Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Το μορατόριουμ του Αυγούστου και η ατζέντα Ερντογάν

OEρντογάν έθεσε το πλαίσιο κι άνοιξε τα χαρτιά του: Αποσύρει, για έναν μήνα, την απειλή του Oruc Reis και καλεί την Ελλάδα σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ή πιο απλά, δίνει άτυπη διορία ενός μήνα στην Αθήνα και το Βερολίνο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου με ανοιχτή ατζέντα. Δεν επιδιώκει – ούτε ποτέ πραγματικά επεδίωξε – την πολεμική εμπλοκή, αλλά χρησιμοποιεί την απειλή της εμπλοκής για να διεκδικήσει από την Ελλάδα και την Ευρώπη μια συμφωνία στα «μέτρα του».

Το ποια μπορεί να είναι αυτά τα «μέτρα» το περιέγραψε, με μαξιμαλιστικούς και μάλλον διαπραγματευτικούς όρους, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι με την συνέντευξή του στην «Μιλιέτ». Εβαλε στο τραπέζι από την αποστρατικοποίηση των νησιών και την… εφαρμογή του σχεδίου της «Γαλάζιας Πατρίδας», έως το κυπριακό και τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου. Το ποια πραγματικά όμως είναι η ατζέντα και ο στόχος του Ερντογάν το έδειξε, διπλωματικά μεν ευκρινώς δε, χθες ο Ιμπραήμ Καλίν: Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, αφού διαμήνυσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να «παγώσουν» οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο «ως μια εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις» δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς όρους. Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του, και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη».

UNICEF: Η πανδημία θα αυξήσει κατά 7 εκ.τα παιδιά που υποσιτίζονται



Σχεδόν 7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά παγκοσμίως κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορονοϊού, εκτιμά η UNICEF.

Πολύ προτού ξεσπάσει η πανδημία, 47 εκατομμύρια παιδιά σε διεθνές επίπεδο υπέφεραν το 2019 από τις συνέπειες του υποσιτισμού, ακραία απώλεια βάρους και αδυναμία, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

«Επτά μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 γίνεται ολοένα περισσότερο σαφές ότι οι συνέπειες της πανδημίας κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά από την ίδια την ασθένεια», σχολιάζει σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ. «Η φτώχεια και η διατροφική ανασφάλεια αυξήθηκαν. Βασικές υπηρεσίες και αλυσίδες εφοδιασμού με τρόφιμα διαλύονται. Οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία. Αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα της διατροφής των παιδιών πέφτει και το ποσοστό του υποσιτισμού θα αυξηθεί», προσθέτει.

Η UNICEF βασίζεται σε ανάλυση που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του υποσιτισμού των παιδιών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Αν δεν αναληφθεί επαρκής δράση, ο βαθύς αντίκτυπος της πανδημίας στη διατροφή των μικρότερων παιδιών ίσως πλήξει γενιές ολόκληρες», προειδοποιούν.


Η ναυτική στρατηγική της Τουρκίας και ο παράγοντας Καστελόριζο


Ησημερινή Τουρκία αποτελεί τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η κληρονόμος της. Αυτό τουλάχιστον παραδέχεται με αξιώσεις η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα του τουρκικού λαού. “Είναι αδύνατο για την Τουρκία, η οποία δημιουργήθηκε στη βάση του ιστορικού και γεωπολιτικού παρελθόντος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπεισήλθε στην κληρονομιά της, να διανοηθεί να σχεδιάσει την άμυνά της αποκλειστικά στο πλαίσιο των συνόρων που κατέχει”, υποστήριξε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στη γεωπολιτική του μελέτη υπό τον τίτλο Στρατηγικό Βάθος (σελ. 83).

Ερντογανική ισλαμο-εθνικιστική Vs δυτικότροπος Κεμαλισμός

Αυτό συνοψίζει επίσης και το δόγμα του νεο-οθωμανισμού, που ακολουθεί πιστά το πολιτικό ζεύγος Ερντογάν-Μπαχτσελί, αλλά και την άρνηση του Κεμαλισμού, που είχε ως βασικό του σύνθημα το “ειρήνη στην Τουρκία και στον κόσμο” σε μια εποχή όμως που κυριαρχούσαν στον κόσμο οι Ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Ο Κεμαλισμός αντιπροσώπευε μια τομή και ταυτόχρονα μια ρήξη με το οθωμανικό παρελθόν, με στόχο τη συγκρότηση μιας σύγχρονης δυτικότροπης, κοσμικής και ρεπουμπλικανικής Τουρκίας. Η ισλαμο-εθνικιστική σύνθεση την οποία επιχειρεί πλέον ο Ερντογάν, έχοντας ως σύμμαχο τον Μπαχτσελί, επαναφέρει στο προσκήνιο την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ προωθεί την επανα-ισλαμοποίηση της Τουρκίας, όπως έδειξε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, βάζοντας έτσι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Γ. Λοβέρδος «έκοψε» από τη φωτογραφία τη μαύρη Ανίκ: «Αριστεύουν» μόνο οι λευκοί !


Σε μια απίστευτη ρατσιστική ενέργεια προέβη το πρωί το Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος και μάλιστα χρησιμοποιώντας αυθαίρετα μια ανάρτηση από το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Ο Γιάννης Λοβέρδος πήρε την ανάρτηση που έγινε στο Facebook για την παρουσία δύο παιδιών από τους ξενώνες του "Χαμόγελου" μαζί με τον Πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλου στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου: Ο Νέστορας τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων πετυχαίνοντας το όνειρό του ενώ η Ανίκ τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή και θα συνεχίσει τις σπουδές της, αναφέρεται σχετικά. 

Όμως για τον Βουλευτή της ΝΔ προοδεύουν μόνο οι λευκοί αφού επέλεξε να "κόψει" από τη φωτογραφία που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, την Ανίκ, η οποία είναι μαύρη και να περιοριστεί στο Νέστορα, γράφοντας μόνο για αυτόν. 

"Κατέβασε" τη φωτο αλλά παρέμεινε "αόρατη" η Ανίκ

Μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε να αναρτήσει ολόκληρη τη φωτογραφία και πάλι όμως χωρίς καμί αναφορά στην επιτυχία της Ανίκ παρά μόνο στο Νέστορα ! Πλην όμως το "ιστορικό επεξεργασίας" προδίδει τον έκδηλο ρατσισμό του Γιάννη Λοβέρδου εναντίον της νεαρής κοπέλας που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά κατάφερε με τη βοήθεια της συγκεκριμένης οργάνωσης, να σπουδάσει και να προχωρήσει στη ζωή της. 

Είναι το πολλοστό περιστατικό ρατσισμού που εκδηλώνεται από βουλευτές της ΝΔ και φίλα προσκείμενά της ΜΜΕ, τις τελευταίες μέρες μετά τη δήλωση του Γιάννη Αντετοκούμπο. Άλλωστε, στα σχόλια αρκετοί οπαδοί του Βουλευτή, επιτίθενται στο διάσημο Έλληνα Μπασκετμπολίστα.