Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

«Εν Θερμώ», του Νίκου Ξυδάκη: Η πανδημία απεχθάνεται τα «παπαγαλάκια»


Επείγει ασφαλώς η θωράκιση του συκοφαντημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτού που κάποιοι φωστήρες άριστοι ήθελαν να το μετατρέψουν φαστ τρακ σε πράιβετ κλίνικ όπως τα πράιβετ κόλετζ. Επείγει η μέριμνα για απρόσκοπτη μη αισχροκερδή παροχή αγαθών και υπηρεσιών υγείας.
Αλλά αυτό που επείγει και θα επείγει εξακολουθητικά είναι η διαρκής, πλήρης και πειστική ενημέρωση του πληθυσμού. Δεν αρκεί η τεχνική ενημέρωση από τον επιστημονικό διευθυντή του ΕΟΔΥ.
Εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν σαφώς το μέγεθος του κινδύνου, δεν γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τους εαυτούς, τους οικείους τους, τους εργασιακούς χώρους. Εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι έρμαια μόνο της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης, που δεν είναι ούτε η ψυχραιμότερη ούτε η πιο τεκμηριωμένη. Ούτε το σάιτ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαβάζουν οι πολίτες ούτε τις συστάσεις και τις αναλύσεις των επιδημιολόγων.
Χρειαζόμαστε πολλά βίντεο σύντομης διάρκειας, με απλά εύληπτα μηνύματα, με ζωηρά γραφικά και animation, με πρακτικές οδηγίες. Να μεταδίδονται σε όλες τις τηλεοράσεις, δωρεάν ασφαλώς, σαν μηνύματα πολιτικής προστασίας. Να διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτοπίζοντας ψεκασμένους, αστρολόγους και συνωμοσιολόγους.
Και σε πολλές γλώσσες, έχει μεγάλη σημασία: αγγλικά, αλβανικά, αραβικά, πακιστανικά, παστούν, φαρσί, ρωσικά, γαλλικά… Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας, μόνιμοι ή προσωρινοί.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως έφεραν τον κοροναϊό στη χώρα

Οεκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου εξωτερικών Zhao Lijian, ισχυρίστηκε ευθέως πως οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από την πανδημία του Κορωναϊού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Κινέζος αξιωματούχος, έγραψε πως «άντρες του αμερικανικού στρατού έφεραν την επιδημία του κορωνοϊού στη Γουχάν», επικαλούμενος τα λόγια του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Robert Redfield, ότι έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και οι αρχές νόμισαν ότι επρόκειτο για γρίπη.

Με αλλεπάλληλα tweets, συνέχισε να υποστηρίζει αυτή την άποψη, ζητώντας εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. «Δώστε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σας, χρωστάτε στον πλανήτη μια εξήγηση» γράφει ο Zhao Lijian.«Ποιος ήταν ο ασθενής - μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Ποια τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε τον κορωνοϊό στην Κίνα. Μιλήστε καθαρά» συμπλήρωσε.
Ο Zhao Lijian, προτρέπει μάλιστα τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, να διδαχτούν από Κινέζικες παροιμίες: «Όπως λέει μια κινέζικη παροιμία, "Εστιάστε προς τα μέσα και διερευνήστε τον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες". Καλούμε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να σέβονται τα γεγονότα. Κάθε λεπτό που χάνεται με παράπονα και αντιδράσεις, θα ήταν καλύτερα να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας».

Μερικά 48ωρα, πριν σκάσει η βόμβα. Του Σ. Κούλογλου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Hπρώτη, με τη μικρότερη ισχύ, ωρολογιακή βόμβα έσκασε χθες: θετική στον κοροναϊό βρέθηκε γυναίκα υπαστυνόμος που υπηρετεί στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, Η ισχύς είναι μικρή γιατί στο στρατόπεδο, που έχει επίσημα χωρητικότητα για 2.000 ανθρώπους, ο ιός έπληξε αστυνομικό που εργάζεται στα γραφεία μακριά από τα κοντέινερ και σε κάθε περίπτωση η Αμυγδαλέζα βρίσκεται στην Αττική. Τι θα γίνει αν μία από τις μεγάλες ωρολογιακές βόμβες εκραγεί στη Λέσβο ή κάποιο άλλο επιβαρυμένο νησί του Βορείου Αιγαίου; Και γιατί δεν μας μένουν -αν μας μένουν- παρά μερικά 48 ώρα για να τις απασφαλίσουμε;

Aς δούμε τα πράγματα από την αρχή, με τη βοήθεια ενός υψηλόβαθμου γνώστη του συστήματος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Μπορεί τελικώς να μην είμαστε η θωρακισμένη χώρα, μπορεί με τις πρώτες τουφεκιές να διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αβελτηρίες και ελλείψεις του συστήματος ωστόσο υπάρχουν και γραμμές άμυνας», σημειώνει:

«δεδομένης της ιταλικής εμπειρίας, τα περιθώρια αμεριμνησίας του κοινού είναι μειωμένα. Προλαβαίνουμε να προετοιμάσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα τους ».

Αυτό το τελευταίο εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Η κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης της Βόρειας Ιταλίας που διαθέτει τριπλάσιες υποδομές, σημαίνει ότι για να φθάσουμε σε παρόμοια τραγωδία αρκεί να δεχθούμε κτύπημα της τάξης του ενός τρίτου σε σφοδρότητα. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα αν προλαβαίνει να βάλει κανείς στο ποδήλατο μηχανή αεροπλάνου, όταν εγκαταλείπονται να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα στα λαμπρά νοσοκομεία της γειτονικής Ιταλίας εκατοντάδες άνθρωποι.

Mένουμε στο σπίτι, εκτός αν...

Ο στρατιωτικός νόμος που έρχεται, οι απο-Χαιρετισμοί, η άσβεστη Φλόγα και ο ...Τζέραλντ Μπάτλερ

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολύ παλιά, έγραφα ότι αυτός ο λαός χρειάζεται να δει νεκρούς για να βάλει μυαλό. Θυμάμαι και την αφορμή. Ήταν ένας αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι το 2012, όπου οι πόρτες στο ΟΑΚΑ είχαν ανοίξει τεχνηέντως, ώστε να πλημμυρίσει το γήπεδο από κόσμο.

Την ώρα του τζάμπολ, συνωστίζονταν στις κερκίδες σχεδόν 25.000 θεατές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερο τετραγωνικό ούτε για αναπνοή. Σκαλοπάτια, διαζώματα, διάδρομοι, όλα ήταν γεμάτα μέχρι σκασμού.

Μία επίσκεψη του Εγκέλαδου, μία πυρκαγιά, μία στρακαστρούκα που θα έφερνε στο φοβισμένο μυαλό τρομοκρατική επίθεση (που ήταν και της μόδας τότε), οτιδήποτε από τα παραπάνω θα μπορούσε σκορπίσει στο ΟΑΚΑ εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως, πτώματα. 

Προσωπικά, δεν ξαναπάτησα σε ελληνικό γήπεδο στα 8 χρόνια που πέρασαν από τότε. Το υποσχέθηκα στον εαυτό μου και το τήρησα, όπως και κάμποσοι δικοί μου άνθρωποι. Μόνο στο τουρνουά «Ακρόπολις» πηγαίνουμε, τα καλοκαίρια.

Αν είναι να πεθάνω, προτιμώ να πεθάνω από γηρατειά στο σπίτι μου ή από ασθένεια σε νοσοκομείο. Όχι μέσα στο γήπεδο και πάντως όχι από τη μαλακία του νεοέλληνα.

Ούτε από την ασυδοσία των ανενόχλητων πορτιέρηδων, που ζητούσαν αντίτιμο 5-10 ευρώ πληρωτέο επί τόπου στο «παγκάρι» κάποιου συνδέσμου οπαδών…