Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά στην εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. O υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ιλα ανακοίνωσε ότι επιτάσσονται και μπαίνουν υπό δημόσιο έλεγχο και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό.
Στην Βρετανία του Τζόνσον και του δόγματος της «αγέλης», τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ, τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, έστειλαν επιστολή στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας, οποιουδήποτε μεγέθους και μορφής, κρατική στήριξη εδώ και τώρα. Αλλιώς θα κατεβάσουν ρολά.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνο ΛεΜερ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για εθνικοποιήσεις για να «προστατεύσει τις μεγάλες εταιρίες της χώρας». «Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση», είπε, «μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί».

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε, μέσα στην νύχτα, την εθνικοποίηση του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, της Alitalia, δια της «σύστασης μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και θα έχει ως μητρική μια άλλη εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή».

Γαλιλαίος: «…και όμως κ…ολλάει!»

Δυστυχώς, για ανεξήγητους προς το παρόν λόγους, έπραξαν το τελείως αντίθετο, ακόμη και των κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο «Πηδάλιον», τη συλλογή των ερμηνευτικών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που γράφτηκε τον 18ο αιώνα και εκπονήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους λόγιους αγιορείτες μοναχούς Νικόδημο Αγιορείτη και Αγάπιο, και περιέχει παράθεση, ερμηνεία και «συμφωνία» των κανόνων των Αγίων Αποστόλων, των Οικουμενικών συνόδων, των τοπικών συνόδων και των Πατέρων της Εκκλησίας:

《Οι ασθενείς από πανώλη δεν κοινωνούν από το κοινό άγιο ποτήριο, αλλά σε ξέχωρο σκεύος, στο οποίο δεν γίνεται κατάλυση από τον ιερέα και απλώς πλένεται με ξύδι. Το δε ξύδι χύνεται στο χωνευτήρι.》

Σήμερα τα περισσότερη μέλη της Ιεράς Συνόδου Της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή οι Μητροπολίτες, είναι άνθρωποι με επιστημονική παιδεία, σπουδαγμένοι και μορφωμένοι. Αν ανατρέξει κανείς στο βιογραφικό τους συνήθως θα διαβάσει:«Ἀποφοίτησε ἀπό τή Νομική Σχολή τοῦ Ἐθνικοῦ καί Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, καθώς καί ἀπό τή Θεολογική Σχολή τοῦ ἰδἰου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στό Πανεπιστήμιο τοῦ Groningen Ὁλλανδίας μέ εἰδίκευση στήν Ἱστορίαν τοῦ Δικαίου (Βυζαντινορωμαϊκόν Δίκαιον). Ὁμιλεῖ τήν Ἀγγλική, τή Γερμανική, τήν Ὁλλανδική καί τήν Τουρκική Γλώσσα.»

Πρόεδρος εργαζομένων Παν. Νοσοκομείου Ηρακλείου: Υποκριτικές οι προτροπές για χειροκροτήματα, κάποτε μας λοιδορούσαν

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένωνΠανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, με αφορμή τη διαδικτυακή προτροπή (με πρωτοβουλία της Μαρέβα Μητσοτάκη-Γραμπόφσκι) που καλούσε σε μαζικό χειροκρότημα για τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν καθημερινή μάχη κατά του κοροναϊού.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του, «κάποτε μας λοιδορούσαν ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά κι ανέφικτα. Σήμερα όλος ο λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη». 

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τα «ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».
«Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξή του, την βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βρύσαλης.