Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η «Ματωμένη Εβδομάδα» των Παρισίων

“Εμπρός της γης οι κολασμένοι
της πείνας σκλάβοι εμπρός-εμπρός
Το δίκιο από τον κρατήρα βγαίνει
σα βροντή σαν κεραυνός...” *

Εκείνη τη βδομάδα του Μάη, απ' τις 21 μέχρι τις 28, η τάξη που για, πρώτη, ίσως, φορά στην ιστορία, αυτοοργανωμένα και συστηματικά, κινήθηκε υπέρ του εαυτού της και εναντίον των εκμεταλλευτών της, ηττήθηκε και κατακρεουργήθηκε από τις δυνάμεις του κατασταλτικού κράτους και της κυβέρνησης της Γαλλίας, του Λουί Τιερ, ελληνιστί Θιέρσιου.

Η έφοδος στον ουρανό, «η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία»**, κράτησε 72 μέρες. Μετά, οι πρωταγωνιστές του “δοξασμένου προάγγελου μιας νέας κοινωνίας” μακελεύονται: 40.000 κομμουνάριοι σφαγιάζονται, χιλιάδες άλλοι φυλακίζονται ή εξορίζονται.
Η “Ματωμένη Εβδομάδα” -«La semaine sanglante»- με την οποία λαμβάνει τέλος η Παρισινή Κομμούνα, εγκαθιδρύει ως κυρίαρχη τάξη, που γράφει, σβήνει και ξαναγράφει την ιστορία, την αστική. “Οι φαντασμένοι Βλάχοι”, αυτοί που η εφημερίδα “Φιγκαρό” απαιτεί “να εκτελεστούν μπροστά στο συγκεντρωμένο λαό”, έχουν ήδη καταπέσει στα οδοφράγματα.

Έβρος: Οι γκάφες Εξωτερικών και Άμυνας φέρνουν πιο κοντά την υπουργοποίηση Βενιζέλου


Εδώ και καιρό συζητείται στο παρασκήνιο το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην τιμητική θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του υπουργού Άμυνας. Το δίδυμο Δένδιας-Παναγιωτόπουλος θεωρείτο έτσι κι αλλιώς ασθενές. Μετά το φιάσκο στον Εβρο είναι προφανές ότι η καρέκλα τους τρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομάδα Αλήθειας που απηχεί τη «βαθιά» ΝΔ «τα έριξε» στον Νίκο Δένδια σε μια στιγμή που ο ίδιος συγκρούεται μετωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα έπρεπε να δέχεται στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες ο υφυπουργός Άμυνας Αλ. Στεφανής έστειλε τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στον Εβρο χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ασυνεννοησία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο «σκληρός» κ. Στεφανής έχει και άλλες φορές προηγηθεί του «μαλακού» κ. Δένδια. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως δεν πάει άλλο έτσι. Και αναζητείται λύση στο πρόβλημα.