Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Βερολίνο: Οι οίκοι ανοχής ανοίγουν ξανά, αλλά άνευ σεξουαλικών επαφών

Από τις 8 Αυγούστου, στη γερμανική πρωτεύουσα, επιτρέπεται η παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών, αλλά όχι οι σεξουαλικές επαφές: Ένας τρόπος προσωρινής ανακούφισης ενός κλάδου, οικονομικά αποδυναμωμένου από την κρίση του κορωναϊού και επί μακρόν παραμελημένου από τις δημόσιες αρχές.

Ένα μαστίγωμα στα οπίσθια ενός γυμνού, δεμένου πελάτη σε επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες «σαδομαζοχιστικές»; Επιτρέπεται. Μία σεξουαλική επαφή σε οίκο ανοχής; Απαγορεύεται. Ένα ερωτικό μασάζ σε οίκο ανοχής; Επιτρέπεται. Η τοπική Βουλή του Βερολίνου, επιτρέποντας εκ νέου, αλλά υπό όρους, την πορνεία στην γερμανική πρωτεύουσα -έναν τομέα, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν ανασταλεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας- αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την έννοια της σεξουαλικής εργασίας. Συνοπτικά, επιτρέπει, από τις 8 Αυγούστου τις «σεξουαλικές υπηρεσίες», αλλά απαγορεύει, έως την 1η Σεπτεμβρίου, τις «σεξουαλικές συνευρέσεις».

Σύμφωνα με τη Liberation, αυτό το υποκριτικό μέτρο μπορεί να αμφισβητείται για την αποτελεσματικότητα του, αλλά σύμφωνα με τους εμπνευστές του, η χαλάρωση του κανονισμού ως προς την πορνεία είναι, καταρχάς, ένας τρόπος ανακούφισης των - ευρισκόμενων σε επισφάλεια, μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων τους το Μάρτιο- εργαζομένων στον κλάδο: «Δεδομένης της ιδιαιτέρως συχνά επισφαλούς κατάστασης των ατόμων που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ, φαίνεται αναγκαία η εξέταση ευέλικτων μέτρων σε αυτόν τον τομέα ώστε να μπορούν να εργάζονται νομίμως. Στην αντίθετη περίπτωση, υφίσταται κίνδυνος επιτέλεσης της εργασίας τους κρυφά, σε επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες».