Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Ακόμα και το Bloomberg προτείνει να εμπιστευτούμε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V


Και όσο εδώ ψάχνουν να βρουν εμβόλια ή χαρίζουν εμβόλια (ακόμα άγνωστο τι έχει γίνει μετά τις αποκαλύψεις του Politico) και προτιμούν την καραντίνα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πληθυσμός (εννοώντας θα εμβολιαστεί ο κόσμος μόνο με ότι η ΕΕ θα πει), το Bloomberg, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού «Sputnik V» αναφέροντας μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εμπιστευτούμε.

Η Κομισιόν έχει εκδώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία το κάθε κράτος μέλος απαγορεύεται να προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με κράτη και εταιρίες για το εμβόλιο, μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ παραβιάζουν τον κοινό κανόνα, αφήνοντας τις εξαγγελίες της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για κεντρική κατανομή των δόσεων αναλογικά με τον πληθυσμό των κρατών μελών.

Και όσο εδώ περιμένουν τα “ευρωπαϊκά” εμβόλια το ρωσικό εμβόλιο όχι μόνο ολοκλήρωσε τις δοκιμές αλλά λαμβάνει και ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα του.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Ρωσία, χάρη στο «Sputnik V», είναι ένας από τους πέντε κατασκευαστές εμβολίων με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια προπαραγγελίας για συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Από που προήλθε ο κοροναϊός; Ο γρίφος περιπλέκεται


Στην αρχή ο πανικός στην Κίνα, μετά η κυβερνητική αδιαφάνεια στη χώρα, τέλος οι κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ: έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πρώτου θύματος του κορονοϊού, η πολιτικοποίηση της επιδημίας απομακρύνει τις πιθανότητες να μάθουμε μια μέρα την προέλευση του ιού.

Στις 11 Ιανουαρίου 2020, το Πεκίνο ανακοίνωνε τον θάνατο, δύο ημέρες νωρίτερα, του πρώτου γνωστού θύματος του νέου κορονοϊού, ενός 61χρονου άνδρα ο οποίος έκανε τακτικά τα ψώνια του σε μια αγορά της Ουχάν, μιας μητρόπολης 11 εκατομμυρίων κατοίκων στο κέντρο της Κίνας. Τον θάνατο αυτού του άνδρα, του οποίου ακόμη και το όνομα παραμένει άγνωστο, θα ακολουθήσουν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου σχεδόν 1,9 εκατομμύριο άλλοι σε όλο τον πλανήτη.

Μολονότι είναι σαφές πως η επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη μεγάλη αγορά Χουανάν της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, η προέλευση του νέου κορονοϊού δεν εντοπίζεται ωστόσο απαραιτήτως εκεί. Και αυτό συμβαίνει απλούστατα επειδή χρειάζεται χρόνος για να μεταλλαχθεί ένας ιός σε σημείο να γίνει πολύ μεταδοτικός, υπογραμμίζει ο επιδημιολόγος Ντάνιελ Λάσεϊ του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον. Το γεγονός ότι ο ιός ήταν πολύ μεταδοτικός όταν επισημάνθηκε, τον Δεκέμβριο 2019, σημαίνει ότι κυκλοφορούσε ήδη από καιρό. «Δεν είναι καθόλου πιθανό» ο ιός να γεννήθηκε στην αγορά της Ουχάν, σύμφωνα με τον καθηγητή Λάσεϊ. «Είχε εμφανισθεί με φυσικό τρόπο μήνες πριν, ίσως έναν χρόνο πριν, ίσως και ακόμη νωρίτερα».

Ο ΠΟΥ παραμερισμένος

Πρόβλημα: οι κινεζικές αρχές, θέλοντας να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη για την εμφάνιση του ιού, επιχειρούν να επιβεβαιώσουν χωρίς αποδείξεις μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η επιδημία εισήχθη στην Κίνα από το εξωτερικό. Θα επισημάνουν πως ίχνη του ιού ανακαλύφθηκαν σε λύματα στην Ιταλία ή τη Βραζιλία πριν από την εμφάνιση της ασθένειας στην Ουχάν. Όμως οι αναλύσεις αυτές δεν αποδεικνύουν τίποτε όσον αφορά στην προέλευση του ιού, σύμφωνα με ειδικούς. Από τον Ιανουάριο 2020, οι ίδιοι οι Κινέζοι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά Χουανάν, παρά τις προηγούμενες έρευνες που αποκαλύπτουν πως μερικοί από τους πρώτους ασθενείς δεν είχαν καμιά σχέση με το μέρος αυτό. Η πόλη της Ουχάν τίθεται σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ολόκληρη η επαρχία, η Χουμπέι, παγιδεύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια κατοίκους.