Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΣΑΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝ­ΤΣΕ­ΤΙ: «Δεν πρέ­πει να απο­θά­νουν»



“Οι αθώοι ερ­γά­ται Σάκο και Βαν­τσέ­τι δεν πρέ­πει να απο­θά­νουν εις την ηλε­κτρι­κήν κα­ρέ­κλα”.

Με αυτόν τον πρώτο τίτλο κυ­κλο­φο­ρού­σε το φύλλο του “Ρι­ζο­σπά­στη” στις 10 Αυ­γού­στου 1927. Την προη­γού­με­νη μέρα οι ερ­γα­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις της Αθή­νας είχαν κάνει διά­βη­μα στην πρε­σβεία των ΗΠΑ. Δώ­δε­κα μέρες μετά η “Δι­καιο­σύ­νη” της χώρας των δη­μί­ων, όπως την είχε απο­κα­λέ­σει με τον υπέρ­τι­τλό του ο “Ρ”, εκτε­λού­σε, νύχτα, με ηλε­κτρι­κή κα­ρέ­κλα τους Σάκο και Βαν­τσέ­τι. Εβδο­μή­ντα χρό­νια πριν.

Αντλού­με από το βι­βλίο των Ρί­τσαρντ Ο’ Μπό­γιερ και Χέρ­μπερτ Μ. Μόρε με τίτλο “Η άγνω­στη ιστο­ρία του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος των ΗΠΑ” (έκ­δο­ση “Σύγ­χρο­νη Εποχή”) ση­μα­ντι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για τότε.


“Πού θα πή­γαι­να; Τι θα έκανα; Βρι­σκό­μουν στη γη της επαγ­γε­λί­ας”.Αυτή η σκέψη συ­νό­δευε τους με­τα­νά­στες, που φτά­νο­ντας στην Αμε­ρι­κή στις αρχές του 20ού αιώνα, έβρι­σκαν την κα­τα­να­γκα­στι­κή ερ­γα­σία, τη σκλη­ρή με­τα­χεί­ρι­ση, τους μι­σθούς πεί­νας, αφή­νο­ντας πίσω τα όνει­ρα για δι­καιο­σύ­νη στη γη και στις συ­ναλ­λα­γές τους. Με τον ιδρώ­τα τους και τη δια­φο­ρά του μι­σθού τους – μειω­μέ­νο κατά το ήμισυ – από των ντό­πιων λευ­κών ερ­γα­τών, οι ερ­γο­δό­τες έβγα­ζαν δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια. Και ήταν πάντα πρό­θυ­μοι να συ­νει­σφέ­ρουν στις ορ­γα­νώ­σεις που έτρε­φαν την εξαι­ρε­τι­κά επι­κερ­δή επι­χεί­ρη­ση του διαί­ρει και βα­σί­λευε. Πολ­λοί ήταν οι συν­δι­κα­λι­στές, μαύ­ροι και ξένοι ερ­γά­τες που δο­κί­μα­ζαν στο σώμα τους ακόμη, το μα­στί­γιο του επαρ­χιώ­τι­κου φα­να­τι­σμού, που έτρε­φε η ερ­γο­δο­σία και η “Κου Κλουξ Κλαν” με δη­μό­σιες εκ­δη­λώ­σεις μί­σους απέ­να­ντί τους, με­ταμ­φιε­σμέ­νες σε πα­τριω­τι­σμό. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έφτα­σαν στην Αμε­ρι­κή ο Σάκο και ο Βαν­τσέ­τι.
“Είχαν κόκ­κι­νες δρα­στη­ριό­τη­τες”

Ιδού οι λυκοσυμμαχίες σας!


Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί, τόσο με την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και με τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς δικαίου, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη με τις αναιμικές και γλυκανάλατες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και τις «ισχυρές» καταδίκες που εκφράστηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οσο για την… αντίδραση των “εταίρων” της Ελλάδας στην ΕΕ, αυτή δεν ήταν άλλη από την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να αναθέσει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να «ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία», να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο «πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από αίτημα της Κύπρου…

Με αφορμή, δε, τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίον της Ελλάδας ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για μέτρα εναντίον της Τουρκίας, με τον Ύπατος Εκπρόσωπο να ανακοινώνει ότι η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, αφού, και φυσικά, η Τουρκία – όπως δήλωσε ο Μπορέλ – είναι μια «σημαντική χώρα» με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά «με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες»…

Δόγμα αδράνειας (ξανά) απέναντι στον Ερντογάν


Μαρίνα Αλεξανδρή
To «Oruc Reis» μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επειδή το παρέσυρε ο άνεμος, όπως είχε ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν από το πρωί ανοιχτά της Μυκόνου (έξω από το… Αγράρι) επειδή τα πήρε και τα έφερε ο αέρας, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

Και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά παγκόσμιο» όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά εν τέλει μπορεί να είναι… και ελληνοτουρκικό εάν πάρουμε τις μετρητοίς άλλες κυβερνητικές δηλώσεις – εκείνες του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. Διότι ο μεν πρώτος είπε ότι η Αγία Σοφία «είναι και ελληνοτουρκικό θέμα επειδή δηλώνει τις προθέσεις του Ερντογάν για το μέλλον», ο δε δεύτερος πρότεινε να κλείσουμε το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και να το μετατρέψουμε σε Μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του ελληνισμού.

Έως ότου αποφασίσει η κυβέρνηση περί ποίου ακριβώς διπλωματικού ζητήματος πρόκειται, ο Ερντογάν, με αρωγό τα… μποφόρ, μπορεί να έχει στείλει και γεωτρύπανο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Και έως ότου αποφασίσει – σοβαρά και ουσιαστικά και όχι για εσωτερική επικοινωνιακή χρήση – να απαιτήσει από την Ευρώπη κυρώσεις κατά της Αγκυρας, τα τουρκικά μαχητικά μπορεί να κάνουν και υπερπτήσεις πάνω από την Μύκονο.

Ο συναγερμός για το δόγμα της αδράνειας και του «προβλέψιμου συμμάχου» έρχεται με ένταση από διπλωματικούς κύκλους, όχι μόνον για το θέμα της Αγίας Σοφίας που – για μια ακόμη φορά – αιφνιδίασε το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την εικόνα διεθνούς αποστασιοποίησης έναντι της Αθήνας και ανοχής προς την Άγκυρα που γίνεται όλο και πιο εμφανής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.