Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός σκοτώνει τους εντερπρενέρ

Πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς που προπαγάνδιζαν πως η ζωή των ανθρώπων μπορεί να ρυθμίζεται από τις αυτορρυθμίσεις των αγορών και τα κέφια των κερδοσκόπων;

Θυμάστε τον Άδωνη Γεωργιάδη που ως υπουργός Υγείας, ανακοίνωνε ηδονικά απολύσεις γιατρών λέγοντας μάλιστα την ιστορική ρήση «δεν θα αφήσω εγώ την τρόικα να μου πάρει τη δόξα» ; Θυμάστε τον Άρη και τον Μπάμπη, τα καλά παιδιά του ΣΚΑΙ που έλεγαν χαιρέκακα πως τα δημόσια νοσοκομεία θέλουν όλα γκρέμισμα; 

Θυμάστε τους εντεπρένερ που κατά καιρούς έχουν βεβαιώσει με στόμφο πως πρέπει να καταργηθεί η δημόσια Υγεία και η δημόσια Ασφάλιση για να διαλέγει ο πολίτης την ιδιωτική φροντίδα που του αρμόζει; Φυσικά, και θυμάστε όλες εκείνες τις ξέχειλες αναλύσεις που εμφάνιζαν τη Δημόσια Υγεία ως κατάλοιπο της Σοβιετίας και τις ωδές στην ιδιωτική πρωτοβουλία που σώζει γιατί κινητοποιεί τους νόμους της αγοράς. Και αν δεν τα θυμάστε όλα αυτά, σίγουρα θυμάστε πως η κυβέρνηση πρόσφατα προσέλαβε αστυνομικούς «για την ασφάλειά μας» από τον εχθρό των Εξαρχείων αλλά δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς που προπαγάνδιζαν πως η ζωή των ανθρώπων μπορεί να ρυθμίζεται από τις αυτορρυθμίσεις των αγορών και τα κέφια των κερδοσκόπων; Δυστυχώς, κάποιοι (κοινή η μοίρα των ανθρώπων) ψάχνουν να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν τους αφήνουν να περάσουν ούτε την πόρτα.

Ο κοροναϊός θα σώσει τον σοσιαλισμό;


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Ένας ιός καταφέρνει να μετατοπίζει παγκόσμια την πολιτική ατζέντα. Η δημόσια υγεία είναι το πρώτιστο μέλημα και αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου. Οι επενδύσεις στα δημόσια συστήματα υγείας αποκτούν προτεραιότητα. Ο Bernie Sanders θέτει στην πρώτη γραμμή της συζήτησης το Medicare for All και μπορεί ο αγώνας για την απόκτηση του προεδρικού χρίσματος να έχει γίνει σχεδόν αδύνατος μετά τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά η ιστορία γράφεται από τα αουτσάιντερ. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την δυναμική που θα αποκτήσει η συζήτηση για την δημόσια υγεία, όσο ο φόβος για τον κοροναϊο θα μεγιστοποιείται. Επίσης αν προστεθεί το γεγονός ότι η εκλογική βάση του Sanders είναι οι νέοι και του Biden οι ηλικιωμένοι θα είναι ενδιαφέρον, όσο τα μέτρα για τον κοροναϊο επεκτείνονται, αν θα έχει καταλυτική επιρροή στα εκλογικά αποτελέσματα. Κάλπες που θα καθοριστούν από την νεανική κυρίως ψήφο μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να βρει απαντήσεις σε περιόδους κρίσης.Η οικονομική κρίση επιβεβαίωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κρατικοποιεί τις ζημιές. Οι υπερεθνικοί οργανισμοί εξυπηρετούν με κυνισμό τα συμφέροντα του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και ιδιαίτερα της παρασιτικής ολιγαρχίας, αδιαφορώντας για τα ιδανικά που θεωρητικά προασπίζονται. Η δημοκρατία βάλλεται, ειδικά όταν μη νομιμοποιημένα όργανα αποδεικνύεται πως καθορίζουν τις τύχες των λαών. Γι'αυτό και προτεραιότητα στα δισεκατομμύρια επενδύσεων έχουν πάντα οι τράπεζες και όχι η υγεία και η παιδεία. Γεγονός που τώρα ένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία μας υπενθυμίζει μετ'επιτάσεως.

Στηρίξτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας


Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δια του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προέβη την Πέμπτη το απόγευμα σε δραματική έκκληση προς το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να κάνουν αίτηση να προσληφθούν στο ΕΣΥ για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας που φαίνεται να καταρρέει κάτω από το βάρος της διαρκούς επέκτασης της επιδημίας του κονοροϊού.

Και κάνουν έκκληση εκλιπαρώντας ιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό ποιοι; Εκείνοι που εξελέγησαν με συνθήματα κατά του δημοσίου συστήματος Υγείας, με στόχο την εκχώρησή τους στους ιδιώτες και στους κλινικάρχες, με πρόγραμμα το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και την ενοικίαση των στελεχών τους.

Όλα αυτά τα έλεγε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν εμφανιστεί η επιδημία του κονοροϊού. Όταν όμως εμφανίστηκε και η εξάπλωσή του είναι ραγδαία και καθώς οι ιδιώτες αποποιούνται την ευθύνη όχι μόνο της νοσηλείας των κρουσμάτων αλλά και των εργαστηριακών ελέγχων ανακάλυψαν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες λοιδορούσαν και ήθελαν να καταστρέψουν.