Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Γαλάζια αλητεία… ...για το έγκλημα στα Τέμπη


Μόνο η λέξη αλητεία ταιριάζει σ’ αυτό που έκαναν οι νεοδημοκράτες βουλευτές στην Εξεταστική (τρόπος του λέγειν) Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη. Προσπάθησαν να φορτώσουν την ευθύνη στον νεκρό μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ.

Οι γαλάζιοι βουλευτές επικαλέστηκαν έγγραφο, που διέρρευσε (από ποιον άραγε;) σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα, σύμφωνα με το οποίο ο μηχανοδηγός είχε πάθει το 2017 εγκεφαλικό επεισόδιο. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, που ανέφερε ότι διακομίστηκε στο νοσοκομείο με «αιμορραγία εγκεφάλου» και «ρήξη ανευρύσματος της βασικής αρτηρίας» και νοσηλεύτηκε για δέκα μέρες.

Με βάση αυτό το έγγραφο, οι νεοδημοκράτες αμφισβήτησαν την ικανότητα για εργασία του νεκρού μηχανοδηγού! Ομως, η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, κατέθεσε στην Εξεταστική το ιατρικό πιστοποιητικό ικανότητας του μηχανοδηγού. Το πιστοποιητικό αυτό ανανεωνόταν κάθε χρόνο, μετά από πολλές ιατρικές εξετάσεις από διαπιστευμένους γιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο – ψυχίατρο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο), με την τελική έγκριση να δίνει παθολόγος. Επομένως, ο νεκρός εργαζόμενος είχε περάσει τις απαραίτητες εξετάσεις και ήταν ικανός για εργασία. Αλλωστε, από όσα αποκαλύφθηκαν, δεν προέκυψε κάτι που να σχετιζόταν με αδυναμία του μηχανοδηγού να κάνει τη δουλειά του.

Ευρωκοινοβούλιο / «Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

EPA/RONALD WITTEK

Σφοδρά πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

Έντονη κριτική στη χώρα μας ασκήθηκε από όλες τις πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, επανειλημμένως μπλόκαρε τη διαδικασία.

Ακόμα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τις ανησυχίες της Επιτροπής για την κατάσταση στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ’ Βελτ, απευθυνόμενη όπως είπε στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.

«Φιμώνονται ανεξάρτητες αρχές και φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» τόνισε χαρακτηριστικά η Ολλανδή ευρωβουλευτής.
Ρέιντερς: Αιχμές για διαφθορά, υποκλοπές, ανεξάρτητες αρχές

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (13-14 Γενάρη 2024)



Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (13-14 Γενάρη 2024)

1. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, δύο πόλεμοι συνεχίζουν να μαίνονται ασταμάτητα. Στην Ουκρανία, συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας, ενώ δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια τερματισμού. Και στη Γάζα, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν ήδη οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, και ισοπεδωμένα νοσοκομεία, σχολεία και υποδομές. Ταυτόχρονα, η απειλή γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί ένα τρομακτικό ενδεχόμενο. Και στις δύο περιπτώσεις, η διεθνής κοινότητα, και ιδίως η ηγεσία της Ε.Ε., αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, παρακολουθώντας αμέτοχη την καταστροφή. Οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν δυναμικά, για να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με απελευθέρωση των ομήρων. Με άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και στις δύο περιοχές, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

2.Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί αμέτοχη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, η οποία εξαϋλώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πεδίο της ενέργειας, αντί να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να μειώσει τον ΕΦΚ, να θέσει σε λειτουργία το σύστημα εισροών-εκροών στα καύσιμα, περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, όπως η θέσπιση «πολύχρωμων» τιμολογίων ρεύματος. Στο πεδίο της ακρίβειας, κλείνει τα μάτια στην απροκάλυπτη αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων ομίλων. Ενδεικτική είναι η ραγδαία αύξηση της τιμής του βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρνείται πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν ενισχύει τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά, αντίθετα, προβαίνει σε άλλη μια φοροεπιδρομή στα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστεί ακόμα πιο δυναμικά, στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, ενάντια στις καταστροφικές, αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νέα επαναστατική παραλλαγή κάνει «αόρατο» το νέο ρωσικό μαχητικό!

Από iskra

Την δημιουργία μιας νέας επαναστατικής βαφής η οποία θα κάνει το αεροσκάφος δυσδιάκριτο στο οπτικό φάσμα, ανέφεραν ότι δημιούργησε UAC (United Aircraft Corporation) ειδικά για το υπό ανάπτυξη ελαφρύ ρωσικό μαχητικό Su-75 Checkmate.

Έτσι το αεροσκάφος δεν θα διαθέτει ικανότητες stealth μονό για το Η/Μ φάσμα αλλά και για το οπτικό. Η εφεύρεση περιγράφεται ως «συναρπαστική» από το TASS.

Η νέα τεχνολογίας βαφή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε για να εμποδίζει τη γρήγορη οπτική αναγνώριση του τύπου του αεροσκάφους.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να κάνει δύσκολη την μεταβολή στάσης του στον αέρα σε μια φευγαλέα παρατήρηση κατά την διάρκεια μιας κλειστής εμπλοκής.

Ο stealth χρωματισμός περιπλέκει περαιτέρω τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του αεροσκάφους όταν αυτό «αναμιγνύεται» δηλαδή πετά κοντά στο έδαφος ή σε συννεφιασμένο ουρανό – γεγονός που επιβεβαιώνεται στην έκθεση του TASS.

Ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτό;

Ευρωκοινοβούλιο: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Ολομέλειας

AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Σφυροκόπημα για τις κυβερνητικές ευθύνες στο μεγάλο έλλειμμα του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα υπήρξαν οι τοποθετήσεις πολλών ευρωβουλευτών, από όλο το πολιτικό φάσμα -Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι- πλην μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ακούστηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έντονη συζήτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης με καθυστέρηση επειδή το ο ΕΛΚ πολλές φορές μπλόκαρε τη διαδικασία. Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση στη χώρα μας εξέφρασε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την Ελευθερία του Τύπου όπου η Ελλάδα έχει την καθόλου τιμητική τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο σκάνδαλο υποκλοπών, όπου ακούστηκε η μαρτυρία ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή PEGA και του Γιώργου Κύρτσου που ήταν ο ίδιος θύμα, στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που δεν έχει ακόμη διελευκανθεί.


Στις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδοθεί ψήφισμα για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το Ισραήλ μπροστά σε άλλη μια εκκωφαντική ήττα


του Θέμη Τζήμα

Μια σειρά από επιφανειακώς παράξενα γεγονότα δίνουν τον τόνο για όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας, αλλά και παγκοσμίως. Όλα δε, συντείνουν στο ότι το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συντριπτική και πολύπλευρη ήττα, από κοινού με τη (συνένοχη στη γενοκτονία στη Γάζα) Ουάσιγκτον.

Η πιο σημαντική είδηση είναι ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας (μάλλον ο χειρότερος της ιστορίας του κράτους αυτού) ανακοίνωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι η φάση των εντατικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Γάζα έχει ολοκληρωθεί, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και στη νότια Γάζα, οπότε και ένα μεγάλο μέρος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αποσύρεται. Από στρατιωτικής απόψεως πρόκειται για πραγματικό σοκ. Ήδη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, σε μια ασυνήθιστη κίνηση έσπευσε να προειδοποιήσει ότι τα «επιτεύγματα» των ενόπλων δυνάμεων απειλούνται λόγω της έλλειψης πολιτικής λύσης για την επόμενη μέρα. Πίσω από αυτήν τη διπλωματική διατύπωση κρύβεται μια πολύ ταπεινωτική αλήθεια για τις ισραηλινές δυνάμεις: 101 μέρες μετά, 24.100 νεκρούς Παλαιστινίους μετά, 10.000 νεκρά παιδιά μετά, δισεκατομμύρια δολάρια σε βόμβες μετά, το αντίστοιχο δύο βομβών όπως αυτών της Χιροσίμα στη Γάζα μετά, το Ισραήλ έχει αποτύχει σε όλους τους διακηρυγμένους στόχους του: η Χαμάς και όλη η παλαιστινιακή αντίσταση είναι ισχυρότερη παρά ποτέ. Κανένας όμηρος δεν απελευθερώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς είναι στη θέση του. Οι Παλαιστίνιοι παραμένουν στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Στ. Κασσελάκης: Όχι μόνο δεν κατέβηκε αφίσα του Τσίπρα αλλά θα μπουν περισσότερες


Ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εκτελώντας την εντολή Μαξίμου «σκοτώστε τον ΣΥΡΙΖΑ να μείνουμε με το βολικό ΠΑΣΟΚ», το tvxs του κ. Κούλογλου της κλεμμένης έδρας, γράφει ότι δήθεν ζητήθηκε από συνεργάτη μου να κατέβουν οι αφίσες του Αλέξη Τσίπρα από τα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Δυστυχώς, ο πρώην Πρωθυπουργός είναι τόσο σεμνός που μόνο μία αφίσα έχουμε στο κτήριο.

Ίσως αυτό το άρθρο είναι μία καλή αφορμή να βάλουμε περισσότερες. Και θα δώσω τέτοια οδηγία άμεσα διότι όλοι μας, και προσωπικά, είμαστε υπερήφανοι για τον Αλέξη: τον άνθρωπο που δεν πλούτισε από την πολιτική, που δεν άφησε κόσμο να πεθάνει από την πείνα και έξω από νοσοκομεία εν μέσω κρίσης, που ξανάβαλε τη χώρα στις ράγες, που δε δίστασε να βάλει πρώτος το όνομά του για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον τελειώσετε όσο και να τον πολεμάτε. Γιατί δεν μπορείς να τελειώσεις κάτι που δεν έχει εξαρτήσεις από κανέναν.

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους και ομήρους μετά από μεσολάβηση του Κατάρ



Το Ισραήλ και η Χαμάς, που είναι σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα και φάρμακα για τους Ισραηλινούς ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Ντόχα ανακοίνωσε σήμερα την “επιτυχία της διαμεσολάβησης” που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Κατάρ και τη Γαλλία στην “επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ότι φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να παρασχεθούν στους αμάχους στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την παράδοση των φαρμάκων που χρειάζονται οι Ισραηλινοί όμηροι”.

Τα φάρμακα και ένα φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια θα αναχωρήσουν από τη Ντόχα αύριο, Τετάρτη, για την αιγυπτιακή πόλη Αρίς ώστε να δρομολογηθεί η αποστολή τους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ Ανσάρι.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ