Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Ελένη Τοπαλούδη: Στυγερή γυναικοκτονία, ή απλά στυγερό έγκλημα;


Ολοκληρώθηκε σήμερα 14 Μαίου η δίκη σε πρώτο βαθμό για το βιασμό και φόνο της Ελένης Τοπαλούδη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από πάνω από 10 συνεδριάσεις, με τις τελευταίες να κρατούν πολύ πέραν του ωραρίου, έως 6 ή 7 το απόγευμα. Η τραγωδία, ή μάλλον η απήχησή της, ήταν παρούσα σε όλες τις στιγμές, σε όλα τα λόγια, και πάνω απ’ όλα στα μάτια, στις λέξεις ή τις σιωπές της Κούλας Αμουρτίδου, μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη, και του πατέρα Γιάννη Τοπαλούδη.

Αποκαλυπτικά και συγκαλυπτικά όσα ακούστηκαν στην αίθουσα κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Χθες η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, στην πολύωρη αγόρευσή της παρουσίασε με λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, τις προανακριτικές και ανακριτικές καταθέσεις, τις αντιφάσεις, τα ευρήματα των κρατικών υπηρεσιών ενώ φυσικά και αξιολόγησε τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων.

Ακολούθησαν χθες και σήμερα οι αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

Ποιος έκανε το βιασμό και το φόνο;

Σενάρια για μεταπήδηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ - Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Ως «ανάξιο σχολιασμού» διέψευσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», πως βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συμμετέχουν στην κυβέρνηση όταν γίνει ανασχηματισμός.

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Απόστολος Πάνας με κοινή δήλώσή τους αναφέρουν σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, με την λιτή δήλωση: «Το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είναι ανάξιο ακόμα και σχολιασμού».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «νέα επίθεση στο χώρο του Κέντρου» από τον Κ. Μητσοτάκη και «"φλερτ" μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και βουλευτών του ΚΙΝΑΛ» ενόψει ανασχηματισμού.

Αναφέρει επίσης πως βρίσκεται σε εξέλιξη «άτυπος διάλογος» μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκαλεί «αναστάτωση», «αντισυσπειρώσεις και τάσεις αναχωρητισμού βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ».

Δολοφονία Τοπαλούδη: Πληρεξούσιος της ΝΔ με υπογραφή Μητσοτάκη ο δικηγόρος του Ροδίτη

Οθόρυβος που έχει ξεσπάσει μετά την παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό εναντίον της εισαγγελέως στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη για την αγόρευσή της, φέρνει στην επιφάνεια και αρκετές άλλες παραμέτρους που μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν την επικαιρότητα. Μια από αυτές είναι η σχέση του συνηγόρου υπεράσπισης με την ηγεσία της ΝΔ καθώς θεωρείται ο '"άνθρωπός της" στη Ρόδο.

Όπως, αποκαλύπτεται από τοπικά δημοσιεύματα, ο Άκης Δημητριάδης, δικηγόρος του Ροδίτη που κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας, ήταν ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ειδικός πληρεξούσιος και αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Έχοντας σχετική εξουσιοδότηση με την προσωπική υπογραφή του Προέδρου της ΝΔ, ήταν ο αρμόδιος να εκπροσωπεί το κόμμα και να ενεργεί για λογαριασμό της ενώπιον κάθε αρχής, του Εφόρου Δικαστικών Αντιπροσώπων, σε όλα τα εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δωδεκανήσου, καθώς και στη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, στο Πρωτοδικείο. 

Συνέχεια στην υπόθεση της δολοφονίας Τοπαλούδη: Θα διερευνηθεί ο ρόλος του ψυχιάτρου και των συγγενών του Ροδίτη

Συνέχεια θα έχουν οι έρευνες για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, όπως προέκυψε σήμερα στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή των δυο κατηγορούμενων και τους επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης και 15 χρόνων. 

Σημειώνεται πως το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει στον εισαγγελέα πρακτικά και αντίγραφα της απόφασης του προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ψευδής βεβαίωση από ιδιώτη ψυχίατρο στη Ρόδο σχετικά με τη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος για τον 23χρονο κατηγορούμενο από τη Ρόδο. Με την ίδια απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα. 
Επίσης η εισαγγελέας της έδρας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, ζήτησε τα αντίγραφα της απόφασης προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων αλλά και τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη.

Η φωνή των αμνών μετά τη θυσία της Ελένης

Ηεισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα στη δίκη των βιαστών - δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη κατηγορήθηκε για συναισθηματική υπερχείλιση και παραβίαση δικονομικών κανόνων. Από νομική σκοπιά, οι αιτιάσεις έχουν μία βάση, ιδίως στο σκέλος που αφορά την υπερβάλλουσα οικειότητα με τους γονείς του θύματος. Ωστόσο, διακεκριμένοι δικηγόροι δεν βρήκαν επιλήψιμο το συναίσθημα που εξέφρασε η εισαγγελέας στην ετυμηγορία της, στο βαθμό μάλιστα που απηχούσε το κοινό αίσθημα.

Γνωστοί δικηγόροι επίσης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διαφώνησαν με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣΑ να παρέμβει δι' αντιπροσώπου στη δίκη, υπέρ των συνηγόρων και κατά της εισαγγελέως.

Εμείς που δεν είμαστε δικηγόροι βλέπουμε τη δίκη διαφορετικά. Η αγόρευση της Αριστοτελίας Δόγκα έσπασε σε μεγακλίμακα ένα ταμπού των ελληνικών δικαστηρίων και κατ’ επέκτασιν της ελληνικής κοινωνίας: τον βιασμό και την έμφυλη βία. Γνωρίζουμε ότι κάθε θύμα βιασμού, γυναίκα ή και άνδρας, ενήλικος ή ανήλικο, κατά την ανακριτική διαδικασία και την ενδεχόμενη δίκη συνήθως βιώνει το αρχικό τραύμα του βιασμού κατά συρροήν. Η συνήθης υπερασπιστική γραμμή των βιαστών είναι ότι το θύμα λίγο - πολύ προκάλεσε το βιασμό του, «τα ήθελε», ήξερε, φορούσε προκλητικά ρούχα, ήταν έτσι κι αλλιώς αμφιβόλου ηθικής, ψεύδεται, ήταν προβληματική προσωπικότητα, μυθομανής, τρελή. Περίπου αυτά ακούσαμε και από συνήγορο υπεράσπισης των δολοφόνων - βιαστών της Τοπαλούδη. Ακούσαμε πάλι την αποκρουστική, πλην διάχυτη, άποψη ότι κάθε βιασμένη προκαλεί τον βιαστή, άρα κάθε γυναίκα είναι δυνάμει θύμα.