Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Διαμάχη για τον μεταλλευτικό πλούτο των ωκεάνιων βυθών


Το κεφάλαιο βλέπει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας και επένδυσης στάσιμων κεφαλαίων στον βυθό των ωκεανών. Εκεί δεν υπάρχουν ρινίσματα και σβώλοι χρυσού μέσα στην άμμο. Υπάρχουν όμως τεράστια πεδία με πολυμεταλλικά οζίδια σε μέγεθος (και σχήμα) μεγάλης πατάτας, που βρίσκονται πάνω στην άμμο και αρκεί να απλώσεις ένα μακρύ μηχανικό «χέρι» για να τα αρπάξεις. Αυτές οι πατατόμορφες πέτρες περιέχουν χρήσιμα μέταλλα, αλλά και σπάνιες γαίες, υλικά που η αξία τους έχει αυξηθεί πολύ, επειδή χρησιμοποιούνται στην άλλη επιχείρηση κερδοφόρας επένδυσης στάσιμων κεφαλαίων, την «πράσινη ανάπτυξη», την αντικατάσταση του παγκόσμιου στόλου οχημάτων που φέρουν μηχανές εσωτερικής καύσης, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που απαιτούν μπαταρίες με βάση το λίθιο και κάποια σπάνια μέταλλα του Περιοδικού Πίνακα των Στοιχείων, την κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Η διαδικασία συλλογής αυτών των πολυμεταλλικών οζιδίων πιθανότατα θα είναι καταστροφική για τα είδη που ζουν στον βυθό των ωκεανών, με απροσδιόριστες συνέπειες για τις ευρύτερες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα στο περιβάλλον, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει όταν οι επιχειρηματίες βλέπουν τα πολύτιμα οζίδια να κρέμονται σαν φρούτα από δέντρο. Και υπάρχουν τρισεκατομμύρια απ’ αυτά τα οζίδια…
Για το “πάπλωμα”

Διαμαρτυρία σήμερα για την υπομετάγγιση παιδιών με μεσογειακή αναιμία


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κέντρο διοίκησης του Παίδων «Αγία Σοφία» προχωρούν οι οικογένειες των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, αφού πάνω από 800 είναι τα παιδιά που από τον περασμένο Ιούνη υπομεταγγίζονται. Δηλαδή παίρνουν λιγότερο αίμα απ’ όσο χρειάζονται, για παράδειγμα αντί για 550ml αίματος λαμβάνουν 150 ml, με σοβαρότατες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η, προ μηνών, συμφωνία του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φιαλών αίματος από τη Γενεύη δεν λύνει το πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνεται. Περίπου 2.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχουν ως βασική θεραπεία τις συστηματικές μεταγγίσεις (ανά 15 μέρες) ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία. Πανελλαδικά το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς, ενώ μόνο στην Αττική είναι 1.500 που εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων και των αναβολών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη για νέες υποδομές και για μια ασθένεια που ξεκίνησε ως παιδιατρικό νόσημα και σήμερα λόγω της εξέλιξης της επιστήμης αποτελεί κυρίως νόσημα ενηλίκων, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να παραμένει διαχρονικά αποδεκατισμένο.
ση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κινητοποίηση ΠΟΥ για ανθρωπιστική κρίση στην Αρμενία


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινητοποιήθηκε για να στηρίξει την Αρμενία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ανακοίνωση από τον ΠΟΥ αναφέρει ότι σε λιγότερο από μια εβδομάδα, πάνω από 100.000 Αρμένιοι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – σχεδόν ολόκληρος ο εκτιμώμενος πληθυσμός της επικράτειας – έφθασαν στη γειτονική Αρμενία, πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση με οξείς ανάγκες.

Ο ΠΟΥ, αναφέρει, στηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας και θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη Χάνς Κλούγκε είπε ότι κινητοποίησε τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ρομπ Μπάτλερ για να γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και να αναπτυχθεί μια στρατηγική μαζί με το αρμενικό Υπουργείο Υγείας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

“Έχουμε ήδη κινητοποιήσει προμήθειες στον τομέα της υγείας και διεθνή τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει μια ξαφνική, μαζική εισροή προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έχουν συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες», σημείωσε

Rafale, F-16 Viper και Belh@rra παρέχουν στον ελληνισμό αποτρεπτική ισχύ: Η Κύπρος πλέον δεν είναι… μακρυά


Το 2027 και οι τρεις Belh@rra θα έχουν πλήρως Ελληνική διαμόρφωση, φέροντας η κάθε μια 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30. Βεβαίως από το 2025 θα μπορούν να κλειδώνουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χάρις στο ραντάρ Sea Fire που βλέπει σε αποστάσεις 300 χλμ. Πηγή εικόνας: Naval Group 01/10/2023

Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια να συμπεριλάβει στην ομιλία του τρεις διαφορετικές πλατφόρμες, δυο αεροπορικές και μια ναυτική, που ανοίγουν υπερθετικά το ισοζύγιο των δυνάμεων στην περιοχή.

«Η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα, η ελληνική δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω εδώ από την Λευκωσία ότι για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν. Η πραγματική ανεξαρτησία, κυρίες και κύριοι, είναι μια συνεχής», σημείωσε με έμφαση μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός από τη Μεγαλόνησο.Οι πλατφόρμες αυτές με τις δυνατότητες που παρέχουν στο εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο τις υπηρετεί -σε συνδυασμό πάντοτε με τ’ ανάλογα όπλα που είναι ικανές να φέρουν- εξασφαλίζουν ενότητα στον Ελλαδικό χώρο. Την συνοχή Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου, αποτελώντας εν δυνάμει το αποτρεπτικό εργαλείο και για την Κύπρο, ανεξαρτήτως των οιονδήποτε πολιτικών αποφάσεων.

ΟΑΚΑ / Αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα – Δεύτερη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Αρχίζει άμεσα η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, με την έκθεση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το στέγαστρο Καλατράβα να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, και ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο, να κλείνουν επ’ αόριστον.

Την ίδια ώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ o εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα να είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά :
ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Στάμου, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.