Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Εκλιπαρεί γονατιστή με το παιδί στην αγκαλιά…


Μια μητέρα, η Λάντι Πάερεζ, γονατισμένη, κρατώντας σφιχτά το χέρι του εξάχρονου γιού της, ικετεύει με δάκρυα στα μάτια, να της επιτρέψουν να περάσει τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ για μια …«καλύτερη τύχη».

Έχει διανύσει περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα από την πατρίδα της, την Γουατεμάλα. Έχει πληρώσει πολλά χρήματα σε κάθε λογής δουλεμπόρους για να φτάσει μέχρι εκεί… Πλέον βρίσκεται απέναντι στην ειδική φρουρά που έχει τοποθετηθεί από τους Μεξικανούς στα σύνορα για να αποτρέπουν τους μετανάστες να περνούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο …«εμπόδιο». Επί εννέα ολόκληρα λεπτά, παρακαλά, κλαίει προσπαθεί να πείσει τους ειδικούς φρουρούς. Αυτοί αμετάπειστοι εκτελούν εντολές… Την ακολουθούν σε κάθε βήμα. Ο φόβος «ανακατεύεται» με τον πόνο και την ελπίδα… Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια χάνεται. Η άλλη πλευρά των συνόρων είναι η μοναδική «όαση»….

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, όταν κάποια στιγμή οι φρoυροί κοίταξαν προς μια άλλη κατεύθυνση, η μητέρα έτρεξε με το παιδί της και πέρασαν στην άλλη μεριά, εκεί όπου την συνέλαβαν οι αμερικανικές Αρχές και τώρα αυτό που ελπίζει είναι να πείσει τους αρμόδιους που θα εξετάσουν την αίτηση της για την χορήγηση ασύλου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ξεχάστε το Μεσογειακό κλίμα, η Ελλάδα θα γίνει σαν τη Λιβύη»

Ως ένα ακόμη σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλά και το εύρος: μολονότι υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας Γάλλων παλαιοκλιματολόγων, οι οποίοι με βάση τη μελέτη 700 κλιματικών δεικτών συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2000 χρόνια. «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή» σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο καύσωνας αυτός είναι ανάλογος του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010. «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται» προσθέτει, υπενθυμίζοντας πως στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι.