Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

H κατάρα του αργού πετρελαίου



Από τη Βόρεια Ντακότα, στο Δέλτα του Νίγηρα κι από ‘κει στις φυτείες κόκας, τον Πάμπλο Εσκομπάρ ,τον Εμφύλιο της Κολομβίας και το…ποτάμι του αργού πετρελαίου. Ένα ιστορικό ταξίδι σε δύο ηπείρους και τον… κομψό κόσμο των πετρελαϊκών, συνοδεία τραγουδιών που γεννήθηκαν στα οδοφράγματα και αφηγήσεων που στάζουν αίμα και κερδοσκοπική βουλιμία. 


Το 2011, η Τζάκι Σίλκε, αγρότισσα στα περίχωρα του Γουίλιστον της Β. Ντακότα, άρχισε να παρατηρεί κάποια… περίεργα συμπτώματα στις αγελάδες που έκτρεφε: μέρα με τη μέρα αδυνάτιζαν και πολλές φορές η ουρά τους εξαφανιζόταν. Έτσι, ανήσυχη απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές, ζητώντας να γίνει εξέταση του εδάφους της φάρμας της. Το πόρισμα των επιθεωρητών δεν διαπίστωνε κάποια ανωμαλία.

Επταήμερο εργασίας ζήτησαν επιχειρηματίες - Να γίνουμε «οδοστρωτήρας» είπε ο Μητσοτάκης

Επταήμερο εργασίας και παύση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ, ζήτησαν επιχειρηματίες της Κω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιόδευσε στο νησί. 

«Επταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο! Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων». Τα παραπάνω ζητάει ένας επιχειρηματίας του νησιού από τον πρόεδρο της ΝΔ,.

«Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα» λέει κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπληρώνει το εξής: «Δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε πριν τις Ευρωεκλογές τάχθηκε υπέρ της επταήμερης εργασίας και αναγκάστηκε να «τα μαζέψει» μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε. Υποστήριξε στη συνέχεια πως αυτό που εξήγγειλε ήταν η επταήμερη λειτουργία, παραβλέποντας ωστόσο πως αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. 

«Οδοστρωτήρας για τα εργασιακά δικαιώματα η ΝΔ»

Ισπανία: Συμφωνία Podemos - Σοσιαλιστών για το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν σήμερα να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα της Αριστεράς Podemos, χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, απείλησε χθες, Δευτέρα, να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο Ιγκλέσιας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.