Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Συγκλονισμένη η Ουκρανία: Η φωτογραφία - ντοκουμέντο που καίει τον Zaluzhny και απειλεί τον Zelensky - Σοκ στο Κίεβο με Macron

Η φωτογραφία του πρώην αρχιστράτηγου των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστά ευθεία απειλή κατά του Zelensky και της ηγεσίας του
Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky να καρατόμησε τον μέχρι πρότινος αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny αλλά φαίνεται ότι η σύγκρουση των δύο ανδρών θα συνεχιστεί επί μακρόν και ενώ το Κίεβο οδεύει ολοταχώς προς μία διαλυτική στρατιωτική ήττα. Το κλίμα στην ουκρανική πρωτεύουσα ήλθε να βαρύνει περισσότερο με την ξαφνική αναβολή της διήμερης επίσκεψης Macron που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη (13/2).
Ο πόλεμος των δύο ανδρών θα συνεχιστεί με κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο και η 15η Μαρτίου είναι μία ημερομηνία με τεράστια σημασία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί κίνηση κατά του Zelensky.
Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας Andriy Stempitsky δημοσίευσε μια φωτογραφία του να χαμογελά δίπλα στον Zaluzhny με ένα πορτρέτο του Ουκρανού συνεργάτη των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Stepan Bandera και τη μαυροκόκκινη σημαία του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα που πρωτοστάτησε στις αγριότητες κατά των Ρώσων στο Donbass το 2014.

Τα αιτήματα των αγροτών απαιτούν αλλαγή του μοντέλου αγροτικής παραγωγής


της Αντωνίας Πάνου

Στις αρχές της εβδομάδας η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάτω από την πίεση του κινήματος των Ευρωπαίων αγροτών που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Γενάρη, απέσυρε την πρόταση για τον κανονισμό SUR που, –στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης – αφορούσε την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων «με στόχο να μειώσει τους κινδύνους των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων» .

Στη συνέχεια ανέστειλε και τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με ξένες χώρες (χώρες MERCOSUR ) η οποία, και αυτή, είχε βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων, από σύσσωμους τους ευρωπαίους αγρότες. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονται ότι πλήττονται από τις φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο μέτρα που, αν και αντιφατικά μεταξύ τους, διευκολύνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην αγροτική παραγωγή, την αγροτοβιομηχανία και το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα. Μεγάλοι παίκτες αδιαφορώντας κατ’ ουσία για τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια των χωρών της Ευρώπης και εχθρικά διακείμενοι προς όλες τις μικρές και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις (γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς κ.α.) – μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με εργαζόμενους ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς, απεργάζονται το «θάνατο» της Ευρωπαϊκής, και των επί μέρους Ευρωπαϊκών χωρών, αγροτικής παραγωγής.

«(Εργάτες), αγρότες και φοιτητές»


Μαριάννα Τζιαντζή

Κατανοούμε ότι ο κοινός παρονομαστής είναι ο αρπακτικός, ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός, αλλά απέναντί του δεν έχει χτιστεί ένα κοινό μέτωπο, δεν έχει υψωθεί το «ατσάλινο τείχος της παγκόσμιας εργατιάς».

Εχει ιστορική σημασία το γεγονός ότι την Πέμπτη, την ημέρα της μεγάλης φοιτητικής πορείας ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, κηρύχτηκε απεργία σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών — και μάλιστα πολλοί απεργοί κατέβηκαν στο Σύνταγμα κι ενώθηκαν με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια. Μια είδηση που δεν προβλήθηκε από τα κανάλια, δεν έγινε πρωτοσέλιδο, όμως δείχνει ότι κάτι κινείται στον χώρο των «αόρατων» εργαζόμενων. Αόρατοι για τους εξυπηρετούμενους, αόρατοι και για την κοινωνία γενικά.

Σε κοινέςΚατηγορίες

Κάποιος σοβαρός πολιτικός αναλυτής είχε γράψει ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα είναι περισσότεροι από τους εργάτες κλωστοϋφαντουργίας στη Βρετανία την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους ανά χώρα, όμως αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του σύγχρονου προλεταριάτου. Και αν κάτι χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας τους, αυτό είναι η έλλειψη στοιχειωδών δικαιωμάτων που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα. Το ίδιο ισχύει για τους «μπαρίστες», τους νέους που εργάζονται στα καφέ, τους διανομείς, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους συμβασιούχους, τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και ιδίως για τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους.

Ο Πούτιν έχει ανατρέψει την εικόνα του κόσμου των αποικιοκρατών


Αυτή είναι μια πληροφοριακή βόμβα, μια σημαντική ανακάλυψη. Ο Τάκερ έκανε κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Έχει κάνει σπουδαία πράγματα για την ασφάλεια του κόσμου. Ακούγεται περίεργο ότι ένας δημοσιογράφος, και όχι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο ειρηνοποιός, αλλά αυτό είναι γεγονός.

Αυτή η συνέντευξη θα μείνει στην ιστορία και θα γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυπαρακολουθημένες. Τόσο λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο Tucker Carlson όσο και λόγω του πόσο διεξοδικά εξήγησε ο Πρόεδρος Πούτιν τη θέση της Ρωσίας. Δεν βιαζόταν να πείσει για τίποτα, ήθελε να μιλήσει για την ιστορία, για τους λόγους για όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα. Τελικά, δεν μιλούσε για την Ουκρανία, μιλούσε για παγκόσμια γεγονότα, για όσα συνέβησαν πριν γίνει πρόεδρος, τι συμβαίνει τώρα και τι θα γίνει μετά.

Ο Tucker Carlson είναι το σημείο εισόδου στον δυτικό χώρο πληροφοριών. Ένας άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την τηλεοπτική εταιρεία Fox, ένας άνθρωπος που δημιούργησε αμέσως τον δικό του λογαριασμό στο YouTube, υποστηρίζεται από το κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter, αποκλεισμένο στη Ρωσική Ομοσπονδία) - όλα αυτά δίνουν έναν χαρακτήρα αυθεντικότητας. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τη συνέντευξη θα εμπιστεύονται κυρίως τον Carlson επειδή είναι ένα ανεξάρτητο άτομο που κάνει ερωτήσεις. Στη διάρκεια της συνέντευξης έκανε ελάχιστες ερωτήσεις, άκουγε προσεκτικά, γιατί όλα ταίριαζαν στη δημοσιογραφική του λογική. Δεν ετοίμασε αυτή τη συνέντευξη για εσάς και εμάς, απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό.

Μήνυμα νίκης! Στέφανος Κασσελάκης στη Λάρισα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακυβερνήσει” – Πρόταση-τομή: Αναδιανομή. Να παραχωρηθεί για 50-70 χρόνια ελεύθερη γη σε αγρότες για καλλιέργειες!


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα είμαστε πάντα απέναντι στην προπαγάνδα και θα διεκδικήσουμε το δίκιο των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη Θεσσαλία τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να ξανακυβερνήσει την πατρίδα μας και για αυτό θέλουμε μαζί σας να διαμορφώσουμε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι δυστυχία και για τη Θεσσαλία που κυβερνά τη χώρα μας η ΝΔ και που διοικούσε μέχρι πρόσφατα ο εκλεκτός της περιφερειάρχης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις δύο τομές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους αγρότες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης και την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε πολύτιμο τον διάλογο που έγινε στο δεύτερο Περιφερειακό Συνέδριο. Όπως είπε, «είναι πάρα πολύ σημαντική η σημερινή μέρα. Στόχος μας να ακούμε διαρκώς την κοινωνία και να ακούμε τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες που μόνοι απλοί δεν είναι. Η σοφία το κόσμου είναι καταμερισμένη ισομερώς στην κοινωνία μας. Δεν είναι μόνο στους αιρετούς ή στη Βουλή. Τους πόνους και τα προβλήματα της κοινωνίας πρέπει να τα ακούμε. Να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό κάναμε και μετά το έγκλημα των Τεμπών».