Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Παιδιά ενός κατώτερου Αλλάχ


Είναι σκληρή η μοίρα χιλιάδων «ορφανών του ISIS». Είναι τα παιδιά των τουλάχιστον 40.000 ξένων μαχητών οι οποίοι κατέφτασαν από περίπου 80 χώρες του εξωτερικού για να βοηθήσουν στο χτίσιμο του χαλιφάτου του άρτι ηττημένου Ισλαμικού Κράτους. Τώρα βρίσκονται στο έλεος των νικητών, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι να τα κάνουν.

Προ ημερών 30 τέτοια παιδιά, με πατέρες Γάλλους υπηκόους, μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από καταυλισμούς της Συρίας. Αλλα 700 θα ακολουθήσουν, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Ταλαιπωρημένα από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες, πολλά από αυτά ζουν μαζί με τις μητέρες τους σε υπερπλήρεις καταυλισμούς στη Συρία και στο Ιράκ. Πολλά ακολούθησαν τους γονείς τους από τις χώρες καταγωγής τους. Αλλα γεννήθηκαν μέσα στο χαλιφάτο.

Το Ισλαμικό Κράτος εργαλειοποίησε σημαντικό αριθμό εξ αυτών. Ως σπιούνους, μαγείρους και ορισμένες φορές ως μαχητές και βομβιστές αυτοκτονίας. Κατά καιρούς διοχετεύονταν στο διαδίκτυο προπαγανδιστικά βίντεο με μικρά παιδιά να αποκεφαλίζουν και να πυροβολούν ομήρους εν ψυχρώ.

Κατηχήθηκαν βάσει του δόγματος ηγεμόνευσης του χαλιφάτου και στην περίπτωση των μεγαλύτερων αγοριών συχνά έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση «είναι θύματα της κατάστασης, γιατί βρέθηκαν εκεί παρά τη θέλησή τους» λέει στους «New York Times» ο Πίτερ Νόιμαν, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης στο King’s College του Λονδίνου.

H παγωμένη γη λιώνει αποκαλύπτοντας επικίνδυνα κρυμμένα μυστικά

Η φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας και κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ, αποκαλύπτει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.

Ο ερευνητής Στέφεν Όλσεν είχε φτάσει στην περιοχή για μια επιχείρηση ρουτίνας και με σκοπό να ανακτήσει ωκεανογραφικά και μετεωρολογικά εργαλεία, αλλά προς έκπληξή του, δεν μπορούσε να τα εντοπίσει. Και αυτό γιατί η επιφάνεια του πάγου είχε λιώσει, με αποτέλεσμα η περιοχή να θυμίζει πλημμυρισμένο τοπίο.

Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετώνες. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη ξεκίνησε τόσο νωρίς είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες και κρούουν τον κώδωνα για ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, μέσα σε μια ημέρα, εκτιμάται ότι χάθηκαν 2 δισ. τόνοι πάγου!