Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Εμφύλιος: Εφοπλιστές, βιομήχανοι και κεφαλαιούχοι εκτόξευσαν τα κέρδη τους την περίοδο της αιματοχυσίας. Μέρος 3ο


Γενικότερα ο εμφύλιος για κάποιους αποδείχτηκε κύρια πηγή εύκολου πλουτισμού.
Μάλιστα, στο μέτρο που κάποιοι μεγαλοαστοί αλλά και μεσοαστικά στρώματα έβλεπαν ότι η κρίση τους εξασφάλιζε απρόσκοπτες οικονομικές ενισχύσεις από την Αμερική, που αντίθετα δεν δόθηκαν στην Ελλάδα προτού ξεσπάσει ο Εμφύλιος, τον Ιανουάριο του 1946, λόγω της αφερεγγυότητας των Ελλήνων αστών, συντάσσονταν περισσότερο με τη στρατηγική επέκτασης του Εμφυλίου.


Γιατί έναν χρόνο μετά οι δαπάνες του ελληνικού κράτους, με τη συνδρομή των ξένων ενισχύσεων, έφτασαν στα 225.000.000 δολάρια για ανάγκες περιμετρικά της καταστολής της «ανταρσίας», γεγονός που δείχνει πως ο εμφύλιος ικανοποιούσε τις οικονομικές δοσοληψίες σημαντικού τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης που χρησιμοποιούσε το κράτος σαν πελάτη.
Την ίδια στιγμή επιτράπηκε να εμφανιστούν αδιάθετα ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούσαν τα 164.000.000 δολάρια, τα οποία δεν τοποθετήθηκαν παραγωγικά, δεν απέδωσαν φόρους και αποθησαυρίστηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό.

Σε συνεργασία με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και χάρη στους ανύπαρκτους κρατικούς ελέγχους στην οικονομική διαδικασία, με την προσφορά αθρόου και φτηνού εργατικού δυναμικού λόγω των «συμμοριόπληκτων», που κατά χιλιάδες μεταφέρθηκαν αναγκαστικά και εγκλείστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, ο εμφύλιος πόλεμος έγινε πηγή καλπάζοντος πλουτισμού.

Γιατί η Γερμανία χρωστάει 180 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Η συστηματική υπεκφυγή των υποχρεώσεων της Γερμανίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έναντι της Ελλάδας θα μπορούσαν να καταστούν διαρθρωτικό μειονέκτημα στην επικείμενη νέα απόπειρα ανοικοδόμησης του ευρωπαϊκού οράματος. Οι υποχρεώσεις της Γερμανίας δεν έχουν παραγραφεί, παρά τις δεκαετίες που έχουν παρέλθει όπως θα καταδείξουμε, καθώς η ίδια –κατά περίπτωση- πράττει. Η ίδια η Γερμανία τα τελευταία χρόνια προέβαλε αξιώσεις αποζημίωσης έναντι της Τσεχίας για τις περιουσίες των Σουδητών Γερμανών. Συνεπώς, τίποτε δεν έχει κλείσει. Οι ελληνικές απαιτήσεις είναι τουλάχιστον της τάξεως των 180 δισ. ευρώ.

Η
Μάκης Ανδρονόπουλος
καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι τεράστια και έχει τρεις διαστάσεις, στις οποίες αντιστοιχούν τρία είδη ελληνικών απαιτήσεων. Πρόκειται για ένα τεράστιο λογαριασμό, που βασίζεται σε διεθνείς αποφάσεις και υπολογίζεται ανάλογα με τις μετατροπές των ισοτιμιών και το ύψος των επιτοκίων (2,5-3%), αλλά και τις μεθόδους αποτίμησης που χρησιμοποιούνται από τους αναλυτές. Η δικιά μας εκτίμηση είναι 110 δισ. ευρώ για πολεμικές επανορθώσεις και 70 δισ. ευρώ για το αναγκαστικό δάνειο της Ελλάδος προς την χιτλερική Γερμανία. Οι πολεμικές αποζημιώσεις δεν μπορούν να προσδιορισθούν.

Ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης έχει υπολογίσει τις γερμανικές υποχρεώσεις σε 97 δισ. ευρώ σε τιμές 2012, ήτοι 42 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις και 55 δισ. ευρώ για το ανεξόφλητο δάνειο.

«Μέσα οι βάσεις του θανάτου»

Η Ελλάδα ως αμερικανικό ορμητήριο

Του Θάνου Καμήλαλη

Επί δύο μέρες κυβέρνηση και ΜΜΕ ασχολούνται κυρίως με την πρόταση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου περί «plan b» στο Μακεδονικό. Η δεύτερη όμως και σημαντικότερη πρόταση Καμμένου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχει να κάνει με τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε «Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη», σε συνδυασμό με την κυβερνητική σιωπή, αποδεικνύει ότι η ελληνική πόρτα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει ανοίξει (εδώ και καιρό) διάπλατα και πλέον απροκάλυπτα.

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε το εξής:
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη»
Η παραπάνω πρόταση έγινε γνωστή κάπως συμπτωματικά, καθώς έτυχε να συμπεριληφθεί στο βίντεο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που αναρτήθηκε στα κοινωνικά μέσα. Στις επίσημες δηλώσεις τους ο Καμμένος και ο Μάτις αναφέρθηκαν μεν γενικόλογα σε «ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας» και «καταμερισμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη», χωρίς συγκεκριμένες αναφορές.

Μερική άρση επικοινωνιακού αποκλεισμού για τον Ασάνζ

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να αποκαταστήσει εν μέρει τις επικοινωνίες του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει προσφύγει στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο από το 2012, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ιστότοπος WikiLeaks.
«Ο Ισημερινός ενημέρωσε τον διευθυντή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, ότι θα τερματίσει το καθεστώς απομόνωσης το οποίο του είχε επιβληθεί, έπειτα από μια συνάντηση την Παρασκευή ανάμεσα σε δύο ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο», γνωστοποίησε ο ιστότοπος με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, ο Μορένο είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών με τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, και τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, τον Ντέιβιντ Κέι.

Η αρχισυντάκτρια του WikiLeaks, η Κριστίν Χράφνσον, χαρακτήρισε «θετική» αυτή την απόφαση του Κίτο, αν και έκρινε «εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η ελευθερία της έκφρασης (του Ασάνζ) παραμένει ακόμη υπό περιορισμό».