Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Βάλανε τον «νονό» να φυλάει τα πρόβατα

Πώς η μαφιόζικη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις εργολαβίες στο Δημόσιο Συντάκτης:
Αφροδίτη Τζιαντζή

Συμπληρώνονται έντεκα μέρες από τη μαφιόζικη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα και η κοινή γνώμη δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζεται με ειδήσεις για τον βίο και την πολιτεία του «bon viveur» που αποδείχθηκε μεγαλο-νονός. Μάθαμε τις αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του στην Αυστραλία, όπου εμπλέκεται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και απόπειρα ανθρωποκτονίας «βαρόνου της νύχτας».

Παρακολουθήσαμε καρέ καρέ το βίντεο της εκτέλεσής του από επαγγελματία-πληρωμένο δολοφόνο. Μάθαμε ότι στην ίδια εταιρεία με τον Μακρή ήταν μέτοχος ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Διαβάσαμε την εξήγηση που έδωσε ο πρώην πολιτευτής, ότι πλέον «ουδεμία σχέση έχει» και η εμπλοκή του κράτησε μόνο για ένα φεγγάρι.

Τα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εντύπων γέμισαν με αποκαλυπτικές φωτογραφίες της συζύγου του, φωτομοντέλου και παίκτριας ριάλιτι, τα μεσημεριανάδικα πρόβαλαν εξομολογήσεις της για το πώς χειρίζεται την απώλεια.

Ενδοϊμπεριαλιστικό τρολάρισμα Τραμπ σε Μακρόν: “Με το στρατό σας μάθαιναν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ”



Η πρόταση Μακρόν για ευρωστρατό κατά Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ προκάλεσε τη διαδικτυακή έκρηξη του προέδρου, ο οποίος υπενθύμισε την αποτυχία του γαλλικού στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ προανήγγειλε και δασμούς σε γαλλικές εισαγωγές.

αντίθεση Γαλλίας – ΗΠΑ, που είναι μία μόνο έκφραση της ψύχρανσης των σχέσεων ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ με τον μεγάλο υπερατλαντικό τους σύμμαχο, σοβεί εδώ και καιρό, η πρόταση όμως του Μακρόν για ίδρυση ευρωστρατού προστασίας της ΕΕ από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ προκάλεσε μια πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη της διεθνούς διπλωματίας ανταπάντηση του προέδρου Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω τουίτερ, ούτε λίγο – ούτε πολύ, “τρόλαρε” το Γάλλο ομόλογό του γράφοντας: ” Ο Εμμανουέλ Μακρόν προτείνει τη δημιουργία δικού της στρατού για να προστατευτεί η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλά ήταν η Γερμανία στον Α” και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πού κατέληξε αυτό για τη Γαλλία; Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή όχι”

Σε δύο ταμπλό η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας


Σταύρος Λυγερός
Η Άγκυρα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας και να “γκριζάρει” την κυπριακή ΑΟΖ. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να αποτρέψει πετρελαϊκές εταιρείες να εμπλακούν στο πρόγραμμα ερευνών. Και σε μία αρχική φάση το είχε σχεδόν καταφέρει. Όταν, όμως, ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα στην ισραηλινή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, το κλίμα άλλαξε. Για την κυπριακή ΑΟΖ εκδήλωσαν ενδιαφέρον κολοσσοί, όπως η ExxonMobil και η Total, που έχουν πίσω τους τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Από τη στιγμή εκείνη η Άγκυρα είχε χάσει το παιχνίδι.

Μπορεί τον περασμένο Φεβρουάριο οι Τούρκοι να εμπόδισαν με πολεμικά σκάφη τη γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 3, αλλά η Ουάσιγκτον και το Παρίσι δεν είναι Ρώμη. Ενώ, λοιπόν, από ταμπεραμέντο και κεκτημένη ταχύτητα ο Ερντογάν και οι δικοί του απειλούν, στην πραγματικότητα είναι ακινητοποιημένοι. Μην μπορώντας να αντιδράσει, η Άγκυρα κατέφυγε στη μέθοδο των απειλών και των προκλήσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, τις οποίες θεωρεί του χεριού της.

Εάν στείλει για σεισμικές έρευνες το ειδικό σκάφος “Μπαρμπαρόσα” στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένο. Το έχει, άλλωστε, ξανακάνει, χωρίς να κερδίσει τίποτα. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν έστελνε το γεωτρύπανο “Πορθητής” να τρυπήσει σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Μία τέτοια κίνησή της θα την έφερνε σε αντίθεση με τη διεθνή εταιρεία που έχει αγοράσει τα δικαιώματα, αλλά θα δημιουργούσε τετελεσμένο, χωρίς, όμως, να είναι σαφές ποιες και πόσο έντονες θα ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις.