Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Αντώναρος: Προέχει η δημό Αντώναρος: Προέχει η δημόσια υγεία, όχι η οικονομίασια υγεία, όχι η οικονομία


«Η δημόσια υγεία έχει άμεση προτεραιότητα. Πριν και πάνω απο τη στήριξη της οικονομίας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος θέτοντας παράλληλα σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση. 

«Η οικονομία ελάχιστη σημασία θα έχει αν εχουν χαθεί πολλές, πάρα πολλές ανθρωπινες ζωές» προσθέτει, απαντώντας έτσι σε όσους εντός και εκτός Ελλάδας προτάσσουν την οικονομία απέναντι στις ανθρώπινες απώλειες. 

Ο ίδιος αμφισβητεί και τα στοιχεία που δίνονται επισήμως ενώ αναρωτιέται τι αποθέματα υπάρχουν στα νοσοκομεία και ποιες προμήθειες έχουν δρομολογηθεί όπως και τι ποσά έχουν διατεθεί. 

Η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου: 

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ. ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ.

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία από την Ιταλία για τις προτάσεις στήριξης - Κόντε: «Έχετε δέκα ημέρες περιθώριο για λύση»

Ο Τζουζέπε Κόντε

Η Ιταλία αλλά και η Ισπανία απέρριψαν ως «απαράδεκτες» τις προτάσεις του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέστειλε «τελεσίγραφο» προς την Ε.Ε προκειμένου να βρεθεί μία λύση εντός των επομένων δέκα ημερών.

Η... τηλε-Σύνοδος Κορυφής επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας, με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών να απορρίπτουν τις προτάσεις του προσχεδίου για τα μέτρα στήριξης που σκοπεύει να λαβει η Ένωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από το πέρασμα του Covid-19.

Όπως ανέφερε η ιταλική Rai, η αρνητική στάση ορισμένων κρατών μελών ως προς την ανάγκη υιοθέτησης ευρωομολόγων οδήγησε τον Κόντε στο να απορρίψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τη «Repubblica», ο Κόντε έδωσε περιθώριο δέκα ημερών στην Ένωση για τον καταρτισμό νέων προτάσεων με στόχο την εύρεση λύσης; «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας».

Κόντε και Σάντσεθ ζήτησαν, όπως τονίζει η La Stampa, από το Συμβούλιο Κορυφής να ανατεθεί η ετοιμασία νέων προτάσεων στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup).
«Αν σκέφτεστε τις λύσεις του παρελθόντος, τότε θα προχωρήσουμε μόνοι μας»

Ξεκίνησαν τη συζήτηση για… κορωνο-κυβερνήσεις

Προπομπός οι - κάθε άλλο παρά τυχαίες - δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη περί απλής αναλογικής και κινητοποιήσεων που ευνοούν τον κορωνοϊό...

Συζητήσεις …περίεργες φαίνεται δειλά – δειλά να ανοίγουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, ιδίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του περίγυρού της, σχετικά με το τι είδους κυβερνήσεις χρειάζονται στην περίοδο του κορωνοϊού. Επίσης, ανοίγουν και κουβέντες για το τι είδους διακυβέρνηση απαιτούν οι έκτακτες περιστάσεις που διανύει συνολικά ο πλανήτης. Πρόκειται για συζητήσεις που είτε απεικονίζουν, είτε υποκρύπτουν σκέψεις και προβληματισμούς που οδηγούν σε αυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησης.

Σε μία περίοδο που κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία επιδιώκει να παρακάμψει ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, παρά την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, φαίνεται ότι και στην Ελλάδα δεν λείπουν οι προβληματισμοί για κυβερνήσεις που θα μπορούν να λειτουργούν γρήγορα και αποφασιστικά. Κυβερνήσεις που θα… λειτουργούν χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, εκλογικά συστήματα – όπως η απλή αναλογική – και φυσικά κοινωνικές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική αυτού του προβληματισμού ήταν η τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, θέτοντας το ερώτημα: 

«Φάκελος Χλωροκίνη»: Γιατί δεν συνταγογραφείται σε κατ’ οίκον ασθενείς του κορονοϊού;

Το βράδυ της Τρίτης έφθασε στην Ελλάδα το ειδικό αεροσκάφος cargo της Αegean που είχε σταλεί στην Ινδία για να φέρει στην χώρα μας 5 τόνους χλωροκίνης – της φαρμακευτικής εκείνης ουσίας που, μέχρι στιγμής, θεωρείται παγκοσμίως η πιο ελπιδοφόρα πιθανή θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19. Την συγκεκριμένη ποσότητα είχε εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, η παραγγελία έγινε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το σχέδιο προβλέπει ότι η χλωροκίνη που εισήχθη στην χώρα μας θα διατεθεί στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες άμεσα μπορούν αν παρασκευάσουν το φάρμακο που βασίζεται στην συγκεκριμένη ουσία προκειμένου να διατεθεί, έστω ως πειραματική θεραπεία, σε νοσούντες από τον κορονοϊό.

Παρά την παραγγελία και την παραλαβή όμως, το ποιοι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν αυτήν την πειραματική θεραπεία παραμένει ζητούμενο και, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr, έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις και ρήγματα και εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Αφετηρία αυτών των εντάσεων αποτέλεσε ο τραγικός θάνατος της 41χρονης γυναίκας από το χωριό Κορέστιο της Καστοριάς που παρ΄ότι εμφάνιζε τα συμπτώματα του κορονοϊού είχε πάρει οδηγία από τον ΕΟΔΥ να μείνει στο σπίτι της και, τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή πριν μπορέσει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο θάνατος αυτός άνοιξε και το μεγάλο ζήτημα για το κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με ποια παρακολούθηση και με ποια θεραπεία πρέπει να δίνεται σύσταση παραμονής στο σπίτι για τους ασθενείς – γεγονός, που τέθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής.

Εργασιακός αρμαγεδών... από την πίσω πόρτα

Από την πίσω πόρτα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Βρούτση πέρασαν οι, χωρίς καμία αποζημίωση, απολύσεις - εξπρές εργαζομένων ορισμένου χρόνου, πέρασε η μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αορίστου χρόνου σε part timers, όπως πέρασε και η κατάργηση κάθε ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Πέρασε ακόμη η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους να μην επαναπροσλάβουν αναγκαστικά το υπάρχον προσωπικό τους, καθώς μόνη τους υποχρέωση - προκειμένου να τύχουν των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων - είναι η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Και πέρασε επίσης η μείωση στο μισό των μισθών όλων των εργαζομένων, αφού δίνεται η δυνατότητα - σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες - και για 6 μήνες να απασχολούν εκ περιτροπής το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντάς τους το 50% του μισθού τους.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι από τις 20 Μαρτίου και μετά όλες οι επιχειρήσεις, είτε έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από την κρίση του κορονοϊού είτε όχι, μπορούν μονομερώς θα θέσουν όλο το προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασίας και να μειώσουν κατά 50% και το μισθολογικό τους κόστος και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

H απάντηση επί όλων αυτών του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταικούρα ήταν ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, προφανώς δεν υπάρχει Θεός.

Ε, όχι κι ο Στέφανος Μάνος υπέρ του Δημοσίου...

Αν ο Στ. Μάνος, από τους πιο ακραιφνείς (νεο)φιλελεύθερους, γράφει ότι με την κρίση «φάνηκε μια άλλη, καλύτερη πλευρά της δημόσιας διοίκησης», αλλά και ότι «η ιδιωτική επιχείρηση φάνηκε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις», ε, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία: ζούμε τα ύστερα του κόσμου, τέλος

Και εκεί που είχαμε μια σταθερά σ' αυτή τη ζωή, ότι ο Στέφανος Μάνος δεν θα «λύγιζε» ποτέ, ότι πάντα θα έλεγε και θα έγραφε κατά του κράτους, του σπάταλου, τεράστιου, ανόητου, βραδυκίνητου, να που τώρα με την κρίση του κορωνοϊού «έσπασε» ακόμα κι αυτός. Και βγαίνει και τουιτάρει «η κρίση βοήθησε να φανεί μια άλλη, καλύτερη πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Πιο γρήγορη και αποτελεσματική από ό,τι την ξέραμε», και σαν να μη φτάνει αυτό, σαν να έχει πάρει φόρα κατηφόρα, προσθέτει: «Αντίθετα η ιδιωτική επιχείρηση φάνηκε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ταχύτητας και αποτελεσματικότητας που επιβάλλει η πανδημία».

Δεν ξεγελιόμαστε βεβαίως. Και ο Μάνος - που έχει πολιτευτεί και με τα δυο μεγάλα κόμματα που έφεραν τη χώρα εδώ που είναι- και διάφοροι άλλοι της ίδιας κοπής θα επανέλθουν δριμύτεροι μόλις περάσει η κρίση και κυλήσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να πάρουν αποστάσεις. Γιατί για να έμαθαν κάτι επί της ουσίας από την περιπέτεια αυτή, πολύ, μα πολύ αμφιβάλλουμε.... 

«Εικονική η συζήτηση»: Γερμανικό φρένο στους «9» για το «κορωνο-ομόλογο»

Εικονική η συζήτηση για «κορωνομόλογο», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Π. Αλτμάιερ μιλώντας στη Handelsblatt, φρενάροντας τις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου με στόχο την αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρών της ΕΕ από την κρίση του κορωνοϊού.

O Πέτερ Αλτμάιερ (δεξιά) με τον Όλαφ Σολτς κατάστρωσαν σχέδιο για τη διάσωση της γερμανικής οικονομίας από τις συνέπειες του κορωνοϊού

Καθόλου πρόθυμη δεν φαίνεται η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, να συμφωνήσει σε ένα «κορωνομόλογο», την έκδοση του οποίου έχουν ζητήσει 9 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα γίνει στις 5 το απόγευμα τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών της ΕΕ με θέμα ακριβώς την κρίση του κορωνοϊού, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δηλώνει πως «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό», «αλλά συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχουμε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ». Και τονίζει, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για τη γερμανική στάση: «Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση».

Αναλυτικά το δημοσίευμα της DW: