Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

"Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο": Νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα δικαιώματα κρατουμένων αντί για βελτίωση συνθηκών

Σήμερα Δευτέρα 31/3/2014 η νεοσύστατη ομάδα Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.


Τη συνέντευξη άνοιξε ο Χρήστος Βλάχος, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος των εγκλείστων. “Η κυβέρνηση αντί να προωθήσει μέτρα για τη βελτίωση των συνθήκων κράτησης, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αποσυμφόρηση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, προωθεί ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Η Δράση αυτή παλεύει για την άμεση και οριστική απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και στηρίζει κάθε κινητοποίηση που καλείται εντός και εκτός των φυλακών.”

Άσπα Χατζηδάκη, μέλος της Δράσης Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο

Ζητείται "αξιοπρεπειόμετρο"

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Κάποτε έχτιζαν Μακρονήσια και έλεγαν ότι χτίζουν «Παρθενώνες»! Τώρα μετέτρεψαν τον τόπο σε κοινωνικό νεκροταφείο, σε θάλαμο αιθαλομίχλης και κατάθλιψης και λένε ότι έφεραν «σωτηρία»…

Κάποτε στοίβαζαν το μισό πληθυσμό στις παραγκουπόλεις του Περάματος και μιλούσαν για «ανοικοδόμηση». Τώρα έχουν αφαιρέσει ακόμα και το δικαίωμα στη θέρμανση από 3 εκατομμύρια Έλληνες και μιλούν για «ανάπτυξη»…

Κάποτε έστελναν 2 εκατομμύρια Έλληνες στις στοές του Βελγίου και τις φάμπρικες της Γερμανίας και έλεγαν ότι δημιουργούσαν το μεταπολεμικό «θαύμα»! Τώρα έχουν στείλει 2 εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία και λένε ότι γράφουν το «success story»…

Κάποτε για να πιάσεις δουλειά έπρεπε να έχεις χαρτί «κοινωνικών φρονημάτων» και ρουσφετόχαρτο από τον Μαυρογιαλούρο της περιφερείας. Τώρα για να πιάσεις δουλειά θα πρέπει να έχεις χαρτί από το οικείο… δουλεμπορικό (!) το οποίο θα σε υπενοικιάζει (!) για δυο και τρία κατοστάρικα στον… οικείο εργολάβο!

Πολυ νομοσχέδιο - Νέο Μνημόνιο: Κατώτατος μισθός για όλους από το 2017 - Αφανίζουν και ασφαλιστικά ταμεία, άμεση κατακρεούργηση κατά 40% των επικουρικών τον Ιούλιο

Κατώτατο μισθό "μιας αξίας" θα έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από το 2017, ενώ μέχρι τότε οι μακροχρόνια άνεργοι θα στερηθούν το 50% των τριετιών - μισθολογικών ωριμάνσεων στους μισθούς τους στην περίπτωση που προσληφθούν.

Ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο στην αγορά εργασίας θα δεσπόζουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, οι εργαζόμενοι - οικοδόμοι στα δημόσια έργα (που θα προσλαμβάνονται από τις συγκεκριμένες εταιρείες) θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα ασφαλίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο ασφαλιστικό καταργούνται (όπως προβλεπόταν από το Μεσοπρόθεσμο) οι κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν στα ασφαλιστικά ταμεία με συνέπεια την απώλεια πόρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα επικουρικά ταμεία μετατρέπονται άμεσα (από 1.7.2014) σε κεφαλαιοποιητικά με συνέπεια την αρχική μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων κατά 40%, αλλά και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού περικοπών των μελλοντικών παροχών.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά για τις ομαδικές απολύσεις, γεγονός που είτε σημαίνει ότι ισχύει η εξάμηνη σιωπηρή παράταση που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα είτε η απελευθέρωση που αναμένεται να ισχύει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως και η αύξηση του ορίου, θα ενταχθεί με τροπολογία κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Μισώ τους αδιάφορους

Αντόνιο Γκράμσι: 
«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή.

Γι' αυτό μισώ τους αδιάφορους».

Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα. Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει.

enfo Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν. Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη;