Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Το «Δημοκρατικό Κάλεσμα» του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των "πεφωτισμένων". Αλλά στους πολλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνον αυτούς που τον στηρίζουν».

Με αυτό το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και με το προσκλητήριο – πολιτική διακήρυξη που ο ίδιος θα απευθύνει σήμερα στην ομιλία του στο Γουδή και στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, μπαίνει σε πλήρη τροχιά το μεγάλο εγχείρημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική διακήρυξη, στην οποία κατέληξε χθες η Κεντρική Επιτροπήτου κόμματος αποτελεί ουσιαστικά και το «Δημοκρατικό Κάλεσμα» προς τους πολίτες «να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» - ένα κάλεσμα, που έχει ορίζοντα το συνέδριο του Μαρτίου και στοχεύει στην αύξηση των μελών του κόμματος περίπου κατά 100.000.

Ο μείζον στόχος, ωστόσο, δεν είναι αριθμητικός αλλά μια «γόνιμη διαδικασία δεύτερης ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την προσδιόρισε χθες στέλεχος του κόμματος που ταυτίζεται πλήρως με την θέση Τσίπρα πως πρέπει να επέλθει άμεσα η αντιστοίχιση της κομματικής με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα αυτής της διαδικασίας έδωσε επίσης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στα στελέχη εκείνα που ανησυχούν για τα ποιοτικά στοιχεία της διεύρυνσης ζήτησε «να μην φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε» και «να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε». Για να καταλήξει με το πλέον εύγλωττο μήνυμα – ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο τον κόσμο που τον στηρίζει».

Άγραφα: Αυτή η γη είναι δική μας! Έξω τα ανεμοτέρατα


Άγραφα: Αυτή η γη είναι δική μας! Έξω τα ανεμοτέρατα

Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί αυτές τις μέρες στα Αγραφα για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων συμπληρώνεται από τις αστυνομικές έρευνες σε ιδιόκτητα κτίσματα ανθρώπων που δεν είναι θετικά διακείμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης των βουνοκορφών, με την αιτιολογία ότι πραγματοποιούνται έρευνες για ναρκωτικά και για τον… Παλαιοκώστα.
Η εμφάνιση των μηχανημάτων και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την κινητοποίηση αρκετών κατοίκων της περιοχής και μελών οργανώσεων που εναντιώνονται στην εγκατάσταση των αιολικών, οι οποίοι κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 21/9 στον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας. Η διαμαρτυρία βρέθηκε επίσης υπό στενό αστυνομικό κλοιό, που ακολούθησε την αυτοκινητο-πορεία στα βουνά των Αγράφων.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ‘ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ’ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Το προηγούμενο Σάββατο δώσαμε μια πρώτη άμεση απάντηση τόσο στις κινήσεις της εταιρείας , όσο και στις δυνάμεις της αστυνομίας, κάνοντας κατανοητό, ότι δεν έχουν θέση σε αυτά τα μέρη.

Θεωρούμε πως οι δράσεις και η παρουσία μας πάνω στο βουνό πρέπει να πολλαπλασιάζονται, γεμίζοντας την ορεινή περιοχή με κόσμο που δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των Αγράφων. Με την συνεχή παρουσία μας να δηλώσουμε, την αντίθεση και αντίσταση, στα σχέδια των επενδυτών και του κράτους για την γη μας. Να δηλώσουμε ότι θα αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια, χωρίς να μας φοβίσουν οι κατασταλτικές δυνάμεις.

Καλούμε όλους τους Καρδιτσιώτες και Ευρυτάνες, όλους τους κατοίκους των Αγράφων, όλους τους φίλους των βουνών και τους αγωνιστές, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την υπεράσπιση των βουνοκορφών.
Δυο χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που οι δυνάμεις του στρατηγού, Καλίφα Χαφτάρ, πήραν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, της Βεγγάζης, και ένα «πέπλο σιωπής» έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυρηναϊκής.

Οι κάτοικοί της δε φαίνεται να θέλουν να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, είτε λόγω φόβου είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Κι αυτό για μια παραδοσιακή μητρόπολη, από την οποία μάλιστα ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, μοιάζει ιδιαίτερα επώδυνο. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς. Υπάρχουν παντού αυτιά» δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel κάτοικος της Βεγγάζης, ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτούν τα πραγματικά στοιχεία του.

Ο οριστικός ενταφιασμός της δημοκρατίας

Είναι αλήθεια πάντως πως ο 75χρονος πολέμαρχος, ο οποίος έχει πυροδοτήσει έναν ανελέητο εμφύλιο πόλεμο προκειμένου να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας από την κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ,φτάνοντας προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος υποστηρικτής της δημοκρατίας. Είχε φροντίσει μάλιστα σε δηλώσεις του να τονίσει πως η Λιβύη δεν ήταν έτοιμη για τη δημοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα φροντίζει στην πράξη να επιβεβαιώνει τις εν λόγω απόψεις του σε κάθε ευκαιρία. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση χάους που επικράτησε για πολλά χρόνια στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, κατάφερε να εγκαθιδρύσει την εξουσία του πάνω στην στρατιωτική πυγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε περιοχή που έχει πάρει υπό τον τον έλεγχό του, έχει ορίσει έναν στρατιωτικό διοικητή.