Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ήχοι της Kibera: Η αξία της μουσικής στην παραγκούπολη του Ναϊρόμπι

«Ημουσική είναι το εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενδυναμώσουμε την κοινότητα, είναι το εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε αυτήν τη θετική αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Έτσι μπορεί κανείς να δει ότι η μουσική είναι ένας παράγοντας ενότητας.»

Έτσι ακούγεται η μουσική όταν πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου: στην Kibera του Ναϊρόμπι,στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις στον κόσμο, τρεις ντόπιοι μουσικοί δημιουργούν τη συλλογικότητα «Made in Kibera» (MIK), με σκοπό να ενώσουν και να υποστηρίξουν την τοπική μουσική σκηνή, προσφέροντάς της χώρο μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ενώ λοιπόν το στούντιο υψηλών προδιαγραφών δονείται από τα ντεσιμπέλ και τη δημιουργικότητα, η ομάδα ετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση… Μια αληθινή ιστορία για το πώς το ταλέντο και η δημιουργικότητα μπορούν να ανθίσουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και μεγάλων δυσκολιών.
Μια μοναδική ταινία που μας παρακινεί να ζήσουμε με έμπνευση και χαρά, ακόμη και στο πιο αφιλόξενο περιβάλλον. Την έφερε στη ζωή η Ringo Media, σε παραγωγή της Mireia Graell Vivancos και σκηνοθεσία Luis Lanchares Bardají.

Διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο για τους συνδρομητές του tvxs EΔΩ (με υποστήριξη αγγλικών υποτίτλων) και συμμετέχει σταθερά στην πλατφόρμα με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, souldefinition.net . Mε μια συνδρομή υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη παραγωγή και όλες όσες συμμετέχουν στην πλατφόρμα, που αποτελεί μια μοναδική τέτοια (νόμιμη,) τίμια και ηθική πρωτοβουλία.



Ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός του Ερντογάν



Ως κίνηση πίεσης με στόχο να αναγκαστεί η Ελλάδα να πάει σε διαπραγματεύσεις με την ατζέντα της Άγκυρας, σε πρώτο επίπεδο, αλλά και ως «τεστάρισμα» των στρατιωτικών και διπλωματικών αντανακλαστικών της Αθήνας μοιάζει όλο και περισσότερο όσο περνάει η ώρα, η 48ωρη έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τόσο τα δημοσιεύματα για την μυστική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο Βερολίνο, όσο και η στάση «βρείτε τα» των – έστω τυπικά – συμμάχων της Ελλάδας.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στο Tvxs.gr και ο Πέτρος Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Emmanuel College της Βοστώνης. Ο οποίος όμως προσθέτει, ότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να θέσει τη δική της ατζέντα, με τα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Διότι, όπως λέει, αν δει κανείς τα αμφισβητούμενα και «γκριζαρισμένα» νησιά και βραχονησίδες από την Τουρκία, τότε διαπιστώνει ότι οι διεκδικήσεις της φτάνουν μέχρι τα ανοιχτά της Μυκόνου και της Τζιας.

Ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι τα «πειρατικά ρεσάλτα» της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της «τρέλας του Σουλτάνου». «Με αυτό που κάνουν οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα» εξηγεί ο Π.. Βαμβακάς. «Πρώτα απ' όλα σπρώχνει την Ελλάδα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, την υφαλοκπρηπίδα. Εμείς λέμε ότι το μονό θέμα που υπάρχει για την Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και γι' αυτό μπορούμε να πάμε ακόμη και στη Χάγη. Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή είναι να θέτουν το θέμα της υφαλοκλρηπίδας επί τάπητος πλέον. Και υποχρεώνουν την Ελλάδα, ή να ανταποκριθεί στρατιωτικά, ή να ανταποκριθεί διπλωματικά, όσον αφορά την υφαλοκπρηπδα και την ΑΟΖ.