Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γαλλία: Συγκλονιστική περιγραφή του διαδηλωτή που κινδυνεύει να χάσει το χέρι του


Ο 26χρονος Αντουάν ήταν θύμα μίας σχεδόν ωμής βίας. «Κοίταξα να δω το χέρι μου και τελικά είδα ένα κομμάτι σάρκας και παραμορφωμένα οστά».

Κατά τη διάρκεια της πορείας των «κίτρινων γιλέκων» της πόλης, έσκυψε να πιάσει κάτι που έμοιαζε με απλό δακρυγόνο. Εν τέλει όμως επρόκειτο για χειροβομβίδα της αστυνομίας και ο 26χρονος είδε το δεξί του χέρι να κομματιάζεται!

Ακολούθησε μία πολύ δύσκολη βραδιά με εννιάωρο χειρουργείο για τη μερική αποκατάσταση της βλάβης. Προφανώς είναι η αρχή ενός Γολγοθά ο οποίος θα διαρκέσει μήνες μέχρι να γίνει εφικτή η πλήρης αποκατάσταση.

Ο Αντουάν περιέγραψε στην εφημερίδα «Liberation» την εμπειρία του:

«Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Βλέπω κάτι να κυλά στα πόδια μου. Νομίζω ότι είναι δακρυγόνο. Προσπαθώ να το σηκώσω για να μην έρθει το αέριο στο πρόσωπό μου. Το σηκώνω αλλά αυτό εκρήγνυται. Προς το παρόν δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχω ένα χέρι λιγότερο.

Τα 42 αιτήματα των Γάλλων


Στέγαση και εργασία για όλους. Δίκαιη φορολογία.
Τέλος στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Τα αιτήματα των Γάλλων συμπεριλαμβάνουν τους πάντες από τους άστεγους έως τους πρόσφυγες
Τα οδοφράγματα των Γάλλων τοποθέτησαν στο νούμερο 1 της λίστας τους με τα αιτήματα τους άστεγους. Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων ζητούν μια συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων και καλύπτουν από τη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, το εκλογικό σύστημα και την παιδεία, μέχρι το θέμα των αστέγων και το προσφυγικό.


Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων είναι τα εξής:
1. Κανένας άστεγος στον δρόμο.
2. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
3. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα.
4. Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν παρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
5. Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική.
6. Φόροι: Οι «μεγάλοι» (όπως Google, Amazon, Μc Donalds) να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα.
7. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους.
8. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό.
9. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.

Ο κανιβαλισμός της Ελένης


Μαργαρίτα Ικαρίου

Δεν ήταν το «όχι» αυτό που σκότωσε την Ελένη. Ήταν εκείνα τα κακοφορμισμένα και άθλια στερεότυπα για τη συμπεριφορά που «οφείλει» να επιδεικνύει μια γυναίκα. Ήταν αυτός ο καλά φορεμένος σεξισμός που μετατρέπει τα θύματα σε... «πουτάνες», τις βιασθείσες σε... «ανάφτρες», τις κακοποιημένες σε «προκλητικά ατίθασες». Γυμνάζοντας έτσι τις γυναίκες σε αποδοχή της χρόνιας κακοποίησης: λεκτικής, συναισθηματικής, σωματικής…

Ζούμε, ακόμη μια φορά, τη γνωστή τελετουργία «ανθρωποφαγίας» με τη φοιτήτρια ως σφάγιο, θυσιασμένο στο αιμοσταγές τέρας της θεαματικότητας. Μέσα ενημέρωσης ως μια οθονολατρική κρεατομηχανή που καταπίνει την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής μα και του θανάτου, για να την αλέσει ακρίτως και να τη φτύσει έπειτα ως κηλίδες αίματος και κιμά, με αποφορά πτωμαΐνης.

Σαν τα σκυλιά πέσαμε απαξάπαντες πάνω στο νεανικό κορμάκι. Σκυλεύσαμε τη ζωή της, τις σεξουαλικές επιλογές της, την οικογένεια και τις καταβολές της, τις φιλίες και την προσωπικότητά της.