Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Έχει νόημα η κάθοδος της ΛΑΕ στις εκλογές; Του Γιάννη Τόλιου


Η δεινή ήττα της ΛΑΕ στις εκλογές, έχει λειτουργήσει ως ιδιόμορφο «σοκ» στα μέλη και φίλους, αλλά και σε στελέχη της ΛΑΕ, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται, αν τελικά έχει έννοια η συμμετοχή στις εκλογές. Τα ερωτήματα ξεκινούν από την αμφιβολία, κατά πόσο δηλαδή θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το ποσοστό που πήραμε, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εξασφαλίσαμε «συνεργασίες» και μήπως θα ήταν προτιμότερο να συζητήσουμε πρώτα τις αιτίες, να λύσουμε τα προβλήματα συγκρότησης και λειτουργίας, να αναδείξουμε νέα ηγεσία και αφού δυναμώσουμε οργανωτικά και γειωθούμε κοινωνικά, να ετοιμαστούμε για τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο που σήμερα έχουμε εξαντληθεί και οικονομικά. !!
10 λόγοι «κατά» και …11 λόγοι «υπέρ» !!
Μιλώντας σχηματικά, θα’ λεγα ότι υπάρχουν …10 λόγοι «κατά» και …11 λόγοι «υπέρ», της καθόδου στις εκλογές.! Με άλλα λόγια οι παράγοντες που επιβάλουν την κάθοδο, πλεονεκτούν«ποσοτικά και ποιοτικά» από εκείνους της μη καθόδου.! Θα προσπαθήσω να δώσω συνοπτικά, τη «λογική» της αναγκαιότητας καθόδου (από άποψη, πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική και μελλοντικής προοπτικής), παρ’ ότι θεωρώ κατ’ αρχάς, βάσιμες τις επιφυλάξεις μη καθόδου.!
Ειδικότερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι βρισκόμαστε τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές, η μη κάθοδος θα οδηγήσει σε «λαφυραγώγηση» των 30.000 περίπου ψηφοφόρων της ΛΑΕ από άλλους πολιτικούς χώρους (ως επί το πλείστον «συγγενικούς»), ενώ θα αμβλύνει τους δεσμούς με τη ΛΑΕ και δεν «διασφαλίζεται» μελλοντικά η διατήρηση τους στη σφαίρα επιρροής της. Μάλιστα σε συνθήκες ήττας, χάνεται σε ψυχολογικό επίπεδο και το στοιχείο της αυτοπεποίθησης για την αναγκαιότητα και βιωσιμότητα του πολιτικού εγχειρήματος. Από την άλλη δικαιώνονται έμμεσα άλλες δυνάμεις, παρά το έλλειμμα αξιοπιστίας πολιτικών προτάσεων και ανθενωτικών πρακτικών (απόρριψη συνεργασίας με ΛΑΕ), ενώ πολιτικές δυνάμεις με βαθιά συστημικές ηγεσίες που εξυπηρετούν κυρίαρχα συμφέροντα, καταγράφονται ως «εναλλακτικές» και «φιλολαϊκές».!

Χωρίς πρόγραμμα


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Ρε μπας και είναι οι ιδέες της Αριστεράς ελαττωματικές; Εξανέστη το πανελλήνιο πριν από λίγο καιρό, όταν έκανε αυτό το σχόλιο ο Βορίδης. Τί πάει να πει «ελαττωματικές»; Έτσι έλεγαν οι παλιοί, όχι απλά το λανθασμένο ή το ελλειμματικό, αλλά το σκάρτο εκ κατασκευής, το ψεύτικο ανταλλακτικό. Ο λογιοτατισμός του Βορίδη δεν έχει καμία σχέση με τη γλωσσική επιτηδειότητα του Παπανδρέου, ούτε, πολύ περισσότερο, με το αρχαιοπρεπές ιδίωμα του Ροϊδη. Είναι λοιπόν πιθανό ότι ο κύριος αυτός δανείστηκε τη λέξη απ’ τον μαστρο-Λάμπρο για να κάνει απλώς το εφέ του. Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα, που ενισχύεται από τα γύρω-γύρω και τα παρακάτω. Αν αγοράσεις τζούφιο προϊόν, τί κάνεις; Βάζεις τη μάρκα (και το μαγαζί) στη μαύρη λίστα. Αυτό εννοεί στην ουσία ο ποιητής: να τελειώνουμε επιτέλους με τους «άλλους», να τους «χτίσουμε». Ό έστι μεθερμηνευόμενον, πας ετερόδοξος ή αλλόφυλος όξω.

Το ‘πα, δεν το ‘πα; Η μόστρα κι ο λογιοτατισμός του Βορίδη είναι δευτέρας διαλογής. Αυτό φάνηκε καθαρά, όταν, σαν άλλος Γεωργαλάς, ένιωσε κάποτε την ανάγκη να παραπέμψει στον ... Γκράμσι. Μπέρδεψε τα μπούτια του, τσαλαβουτώντας στην ηγεμονία, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς και τους θεσμούς του κράτους. Αυτό ήταν όμως το χαριτωμένο της υποθέσεως και συνέβη άπαξ. Το τραγικό, που έρχεται και ξανάρχεται στην επιφάνεια κατά καιρούς, είν’ η κουβέντα για «λαθρομετανάστες». Δεν πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής. Είναι μ ί σ ο ς. Μίσος όχι απλώς ταξικό, λόγω μιας σύγκρουσης «συμφερόντων», αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, πολιτισμικό, που περιέχει εκτός απ’ το δόγμα του, και τ’ αποτρόπαια μέσα υλοποίησής του. Όταν ακούς τόση παλιανθρωπιά γι’ ανήλικα και γυναίκες που πνίγονται στο Αιγαίο, ένα πράγμα σου’ ρχεται στο μυαλό: η εικόνα του Ρουπακιά, που ‘στριψε το μαχαίρι καθώς τρυπούσε την καρδιά του Φύσσα. Δεν του ‘φτανε να τον σκοτώσει, ήθελε κι άλλο.

Καμμένος στηρίζει Μητσοτάκη!

Οι χίλιες εκατόν δώδεκα λέξεις με τις οποίες ο Καμμένος ανακοίνωσε ότι δε θα κατέβει στις εκλογές της 7ης του Ιούλη δεν προσφέρονται για πολιτική ανάλυση. Ηταν ο γνωστός παραληρηματικός λόγος με τα γνωστά «ατού»: συνωμοσιολογία, Σόρος, αντι-γερμανισμός, φιλοαμερικανισμός, πατριδοκαπηλία ακροδεξιάς κοπής κτλ. Υπήρχει, όμως, και πολιτική ουσία. Ο Καμμένος παραμερίζει, καλώντας το 0,8% που τον ψήφισε στις ευρωεκλογές (αλλά και ευρύτερα το ακροδεξιό ακροατήριο) να στηρίξει στις εκλογές τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ!

«Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή στην ελληνική πολιτική, ο ελληνικός λαός εξέφρασε την άποψή του. Εχει ψηφίσει για πολιτική αλλαγή», είπε ο Καμμένος. Και συνέχισε: «Αναγνωρίζω τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές και ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσει να επιφέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός». Αμέσως μετά, εξήγησε ότι γι' αυτόν το λόγο δε θα κατέβει στις εκλογές: «Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και το ανέδειξα πριν από τις εκλογές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, εργάστηκα ακούραστα για να οικοδομήσω εθνική ομοψυχία και να συμβάλω στη σταθερότητα της χώρας, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές».

Ολοι γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο Καμμένος δεν παραμερίζει οικειοθελώς, αλλά από ανάγκη. Από το φόβο ότι στις εθνικές κάλπες μπορεί να μην έβρισκε ούτε αυτό το 0,80%. Ο τρόπος που επέλεξε να επενδύσει την αποχώρησή του, όμως, είναι ενδεικτικός για τις προθέσεις του: Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα, ο λαός θέλει πολιτική αλλαγή, την πολιτική αλλαγή θα τη φέρει ο Μητσοτάκης, άρα εμείς σ' αυτή τη φάση περισσεύουμε και παραμερίζουμε για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.

Πέθανε η Μάρτα Χάρνεκερ, ηγετική μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς

Marta Harnecker

Αυτό το Σάββατο, πέθανε η ακτιβίστρια, συγγραφέας, ψυχολόγος, δημοσιογράφος και μια από τις ηγετικές μορφές της λατινοαμερικανικής αριστεράς, Μάρτα Χάρνεκερ, πρώην σύμβουλος του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βενεζουέλα είχε τη δυνατότητα να αναλύσει την άνθηση των λαϊκών αγώνων στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο, της απένειμε το Βραβείο Libertador για την Κρίσιμη Σκέψη το 2014. 
Η Χάρνεκερ δημοσίευσε περισσότερα από 80 βιβλία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Βασικές Έννοιες Ιστορικού Υλισμού», γραμμένο το 1969, ένα βιβλίο που έχει ήδη ξεπεράσει τις 70 εκδόσεις. (*) 

Η επαναστάτρια ακτιβίστρια η οποία έπασχε από καρκίνο, πέρασε τα τελευταία της χρόνια μεταξύ της Κούβας όπου κατοικεί η κόρη της και τον Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της, τον εξέχοντα διανοούμενο, Μάικλ Λέμποβιτς. 

Κοινωνιολόγος, πολιτική επιστήμονας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, η Μάρτα Χάρνεκερ έγινε μια θεμελιώδης αναφορά για την μαρξιστική αριστερά με τη δημοσίευση, στα τέλη της δεκαετίας του '60, του βιβλίου της «Βασικές Έννοιες Ιστορικού Υλισμού». Με πολυάριθμες επανεκδόσεις, το βιβλίο έχει φτάσει μια απήχηση που είναι δύσκολο να επαναληφθεί στον τομέα της μαρξιστικής θεωρίας. Αφού παρακολούθησε μαθήματα του Λουίς Αλτουσέρ, η Χάρνεκερ επέστρεψε στην πατρίδα της τη Χιλή, από την οποία έπρεπε να φύγει στην εξορία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε.