Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ιστορική νίκη της μεξικανικής Αριστεράς

Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (σσ. γνωστός και ως «ΑΜΛΟ» στην πατρίδα του) κατήγαγε ευρεία νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική επιτυχία για τη μεξικανική αριστερά, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο από μέρους των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξασφάλισε από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, ανακοίνωσε το μεξικανικό Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο Λορένσο Κόρντοβα, πρόεδρος του INE, πρόσθεσε ότι ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, ο κυριότερος αντίπαλος του Λόπες Ομπραδόρ, συγκέντρωσε από το 22,1% ως το 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), πιστώθηκε από το 15,7% ως το 16,3% των ψήφων.

Είναι ο Λόπες Ομπραδόρ «αυτός που εξασφάλισε την πλειοψηφία», παραδέχθηκε ο Μιντ, εμφανώς συγκινημένος, από την έδρα του κόμματος που τον επέλεξε, ήδη λίγη ώρα αφότου τα έξιτ πολ υπέδειξαν τη νίκη του κεντροαριστερού υποψηφίου. «Για το καλό του Μεξικού, του εύχομαι κάθε επιτυχία», πρόσθεσε. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ανάγια, μπροστά στους υποστηρικτές του, αναγνώρισε την ήττα του, είπε πως ο λαός «ήθελε αλλαγή» κι έκανε λόγο περί «θριάμβου» της μεξικανικής αριστεράς, ευχόμενος επίσης καλή επιτυχία στον Λόπες Ομπραδόρ και διευκρινίζοντας ότι του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.