Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ανεβαίνει συνεχώς η θερμοκρασία σε Μ. Ανατολή και Αν. Μεσόγειο

Περιπλέκεται το διεθνές κλίμα – Σταθερή η ελληνική υποτέλεια-ενδοτικότητα

του Σπύρου Παναγιώτου
Η Τουρκία, περιγελώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, συνεχίζει ανενόχλητη να μεταφέρει βαριά όπλα στη Λιβύη προετοιμάζοντας την τελική επίθεση σε βάρος της Σύρτης και κατά συνέπεια τον ουσιαστικό έλεγχο των εξελίξεων στη χώρα. Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα του Ερντογάν που δεν διστάζει να στοχοποιήσει, με τη δύναμη των φρεγατών που διαθέτει στα ανοικτά της Λιβύης, ακόμα και γαλλικό πολεμικό πλοίο αναγκάζοντάς το σε υποχώρηση. Η «έκρηξη» οργής του Μακρόν γίνεται και αυτή στοιχείο του παγκόσμιου θεάτρου που παίζεται σε βάρος της ειρήνης στη Ν.Α. Μεσόγειο. Όσο το ΝΑΤΟ θα «ερευνά» τις καταγγελίες των Παρισιού ταυτόχρονα θα σχεδιάζει κινήσεις ώστε η «Ειρήνη» να μετατραπεί σε κοινή επιχείρηση ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Έτσι οι τουρκικές φρεγάτες θα μετατραπούν σε «φύλακες» του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Αποθέωση του εξευτελισμού της «διεθνούς κοινότητας».

Την ίδια ώρα που νέες σκιές διαγράφονται στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, με αφορμή την τουρκική επιθετικότητα στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, μονομερώς, συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της Λιβύης. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί νέα παράνομη εισβολή στο έδαφος του Ιράκ αυτή τη φορά, με στόχο Κούρδους αντάρτες. Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος της Άγκυρας που επικαλείται ακόμα και το διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει την τέταρτη κατά σειρά εισβολή σε ξένη χώρα (Κύπρος, Συρία, Λιβύη, Ιράκ) καθιστώντας την σε μεγάλο εχθρό για την ειρήνη και τους λαούς στην περιοχή.

Της βγάζεις ένα σποτάκι, κύριε πρόεδρε;


Ότι ακολουθεί είναι η πλήρης απομαγνητοφώνηση του διαλόγου μεταξύ της Σίας Κοσιώνη, παρουσιάστριας των ειδήσεων του Σκάι και της Ιωάννας Μάνδρου, ρεπόρτερ του σταθμού για θέματα Δικαιοσύνης. Με μαύρα γράμματα, παρεμβάλλονται οι δικές μου παρατηρήσεις.

Κοσιώνη: Λοιπόν, να καλησπερίσουμε εδώ την Ιωάννα Μάνδρου, για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει εδώ, Ιωάννα. Γιατί, πραγματικά, πιστεύω ότι ο κόσμος, από την αρχή έως το τέλος αυτής της υπόθεσης, έχει πάρα πολλά ερωτήματα. Ακόμη και τώρα που βγήκαν αυτά τα χαρτιά και ο συμβιβασμός μεταξύ αμερικανικού Δημοσίου και Novartis. Βλέπουμε από τη μία τη ΝΔ από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν αυτά τα έγγραφα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι μεν λένε ορίστε δεν είχαν βρει οι Αμερικανοί εμπλοκή πολιτικών που λέγατε. Οι δε λένε μα δεν βλέπετε ότι αναφέρετε σε κρατικούς αξιωματούχους του τομέα της Υγείας;

Μάνδρου. Λοιπόν, για να μην χαθούμε στη μετάφραση, θα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, Σία μου. Γιατί, πραγματικά είναι κομφούζιο και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Είναι μια έρευνα φορολογικού τύπου.

Η έρευνα δεν ήταν « φορολογικού τύπου »(sic). Δεν συνομολόγησε πουθενά η Novartis ότι φοροδιέφευγε. Αυτό ήταν παλιά, όταν πιάσανε τον Αλ Καπόνε. Η υπόθεση έχει ποινικό μέρος και η απόφαση, στην οποία έχουν συμφωνήσει αμερικανικές αρχές και Novartis, περιγράφει μια εγκληματική οργάνωση. Γράφει ότι δύο στελέχη της Novartis μαζί «με άλλους γνωστούς και αγνώστους, συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν » για να δωροδοκήσουν Έλληνα αξιωματούχο και να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση.
Ο συμβιβασμός της Novartis έγινε με βάση τον αμερικανικό νόμο Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), που θεσπίστηκε το 1977 για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Όσα επιβεβαιώνει πραγματικά ο συμβιβασμός Νovartis - ΗΠΑ


Οσυμβιβασμός της Novartis με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τις παράνομες πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα, αρχικά αποτρέπει την περαιτέρω ποινική διερεύνηση και παραπομπή σε δίκη της υπόθεσης στην Αμερική, αποτελεί ωστόσο παραδοχή της ενοχής της εταιρίας όσο και απόδειξη της έκτασης του σκανδάλου και καταρρίπτει στον πλέον επίσημο τόνο το αφήγημα της σκευωρίας.

Η μελέτη των στοιχείων και των σχετικών ανακοινώσεων οδηγεί σε πολύ ξεκάθαρα συμπεράσματα για την υπόθεση, όπως για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων, την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, αλλά και το μέγεθος του σκανδάλου στην Υγεία και του οικονομικού αντίκτυπου των παράνομων πρακτικών της Novartis. (Δείτε εδώ αναλυτικά τα έγγραφα) 

Συμβιβασμός με ποσό μαμούθ - Προσεκτική επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης

Δεν έχει γίνει απολύτως σαφές στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι η ποινική διερεύνηση της δράσης της Novartis στις ΗΠΑ, αφορά τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακευτικής στην Ελλάδα, καθώς επίσης στο Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Δηλαδή οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ενεπλάκησαν επειδή η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ. Η συμφωνία, εξάλλου, επήλθε επειδή, ως γνωστό, το αμερικανικό νομικό σύστημα επιτρέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που συμπεριλαμβάνει τις ποινικές ευθύνες. Άρα η Νοvartis επέλεξε να συμβιβαστεί για να αποφύγει τις ποινικές διώξεις και την επιβολή μεγαλύτερου προστίμου, παραδεχόμενη την ενοχή, λόγω αδιάσειστων στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί πως η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977). Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση «χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων». 

Οι ΗΠΑ προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους 3 προστατευόμενους μάρτυρες !

Μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, ακολουθεί το συμβιβασμό των αμερικανικών αρχών με τη Νovartis και το υπέρογκο πρόστιμο των 345 εκατ. ευρώ, μετά την παραδοχή των αθέμιτων πρακτικών της φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του tvxs.gr οι Αμερικανοί προτείνουν στους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, την παροχή πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη φυσική τους ασφάλεια όσο και για το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος συστηματικής καταδίωξης από Έλληνες εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. 

Η παροχή πολιτικού ασύλου σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύει πόσο κομβικός είναι ο ρόλος και η αξιοπιστία των τριών Ελλήνων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που κατέθεσαν στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, ώστε να οδηγηθούν στην ενοχή της Novartis. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλo πολιτικοί έχουν κατ΄επανάληψη απειλήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες των ελληνικών δικαστικών αρχών με αποκάλυψη και εξόντωσή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του συμβιβασμού προβλέπει τριετή αναστολή για τη δίωξη της Novartis, κάτι που σημαίνει ότι αν η Novartis παραβιάσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, η δίωξη θα επανέλθει στην αμερικανική δικαιοσύνη και οι μαρτυρίες των τριών Ελλήνων θα είναι κρίσιμες όσο και απαραίτητες.

Οι μέθοδοι και τα πρόσωπα που διέφθειραν στην Ελλάδα