Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Εκτελεστές πολιτικού συμβολαίου


Αποκλείουν από την προανακριτική επιτροπή όποιον φοβούνται ότι θα τους δυσκολέψει και αλλάζουν τη σύνθεσή της, χωρίς να έχουν αυτήν την αρμοδιότητα. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν. Κρατούν στην προανακριτική επιτροπή όποιον θέλουν κι ας είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει να εξαιρεθεί λόγω εμπλοκής.

Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν. Δηλώνουν πως είναι εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής εισαγγελείς, ότι θα ακούσουν μόνον τη συνείδησή τους και θα είναι ανιδιοτελείς και αμερόληπτοι, γιατί επιθυμούν διακαώς να λάμψει η αλήθεια, αλλά λειτουργούν σαν βαποράκια των εμπόρων του ρεβανσισμού. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν.

Καλούν για μάρτυρες όποιους νομίζουν ότι θα υπηρετήσουν τη γραμμή τους, είτε είναι σχετικοί με την υπόθεση είτε είναι προδήλως άσχετοι. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν. Απορρίπτουν χωρίς συζήτηση τις προτάσεις των πολιτικών αντιπάλων τους για κλήση μαρτύρων που τα ονόματα τους αναφέρθηκαν στη διαδικασία και πιθανολογείται ότι θα έχουν κάτι να συνεισφέρουν στη διερεύνηση των κατηγοριών. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν. Μεσούσης της διαδικασίας, αποφασίζουν τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, φορτώνοντας με τον μισό ποινικό κώδικα το «αντικείμενο» του παράφορου μίσους τους. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν. Μετατρέπουν μάρτυρες –μη πολιτικά πρόσωπα– σε υπόπτους χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι πλειοψηφία και έτσι γουστάρουν.

Ρατσιστική δολοφονία Φλόιντ: Η Αμερική φλέγεται!

«America is over», «Κάψτε την», «Δεν είμαστε περήφανοι που είμαστε Αμερικάνοι», «Που είναι τα καθίκια τώρα;», «Ξεκινάει πόλεμος», «Πυροβολήστε τον», «Πάρτε τα όπλα από τα γουρούνια», «Τραμπ 2020», «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», «Δικαιοσύνη για τον Φλόιντ», «Ζώα ήταν άοπλος», είναι ορισμένα από τα μηνύματα Αμερικανών που πέφτουν βροχή στα τσατ που μεταδίδoνται live οι συγκρούσεις διαμαρτυρόμενων και αστυνομικών στην Μινεάπολη για δεύτερη μέρα, ενώ το βράδυ της Τετάρτης και κατά τα διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ένας ακόμα άντρας βρέθηκε νεκρός από πυρά στη Μινεάπολη.
 
Δεν φλέγεται μόνο ο τόπος του εγκλήματος όμως. Διαδηλωτές στο Λος Άντζελες μπλοκαραν προσωρινά τον αυτοκινητόδρομο 101 και έκαψαν αμερικάνικες σημαίες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάλογα επεισόδια, μικρότερης έντασης, σημειώνονται και σε άλλες πολιτείες, σύμφωνα με τον ξένο τύπο.

Η ανατριχιαστική δολοφονία on camera του 46χρονου μαύρου από λευκό αστυνομικό, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη ανά τον κόσμο και έχει προκαλέσει έκρηξη στην Μινεάπολη, που παραμένει τυλιγμένη στις φλόγες. Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με πρόσωπα καλυμμένα, πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Τρίτο Αστυνομικό Τμήμα χθες, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συλληφθεί ο Φλόιντ, φωνάζοντας «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το νέο σκληρό «τοπίο» στην αγορά εργασίας

Σε μια νέα, ζοφερή πραγματικότητα θα βρεθούν από Δευτέρα 1η Ιουνίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι - τουλάχιστον μισό εκατομμύριο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - οι οποίοι θα υποστούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετωπίση, όπως η ίδια τα εμφανίζει, των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο συνδυασμός ευέλικτων μορφών απασχόλησης και μείωσης μισθού συνιστούν τον «καμβά» πάνω στον οποίο θα σχεδιαστεί η νέα υποτίμηση της εργασίας. «Κορμός» αυτού του σχεδίου είναι η «εξίσωση», «μισός μισθός - μισή δουλειά», αν και για το δεύτερο μέρος, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Αυτό διότι, οι εξειδικεύσεις των διαδοχικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, οδηγεί σε μια κατάσταση στην αγορά εργασίας που γίνεται δραματική για τους εργαζόμενους, αφού, όχι μόνο υπονομεύεται κάθε διάταξη προστασίας τους, αλλά και το ωράριο γίνεται κυριολεκτικά «λάστιχο», ενώ οι απολύσεις απελευθερώνονται. 

Αν και το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ο νέος μηχανισμός, υπό τον απατηλό τίτλο «Συν-εργασία» που περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία και τους μισθούς, θα αφορά καταρχάς το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «η χρονική ισχύς μπορεί να επεκταθεί, εφόσον χρειαστεί».

Ωστόσο, η κυβέρνηση προσφέρει και άλλα εργαλεία στις επιχειρήσεις για την απρόσκοπτη κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων. Έτσι, εκτός του μηχανισμού της «Συν-Εργασίας», μπορούν να κάνουν χρήση- ακόμη και συνδυαστική - και των άλλων δύο εργαλείων, δηλαδή της αναστολής συμβάσεων έως και του 100% του προσωπικού τους, καθώς και του μέτρου για προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Δηλαδή την μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς κρατική επιχορήγηση, για τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους. Ενώ, η οριζόντια εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασίας θα επιφέρει απώλειες 20% στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΣΥ: Χειροκροτήματα τέλος, ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση

Μπορεί η αναντικατάστατη υπεροχή της δημόσιας υγείας στα δύσκολα να αποκαλύφθηκε, με αφορμή την πανδημία, σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Μπορεί, ακριβώς λόγω της παραπάνω διαπίστωσης, να επιστρατεύτηκαν επικοινωνιακά εργαλεία όπως τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια προς το μαχόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Ατραξιόν» που ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα μπροστά στην πραγματικότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υλοποίησε τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της - υπό το βάρος της πανδημίας και της κοινωνικής πίεσης - για ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς για «ξήλωμα» της δημόσιας υγείας. 

Τα σχέδια περί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας επανέρχονται εμφατικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κρίση του κοροναϊου στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, πέρα από τα νέα καλά λόγια που επεφύλαξε για γιατρούς και νοσηλευτές, έσπευσε να κάνει αναφορά στη δημιουργία ενός «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο κεντρικό ρόλο, όπως είπε θα κατέχει «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μάλιστα θα μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες» από τον ιδιωτικό τομέα. Μια πτυχή αυτής της «συνεργασίας» την είδαμε και μέσα στην πανδημία, με την καταβολή διπλάσιας αποζημίωσης σε ιδιωτικές κλινικές για διάθεση ΜΕΘ ή την εξωφρενική συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια για τη διεξαγωγή τεστ, όταν τα δημόσια πανεπιστήμια προσέφεραν τις ίδιες υπηρεσίες σχεδόν δωρεάν. Τους κινδύνους αυτής της σχέσηες εξάρτησης τους είδαμε επίσης και πριν από περίπου ένα χρόνο όταν τα ιδιωτικά διαγνωστικά, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, έθεσαν υπό «ομηρία» τους ασθενείς, προχωρώντας σε lockdown και εκβιάζοντας το κράτος για μεγαλύτερες αποζημιώσεις.