Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ο Γ. Παπαδόπουλος στο Tvxs.gr: Δεν έχουμε «κουλτούρα πρόληψης» για φυσικές καταστροφές

«Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι» τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό & τη Μεσόγειο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού, επισημαίνοντας πως εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα, αφού σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.

Για τις δηλώσεις αυτές που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητήσαμε περαιτέρω εξηγήσεις από τον σημαντικό Έλληνα επιστήμονα και καθ’ ύλην αρμόδιο.

Κύριε Παπαδόπουλε, εκτιμάται ότι «απειλείται» η Ελλάδα από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές;

Οι σημαντικότερες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα προκαλούνται από τους σεισμούς. Γίνονται παντού στη χώρα, είναι συχνοί και προκαλούν πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο πιο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός έγινε στην Πάρνηθα στις 7.9.1999 και προκάλεσε 143 θύματα.