Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τα μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε προ ολίγου τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επίδομα 5.000 ευρώ σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν και 6.000 για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται στις 6.000 Ευρώ. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα άμεσης φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης.
Μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης προβλέπεται το δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης συγγενικού προσώπου α' ή β' βαθμού ή συζύγου θύματος. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς. Ανακοινώθηκαν επίσης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.