Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»


Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο της εταιρείας «Κατσέλης» και να μην μείνουν άνεργοι οι 500 εργαζόμενοι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ έκανε λόγο «απίστευτη συμπαιγνία ανάμεσα στη διοίκηση του εργοστασίου και στους τραπεζίτες. Μια συμπαιγνία την οποία, αν δεν την ενθαρρύνει, σίγουρα την παρακολουθεί αμήχανα η κυβέρνηση».

«Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, καμιά απόλυση στο εργοστάσιο “Κατσέλης”» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η εταιρεία πρέπει να επαναλειτουργήσει»: «Είναι υποχρέωση των τραπεζών που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από τον ελληνικό λαό με δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μέρος, έστω μικρό, αυτών των χρημάτων που παίρνουν για να σταθούν να το δώσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι υποχρέωσή τους παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας να τις κρατήσουν ανοιχτές. Είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να βρούμε λύση για να μην οδηγηθεί αυτός ο τόπος σε μια απίστευτη βαρβαρότητα χιλιάδων απολύσεων και μιας ανεργίας που θα ξεπερνά κάθε προηγούμενο».

Ανοιχτή Βουλή για ΕΡΤ και λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/ FosPhotos

Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ανοικτό το Κοινοβούλιο το καλοκαίρι κατήγγειλαν οι βουλευτές του σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοιχτό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στη Διάσκεψη ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν θερινά τμήματα όσο είναι σε εκκρεμότητα οι προτάσεις νόμων των κομμάτων για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Monde Diplomatique: Το κλείσιμο της ΕΡΤ μας γυρίζει στον Μεσαίωνα


Κύριο άρθρο-καταπέλτης του διευθυντή της έγκυρης Le Monde Diplomatique, δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου της εφημερίδας. Ο Serge Halimi αναφέρεται στα εγκληματικά λάθη που παραδέχθηκε το ΔΝΤ και στην μαεστρία της τροίκας που βασανίζει τον ελληνικό λαό. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο, που έχει τίτλο “Ευρωπαϊκός Μεσαίωνας":

Οι οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται για την υπεράσπιση του ευρώ παραμένουν ακόμα συμβατές με τις δημοκρατικές πρακτικές;Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση των Αθηνών που υλοποιεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέλεξε να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με μια μαύρη οθόνη. Πριν τα ελληνικά δικαστήρια αποφασίσουν την αναστολή της απόφασης, η Κομισιόν( Ευρωπαική Επιτροπή) στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να υπενθυμίσει τα κείμενα της Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία “το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας" . Εκείνη προτίμησε να εγκρίνει το πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο βρισκόταν " στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας."

Αριστερή Πρωτοβουλία: Το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και η ΝΔ του Βενιζέλου, δεν μας χωρούν


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα σύσκεψη στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ μετατοπίζεται οριστικά και με βίαιο τρόπο στη νεοσυντηρητική πλευρά του πολιτικού χάρτη της χώρας. Η συμμετοχή του με τον πλέον επίσημο τρόπο στην Κυβέρνηση μνημονιακών αναγκαιοτήτων του κ. Σαμαρά που προέκυψε, οριστικοποιεί τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα, που καμία σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, των αξιών και των οραμάτων που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν εκατομμύρια φίλους, ψηφοφόρους και στελέχη όλα αυτά τα χρόνια.
Η συγκεκριμένη απόφαση της ηγετικής ομάδας, που έτυχε να διαχειρίζεται τις τύχες του Κινήματος, (τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή), βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα πιστεύω μας, με τις καταστατικές μας αρχές, με τις ιδέες μας, με την ίδια μας την ιστορία.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΩΣ AJAX

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Από το χτεσινό μάθημα πατριδογνωσίας Σαμαράπρος υπουργούς: Ασφαλώς ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του, αλλά αυτή τη στιγμή υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας. Για τον κάθε Έλληνα αυτή πρέπει να είναι σήμερα η υπέρτατη ιδεολογία: η σωτηρία του τόπου. Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος, που μαζί θα αντιμετωπίσουμε, όπως μας ενώνει και η κοινή ευθύνη απέναντι στον τόπο. Και όλα αυτά εκφράζονται, αποτυπώνονται στη σύνθεση αυτής της νέας κυβέρνησης.
Τι απίστευτες μπούρδες με αξιώσεις εθνικού φρονηματισμού! Ασφαλώς, ασφαλώς, κύριε πρωθυπουργέ. Η πατρίδα και πάλι η πατρίδα και συνεχώς επικαλείσαι την πατρίδα -αλλά όχι ως ανθρώπους, εθνικό έδαφος, ρίζες, ψυχή, παράδοση, Ιστορία, αγώνες για την ελευθερία, όλα πατρίδα μας κι αυτά κι εκείνα, και κάτι που 'χουμε μες στην ψυχή. Αυτά είναι για τους αφελείς, Εσύ επικαλείσαι την πατρίδα ως το δραστικό καθαριστικό, Κάτι σαν το Ajax με μπλε και πράσινους κόκκους, που καθαρίζει βαθιά όλους τους λεκέδες -τη φτώχεια, την ανεργία, την εξερεύνηση των σκουπιδιών, την κοινωνική καταστροφή, την απελπισία και την απόγνωση.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ Κ. ΣΑΚΚΑ


Τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να δικαστεί παραμένει ο Κώστας Σακκάς την αίτηση αποφυλάκισης του οποίου απέρριψε χθες το συμβούλιο εφετών, επικυρώνοντας έτσι την απόφαση να παραταθεί η προφυλάκισή του για 36 μήνες, κατά παράβαση όχι μόνο του 18μηνου (μέγιστο όριο προφυλάκισης για την ίδια υπόθεση), αλλά ακόμη και του 30μηνου που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα ως ανώτατο όριο για διαδοχικές προφυλακίσεις για διαφορετικές υποθέσεις).

Ο ίδιος είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Ο ίδιος με ανακοίνωση του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στους Πυρήνες.

“Ουσιαστικά, οι εξοντωτικές προφυλακίσεις, που επιβάλλουν μία παρατεταμένη συνθήκη αιχμαλωσίας, αποτελούν αντιστάθμισμα για τα σαθρά και πρόχειρα μαγειρεμένα κατηγορητήρια, τα οποία ό,τι και να κάνουν, αδυνατούν να αποτρέψουν το “ξεφούσκωμά” τους στις δικαστικές αίθουσες παρά το ειδικό καθεστώς που τις χαρακτηρίζει (από κάθε άποψη). Όποιος έχει περάσει απ’ αυτές έστω και για λίγο, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά”, έγραφε ξεκινώντας την απεργία πείνας.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ ’89 – Η ΕΡΤ ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΟΧΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


Να βγάλει την ΕΡΤ εκτός διαδικασίας για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου ήθελε η κυβέρνηση, σύμφωνα με καταγγελία του Απόστολου Κακλαμάνη.

«Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για τη ”διαφθορά’, για το ”πολύ προσωπικό”. Δεν έκλεισε γιατί ”ήθελαν οι τροϊκανοί δυο χιλιάδες κεφάλια”», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και συνέχισε: «Είναι φοβερό αυτό, να ακούμε ότι θα έρθουν σε λίγες μέρες και εμείς πρέπει να έχουμε ”κομμένα τόσα κεφάλια”. Αυτά είναι εξοργιστικά. Η ΕΡΤ προφανώς έχει κλείσει για να μην μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου.
Η διαβούλευση για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου έκλεισε 19 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Η προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας θα γίνει στις 30 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Για την ΕΡΤ ο νόμος προβλέπει από το 2007 ότι δικαιούται τη μία από τις δύο προβλεπόμενες άδειες παρόχου δικτύου. Αυτό που έγινε οδηγεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο,τι έγινε το ’89 με την αναλογική τηλεόραση, δεν πρέπει να γίνει τώρα με την ψηφιακή τηλεόραση».

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ. ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τις συνέπειες της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, καταγράφει η πανελλήνια έρευνα της Focus Bari “Recession Study”.

Κατά 30% και πλέον σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Για σημαντική μερίδα του κοινού (30%) η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από… 50%.

Ταυτόχρονα ένας στους τέσσερις Έλληνες (26,7%) δηλώνει ότι στα τελευταία 4 χρόνια κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ μία στις 15 οικογένειες υποχρεώθηκε λόγω οικονομικών συνθηκών να αλλάξει κατοικία (5,7%).

Αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς