κουφογιώργου για την Ελευθεροτυπία. Διαβάστε επίσης: Δένδιας περί «επιπέδου» μεταναστών: «Τραγική» ποιότητα

Επανάσταση ή τρομοκρατία;

Αλέκος Αναγνωστάκης, Γιάννης Ελαφρός
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την τηλεοπτική Ελλάδα των διαπλεκόμενων νταβατζήδων της ενημέρωσης. Είναι το φάντασμα της τρομοκρατίας, της νέας με ολίγη από παλιά, που έρχεται να καταλάβει τα τρία τέταρτα των δελτίων ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των αστικών εφημερίδων.

Το φάντασμα της τρομοκρατίας
Ακόμα και το φρικτό έγκλημα στο Φαρμακονήσι, με 12 νεκρούς (εννιά μικρά παιδιά και βρέφη!), μεταδόθηκε λίγο πριν τον …καιρό, ενώ οι απειλές του Χριστόδουλου Ξηρού μονοπωλούσαν τον χρόνο.

Τι παράδοξο αλήθεια. Το ίδιο το σύστημα να αναδεικνύει σε πρώτη ή και μοναδική είδηση και να προβάλλει αυτό που φιλοδοξεί να εμφανίζεται ως θανάσιμη απειλή για τους «επάνω;» Πρόκειται για την ακατανίκητη τάση των καπιταλιστών «να πουλάνε και το σκοινί που θα τους κρεμάσουν» ή για κάτι άλλο;

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αποχωρούν με πλώρη για τους «58»

Στελέχη και φίλοι της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης και βάζουν πλώρη προς τους «58», εκφράζοντας την απογοήτευσή τους από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τη στάση που έχει κρατήσει στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους στόχος τους είναι «συντεταγμένα να συμβάλουν στην υπόθεση συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και να εργαστούν για την επιτυχία του ψηφοδελτίου της στις ευρωεκλογές».

Πριν από λίγες ημέρες εκλέχτηκε το συντονιστικό της κίνησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνέντευξη Τύπου, ενώ προετοιμάζεται και μια πανελλαδική σύσκεψη. Το συντονιστικό της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης απαρτίζουν οι: Αγριαντώνη Χριστίνα, Αντωνίου Γιάννης, Βαρελάς Ανδρέας, Γλαμπεδάκης Μάνος, Δεληπέτρου Εύη, Διόγος Μάκης, Καλατζής Παναγιώτης, Καούνης Γιάννης, Κουρουζίδης Σάκης, Μεϊμάρογλου Γιάννης, Παπαγιαννοπούλου Λέλα, Πλεμένος Γιώργος, Σαμαντάς Τέλης.