Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ινδονησία: Σχεδόν 300 Ροχίνγκια πρόσφυγες έφτασαν στην επαρχία Άτσεχ

  
Σχεδόν 300 πρόσφυγες Ροχίνγκια έφτασαν σήμερα το πρωί στην επαρχία Άτσεχ του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, έπειτα από μήνες στη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Μουχάμαντ Ουάλι, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού. «Μόλις έφτασαν στην ακτή, περίπου τα μεσάνυκτα, οι κάτοικοι της περιοχής τους προσέφεραν καταφύγιο σε καλύβες στην πόλη Λοκσεουμάουε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών πέρασαν έξι μήνες στη θάλασσα. Είναι αδύναμοι και κάποιοι είναι άρρωστοι», επεσήμανε ο ίδιος. 

Μεταξύ των προσφύγων είναι 102 άνδρες, 181 γυναίκες και 14 παιδιά. Ένα 13χρονο παιδί που ήταν άρρωστο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο Ρόνι Μαχέντρα, αξιωματούχος του στρατού. Οι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό, πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι «στη συνέχεια η τοπική κυβέρνηση θα αναζητήσει κατάλληλο μέρος για να τους στεγάσει». 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας που υφίσταται διώξεις στη Μιανμάρ, που φτάνει στην Ινδονησία από το 2015, σύμφωνα με τοπικές πηγές. 

Η Κρις Λέουα, διευθυντής του Arakan Project, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την κρίση των Ροχίνγκια, επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες αυτοί είχαν αναχωρήσει από το νότιο Μπανγκλαντές στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου με προορισμό τη Μαλαισία. Όμως οι αρχές στη Μαλαισία αλλά και την Ταϊλάνδη τους απώθησαν, πρόσθεσε, καθώς αυστηροποίησαν τους ελέγχους στα σύνορά τους λόγω της πανδημίας.