Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Όργιο αστυνομικής βίας στη Χιλή: Τυφλώνουν διαδηλωτές με σφαίρες, τους πατάνε με μηχανές

Απίστευτες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου από τη Χιλή, όπου εδώ και ένα μήνα ο λαός βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η καταστολή των διαδηλώσεων είναι άγρια. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για βασανιστήρια. 

Τουλάχιστον 197 άτομα έχασαν την όρασή τους, αρκετές δεκάδες και το ένα μάτι τους από πλαστικές σφαίρες και σκάγια διασποράς, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), με την αστυνομία να πυροβολεί εναντίον ατόμων και να τους τυφλώνει ακόμη και από απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.
Ενδεικτικά είναι μερικά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα δικτύωσης. 

Μεταξύ άλλων βίντεο καταγράφει αστυνομικούς να χτυπάνε με τις μηχανές και ρίχνουν κάτω από έναν διαδηλωτή, ενώ ένας άλλος αστυνομικός προσπαθεί να τον πατήσει. Όπως γράφει και ένας χρήστης του twitter, ο νέος σε 9 δευτερόλεπτα χτυπήθηκε 3 φορές.

Άγριες συγκρούσεις στη Βολιβία

efsyn.gr

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον υποστηρικτών του Έβο Μαράλες που διαδήλωναν για την επιστροφή του ηγέτη της Βολιβίας από το Μεξικό. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας φρόντισε με το καλημέρα να δώσει τα... δημοκρατικά διαπιστευτήρια της, καταστέλλοντας βίαια διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο του τοπικού νοσοκομείου που μίλησε και για δεκάδες τραυματίες που έφεραν πληγές από σφαίρες.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Βολιβία: Στρατός και αστυνομία δολοφόνησαν πέντε αγρότες υποστηρικτές του Μοράλες

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά των διαδηλωτών

Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του Έβο Μοράλες δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που μπόρεσε να δει τα πτώματά τους στο νοσοκομείο της πόλης. Επρόκειτο για πέντε κοκαλέρος, καλλιεργητές φύλλων κόκας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Όμως η αντιπολίτευση με την συνδρομή στρατού και αστυνομίας και τη ωμή στήριξη των ΗΠΑ προχώρησε σε πραξικόπημα και εξώθησε τελικά τον Μοράλες σε παραίτηση την Κυριακή. Μετά την παραίτηση του κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, ωστόσο υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του πραξικοπήματος της αντιπολίτευσης.

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη μόνο να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν. Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στα επεισόδια.