Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

“¡Hasta pronto hermanos!”. Στο επα­νι­δείν αδέρ­φια! της Dolores Ibárruri, 80 χρό­νια…



Η ιστο­ρι­κή ομι­λία της Dolores Ibárruri “La Pasionaria” απο­χαι­ρε­τώ­ντας τους εθε­λο­ντές των Διε­θνών Τα­ξιαρ­χιών, (1η Νο­εμ­βρί­ου 1938).

Es muy difícil pronunciar unas palabras de despedida dirigidas a los héroes de las Brigadas Internacionales, por lo que son y por lo que representan.

Un sentimiento de angustia, de dolor infinito, sube a nuestras gargantas atenazándolas. Angustia por los que se van, soldados del más alto ideal de redención humana, desterrados de su patria, perseguidos por la tiranía de todos los pueblos…

Célebre discurso de Dolores Ibárruri “La Pasionaria” de despedida a los voluntarios de las Brigadas Internacionales, pronunciado el 1 de noviembre de 1938.

Είναι πολύ δύ­σκο­λο να προ­φέ­ρω λόγια απο­χαι­ρε­τι­σμού προς τους ήρωες των Διε­θνών Τα­ξιαρ­χιών, εξαι­τί­ας αυτού που είναι και για αυτό που αντι­προ­σω­πεύ­ουν.

Ένα συ­ναί­σθη­μα αγω­νί­ας, ατε­λεί­ω­του πόνου, ανε­βαί­νει στους λαι­μούς μας και τους πνί­γει. Αγω­νία για αυ­τούς που φεύ­γουν, τους στρα­τιώ­τες του υψη­λό­τε­ρου ιδα­νι­κού της αν­θρώ­πι­νης λύ­τρω­σης, διωγ­μέ­νους από την πα­τρί­δα τους, κα­τα­διω­κό­με­νους από τους τυ­ράν­νους όλων των λαών.

Η νέα σφαγή των Κούρδων - Οι διαρκείς γενοκτονίες τους


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

«Ένθα δη οι μεν Καρδούχοι εκλιπόντες τας οικίας έχοντες και γυναίκας και παίδας έφευγον επί τα όρη». ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ (Πορεία των Ελλήνων δια των Καρδουχείων ορέων. 401-400 π.Χ.).

Από τότε φεύγουν «επί τα όρη».

Το Κουρδιστάν, αρχαία χώρα διαρκούς γεωγραφικής εθνογραφικής και ιστορικής συνέχειας, που ο αρχαίος ιστορικός ινδοευρωπαϊκός λαός της βρίσκεται σ’ αυτήν, στη Μικρά Ασία και στη Μέση Ανατολή όσο και εμείς στη χερσόνησο του Αίμου, μετά την Αυτοκρατορία των Μήδων στην οποία έπαιξε ρόλο, βρέθηκε στη συνέχεια, πάντα ανάμεσα στους ανταγωνισμούς της Οθωμανικής και της Περσικής Αυτοκρατορίας και στους διαρκείς θρησκευτικούς πολέμους τους (Οθωμανοί και Κούρδοι Σουνίτες και Πέρσες Σιίττες), που συντελέσανε ώστε, απ’ το μεσαίωνα κι ύστερα, τα Κουρδικά πριγκιπάτα να μην μπορέσουνε ποτέ να ενωθούνε σε ενιαίο κράτος. Στη νεότερη εποχή, τα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά κράτη που την περιβάλλουνε, Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία, την έχουνε διαμελίσει και δεν έχει ακόμα κατορθώσει να πετύχει την εθνική και κοινωνική της αποκατάσταση.

Έτσι ο σημερινός Κουρδικός Λαός, παρά την πολύ ανεπτυγμένη εθνική και κοινωνική του συνείδηση, πέφτει διαρκώς θύμα των ιμπεριαλιστών, που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς και κοινωνικούς πόθους του και κατά κανόνα τον πουλάνε, προδίδοντάς τον πάντα χυδαία και παραδίνοντάς τον «ως πρόβατο επί σφαγή», στα μαχαίρια των σφαγέων του, αυτών που έχουνε διαμελίσει και κατέχουνε τη χώρα του.

Στ. Ξεκαλάκης: Θέμα ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί εκ των πραγμάτων από την 7η Ιουλίου


Την πεποίθηση πως η Φώφη Γεννηματά και η ηγετική της ομάδα ετοιμάζεται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα έκτακτο συνέδριο «με σημαδεμένα χαρτιά» εκφράζει σε συνέντευξη του στο tvxs.gr ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως «θέμα ηγεσίας στην παράταξη, ετέθη αναπόφευκτα, λόγω του ισχνού εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου».
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης σημειώνει δε με νόημα ότι «σε αντίθεση με παλαιότερες διαδικασίες στο κόμμα, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, μεγάλος αριθμός βουλευτών στάθηκε απέναντι στις αντιδημοκρατικές επιλογές της κας Γεννηματά», προσθέτοντας παράλληλα ότι «το ελπιδοφόρο στοιχείο της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ότι, αυτοί που όρθωσαν το ανάστημά τους, ήταν τα νεώτερα σε παρουσία και ηλικία μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας».
Επιτίθεται μάλιστα εναντίον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας πως «οχυρώνεται πίσω από την τετραετή θητεία της στο Κίνημα Αλλαγής, όσο κι αν καταστρατηγεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για να παραμείνει πρόεδρός του, παρ’ ότι η θητεία της έχει λήξει, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙNΑΛ αναφέρει: «Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 πίστεψε ότι θα γίνει ρυθμιστής και τελικά κατέληξε να παραμένει κομπάρσος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη στο tvxs.gr έχει ως εξής:
Στην δήλωσή σας κάνατε λόγο για κάποιους που επιχειρούν τον «ενταφιασμό του ΠΑΣΟΚ» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Φώφη Γεννηματά και την ηγετική της ομάδα. Ποιος θεωρείτε πως είναι ο πραγματικός στόχος πίσω από την μετατροπή του σε «κόμμα-σφραγίδα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πολλοί;