Η πρόταση Μακρόν για ευρωστρατό κατά Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ προκάλεσε τη διαδικτυακή έκρηξη του προέδρου, ο οποίος υπενθύμισε την αποτυχία του γαλλικού στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ προανήγγειλε και δασμούς σε γαλλικές εισαγωγές.
αντίθεση Γαλλίας – ΗΠΑ, που είναι μία μόνο έκφραση της ψύχρανσης των σχέσεων ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ με τον μεγάλο υπερατλαντικό τους σύμμαχο, σοβεί εδώ και καιρό, η πρόταση όμως του Μακρόν για ίδρυση ευρωστρατού προστασίας της ΕΕ από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ προκάλεσε μια πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη της διεθνούς διπλωματίας ανταπάντηση του προέδρου Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω τουίτερ, ούτε λίγο – ούτε πολύ, “τρόλαρε” το Γάλλο ομόλογό του γράφοντας: ” Ο Εμμανουέλ Μακρόν προτείνει τη δημιουργία δικού της στρατού για να προστατευτεί η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλά ήταν η Γερμανία στον Α” και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πού κατέληξε αυτό για τη Γαλλία; Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή όχι”
Στη συνέχεια, ο Τραμπ προανήγγειλε πρακτικά εμπορικό πόλεμο στα γαλλικά προϊόντα, συγκρίνοντας την αντιμετώπιση των εισαγόμενων γαλλικών κρασιών στις ΗΠΑ με τα αντίστοιχα αμερικανικά στη Γαλλία, όπου οι δασμοί είναι υψηλοί. Στη συνέχεια, ειρωνεύτηκε ουσιαστικά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν και την υψηλή ανεργία στη Γαλλία, αφήνοντας μπηχτές για την ομιλία του τελευταίου στην επέτειο λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, όπου ο Μακρόν, δήλωσε πως ο ¨εθνικισμός είναι το αντίθετο του πατριωτισμού”, ισχυριζόμενος πως “δεν υπάρχει πιο εθνικιστική χώρα από τη Γαλλία, πολύ περήφανος λαός και δικαίως“. Εξίσου ειρωνικά έκλεισε τη σειρά των αναρτήσεων, παραφράζοντας το δικό του σύνθημα ως “Να κάνουμε τη Γαλλία μεγάλη ξανά!”:
Προφανώς αυτές οι πρακτικές έχουν κυρίαρχα χαρακτήρα εσωτερικής κατανάλωσης, είναι σαφές πάντως εκφράζουν πραγματικές αντιθέσεις με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εξάλλου δεν είναι τυχαία και η αναφορά του Τραμπ στην πληρωμή του ΝΑΤΟ, καθώς ο ίδιος πιέζει εδώ και καιρό τις χώρες της συμμαχίας, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τη Γερμανία, να τηρήσουν την ποσόστωση του 2% για αμυντικές δαπάνες που προβλέπεται θεωρητικά, με ελάχιστες όμως χώρες – ανάμεσά τους η Ελλάδα – να ανταποκρίνονται στην εν λόγω δέσμευση.
katiousa.gr
Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2018/11/blog-post_505.html#ixzz5WnaO8DL1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου