Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Τρόμος στο καθεστώς Μητσοτάκη για τις δημοσκοπήσεις που έρχονται


Φθορά και ρωγμές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η υπόθεση των Τεμπών, ενώ αναμένεται να επηρεάσει και την ψήφο των ευρωεκλογών πολύ περισσότερο αφού στα ευρήματα και των πρώτων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πολίτες απαντούν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ψήφο για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, πρόγευση για τις ευρωεκλογές αποτελεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που απεδέχθησαν τόσο o ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ προκειμένου να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Οι επιλογές που έχει το μέγαρο Μαξίμου είναι δύο, ή θα δεχθεί ως έχει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είτε θα την γυρίσει ως πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης όπως είχε κάνει παλιότερα ο Κώστας Καραμανλής σε πρόταση δυσπιστίας που θέλησε να καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες έχουν «στραβώσει» άσχημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, η τραγωδία των Τεμπών, το κράτος δικαίου, ενώ έχει ενδιαφέρον και η αντιστροφή της κοινής γνώμης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

"Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά"


"Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του (...)".

Τα παραπάνω λόγια δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα από τη "Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ρήγα Φεραίου.Είναι απόφαση σκλάβου κόντρα στη σκλαβιά, στάση εξύψωσης του ανθρώπου, παρακαταθήκη της ίδιας της ιστορίας σε όλους εμάς, τους επόμενους.

Οταν, όμως, ο Ρήγας Φεραίος, το 1797, γράφει τη "Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων", μιλάει για τον ελεύθερο άνθρωπο και γίνεται ουσιαστικά ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης.Γι' αυτή του την "ιδιότητα", το 1798 φυλακίζεται και δολοφονείται.

Ποιος ήταν, όμως, εκείνος ο σπουδαίος οραματιστής και διαφωτιστής; Πώς οδηγήθηκε στο θάνατο εκείνος που έκανε σημαία ελληνική το "Κάλλιο 'ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,/ παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!";Πώς συνέβαλε στην απελευθέρωση αυτός, τον οποίο οι κυβερνήσεις της ελεύθερης Ελλάδας δε θεωρούν απαραίτητο να θυμόμαστε... Πουθενά, σε καμία πλατεία της Αθήνας δεν υπάρχει ένα, τουλάχιστον, άγαλμά του, εκτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντίθετα οι δουλικές κυβερνήσεις, των ελεύθερων Ελλήνων θεώρησαν κάποτε πιο αναγκαίο να στήσουν το άγαλμα του... Τρούμαν.